Kvety lipy sa v našich zemepisných šírkach zbierajú v júni alebo v júli, v závislosti od vývoja počasia i od toho, či ide o južné alebo severné časti Slovenska. Na plody je vhodný čas od augusta až po október (vrátane). „V histórii boli lipové plody často využívané ako náhrada kávy v časoch, keď bolo treba šetriť alebo experimentovať s miestnymi zdrojmi,“ píše slovenská bylinkárka a fytoterapeutka Diana Mozoláková v najnovšej, graficky pútavej knihe Liečivá sila stromov a plodov, ktorú vydalo vydavateľstvo Príroda.
Diana Mozoláková je milovníčka a zberateľka divokých jedlých rastlín a autorka blogu divokastrava.sk, kde publikuje svoje skúsenosti so zberom a využitím darov prírody v kuchyni. Už roky inšpiruje ľudí, aby objavili toto bohatstvo a vrátili do svojho jedálnička divoké byliny, plody a stromy.
Autorka v týchto „základoch jedlej fytoterapie“ ponúka rôzne netradičné recepty ako šišky fermentované v mede, domácu smrekovú čokoládu, ružové maslo (s lupienkami ruží), bukový shot a podobne. Na lipovú kávu človek potrebuje suché plody lipy, tzv. lipové oriešky a tie si treba predpripraviť v období, keď je príležitosť si ich nazbierať. A toto obdobie sa pomaly začína práve teraz.
„Tento recept je návratom k jednoduchosti a tradícii, pričom spája chuť a liečivé účinky lipy v každom dúšku,“ píše sa na strane 125.
Ako spoznať, že sú plody zrelé:
- Sú tvrdé a suché na dotyk.
- Farba je sivohnedá až hnedá.
- Po zatrasení stromom niektoré samé opadávajú.
- Listene (tie krídelká) už môžu byť zažltnuté a krehké.
- Plody sa ľahko oddelia od stopky.
Lipové plody, guľôčky, treba dôklade prebrať a nechať si iba nepoškodené. Následne ich nasucho opražiť na panvici na strednom plameni, kým nezískajú jemnú zlatohnedú farbu a nezačnú orieškovo voňať. Po opražení je potrebné nechať ich vychladnúť a pomlieť na jemný prášok v mlynčeku na kávu alebo na kuchynskom robote.
Príprava kávy:
Na hrnček lipovej kávy nám stačí 1 čajová lyžička (ČL) pomletého prášku a 250 ml horúcej vody. Možno zaliať ako pri príprave čaju, autorka Diana Mozoláková odporúča povariť zmes približne 10 minút pre intenzívnejšiu chuť aj arómu. Nechať lúhovať ešte 5–7 minút a precediť cez jemné sitko.
Nápoj možno osladiť medom, rastlinným mliekom alebo dosladiť podľa chuti.
Lipovú kávu s jemne orieškovou až karamelovou chuťou fytoterapeutka odporúča piť teplú, ideálne ako popoludňajší nápoj na upokojenie tela a mysle. Samozrejme, neobsahuje kofeín. Podobne sa dá pripravovať púpavová či čakanková káva (sú jemne horké) z koreňa púpavy a čakanky, alebo žaluďová káva z plodov duba.
Krok za krokom od zberu až po skladovanie
- Zber: Po úplnom dozretí (koniec leta až jeseň) sa pozbierajú suché plody lipy.
- Praženie: Plody sa najskôr usušia (ak ešte nie sú úplne suché), potom sa jemne pražia na panvici (bez tuku), kým nezačnú jemne voňať a meniť farbu.
- Mletie: Po vychladnutí sa plody pomelú najemno alebo nahrubo podľa preferencie.
- Zalievanie: Zmes sa pripravuje ako bežná zalievaná káva, 1–2 ČL na šálku, zaleje sa horúcou vodou, nechá lúhovať cca 5–10 minút, alebo sa povarí a precedí.
- Tip: Do kávy sa dá pridať štipka škorice, vanilky, mlieko, med.
- Skladovanie: Pomletú kávu skladujte v uzatvárateľnej nádobe v suchu a tme.