Osvieženie v horúčave, príjemná chuť a, navyše, je prítomná pri každom letnom zážitku. Sezóna zmrzliny je v plnom prúde. Či už máte radšej ovocnú, vanilkovú, čokoládovú alebo nejakú úplne nezvyčajnú príchuť, všetci chceme kvalitnú a nezávadnú „zmrzku“. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR poukázal na to, podľa čoho spoznáme dokonalú zmrzlinu.
Hygienici radia, na čo by sme si mali dať pozor. Zapojiť by sme mali naše zmysly.
- farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám,
- vôňa a chuť musia byť príjemné, charakteristické po použitých surovinách,
- konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (napr. ovocie, orechy).

Hygienici tiež upozornili na to, že ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie.
„Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti, starší alebo ľudia s oslabenou imunitou,“ varuje ÚVZ SR.

Dodáva tiež, že na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti zmrzliny potrebujeme hygienikov, keďže určiť to len na základe senzorických vlastností nie je často možné. Pri každoročných kontrolách zisťujú zloženie zmrzliny, prípadnú kontamináciu mikroorganizmami – napríklad salmonelou – ale tiež to, či sa v zmrzline nenachádzajú nepovolené farbívá a podobne.
Najobľúbenejšie príchute zmrzliny na Slovensku sú čokoládová, citrónová a vanilková, hovorí prieskum agentúry Go4insight z roku 2023. Možností je však nekonečne veľa. Ktorá je tá vaša najmilovanejšia zmrzlina?