Nie je zmrzlina, ako zmrzlina. Takto spoznáte kvalitu. Prečo niektoré obsahujú kúsky ľadu a čo to môže spôsobiť?

Zdravotnú nezávadnosť zmrzliny vedia potvrdiť len hygienici. Tieto detaily si však môžete všimnúť aj vy.

05.07.2025 15:00
Vedci zistili: Jahodová alebo pistáciová? Čo o... Foto:
Ktorá je tá vaša najmilovanejšia zmrzlina?
debata

Osvieženie v horúčave, príjemná chuť a, navyše, je prítomná pri každom letnom zážitku. Sezóna zmrzliny je v plnom prúde. Či už máte radšej ovocnú, vanilkovú, čokoládovú alebo nejakú úplne nezvyčajnú príchuť, všetci chceme kvalitnú a nezávadnú „zmrzku“. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR poukázal na to, podľa čoho spoznáme dokonalú zmrzlinu.

Tipy a triky do kuchyne - Jogurtova zmrzlina
Video
Zdroj: TV VARECHA

Hygienici radia, na čo by sme si mali dať pozor. Zapojiť by sme mali naše zmysly.

  • farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám,
  • vôňa a chuť musia byť príjemné, charakteristické po použitých surovinách,
  • konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (napr. ovocie, orechy).
morské plody, zdravá výživa Čítajte viac Neznáma hrozba, ktorú so sebou nesú morské plody – a to doslova. Podľa vedcov prenášajú baktérie, pre ktoré prestávajú účinkovať antibiotiká

Hygienici tiež upozornili na to, že ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie.

„Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti, starší alebo ľudia s oslabenou imunitou,“ varuje ÚVZ SR.

sosovica Čítajte viac Túžite po lepšom zdraví bez zbytočných výdavkov? Stačí pridať pol šálky tejto superpotraviny denne

Dodáva tiež, že na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti zmrzliny potrebujeme hygienikov, keďže určiť to len na základe senzorických vlastností nie je často možné. Pri každoročných kontrolách zisťujú zloženie zmrzliny, prípadnú kontamináciu mikroorganizmami – napríklad salmonelou – ale tiež to, či sa v zmrzline nenachádzajú nepovolené farbívá a podobne.

Najobľúbenejšie príchute zmrzliny na Slovensku sú čokoládová, citrónová a vanilková, hovorí prieskum agentúry Go4insight z roku 2023. Možností je však nekonečne veľa. Ktorá je tá vaša najmilovanejšia zmrzlina?

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zmrzlina