Pili ste už lipovú kávu? Ak ste zmeškali zber kvetov lipy na čaj, čoskoro máte šancu využiť jej plody

Lipa je strom, ktorý sa nedá prehliadnuť. Majestátna koruna, srdcovité listy, je to symbol slovanstva. Najznámejší je jej voňavý kvet, ktorý sa zbiera na liečebné účely. Keď sa z kvietka vytvorí guľôčka, tá už do čaju nie je vhodná. Plod stromu však môže byť základom pre jedinečný a chutný nápoj - lipovú kávu.

09.07.2025 06:00
lipa, lipový kvet, lipová alej, alej, aleja Foto:
Lipové aleje sú na Slovensku, ale veľa ich je aj v Poľsku či v Nemecku.
debata

Kvety lipy sa v našich zemepisných šírkach zbierajú v júni alebo v júli, v závislosti od vývoja počasia i od toho, či ide o južné alebo severné časti Slovenska. Na plody je vhodný čas od augusta až po október (vrátane). „V histórii boli lipové plody často využívané ako náhrada kávy v časoch, keď bolo treba šetriť alebo experimentovať s miestnymi zdrojmi,“ píše slovenská bylinkárka a fytoterapeutka Diana Mozoláková v najnovšej, graficky pútavej knihe Liečivá sila stromov a plodov, ktorú vydalo vydavateľstvo Príroda.

Kniha má 200 strán a obsahuje aj kalendár zberu... Foto: Bianka Stuppacherová
Lieciva sila stromov a plodov, kniha, Príroda, Ikar Kniha má 200 strán a obsahuje aj kalendár zberu popisovaných rastlín a množstvo receptov.

Diana Mozoláková je milovníčka a zberateľka divokých jedlých rastlín a autorka blogu divokastrava.sk, kde publikuje svoje skúsenosti so zberom a využitím darov prírody v kuchyni. Už roky inšpiruje ľudí, aby objavili toto bohatstvo a vrátili do svojho jedálnička divoké byliny, plody a stromy.

lipa, lipový kvet, kytička, bylinky, kvet, čaj, priedušky Čítajte aj Ako sa zbiera a suší lipový kvet. Usušená lipa musí pod rukami chrumkať

Autorka v týchto „základoch jedlej fytoterapie“ ponúka rôzne netradičné recepty ako šišky fermentované v mede, domácu smrekovú čokoládu, ružové maslo (s lupienkami ruží), bukový shot a podobne. Na lipovú kávu človek potrebuje suché plody lipy, tzv. lipové oriešky a tie si treba predpripraviť v období, keď je príležitosť si ich nazbierať. A toto obdobie sa pomaly začína práve teraz.

„Tento recept je návratom k jednoduchosti a tradícii, pričom spája chuť a liečivé účinky lipy v každom dúšku,“ píše sa na strane 125.

Ako spoznať, že sú plody zrelé:

  • tvrdé a suché na dotyk.
  • Farba je sivohnedá až hnedá.
  • Po zatrasení stromom niektoré samé opadávajú.
  • Listene (tie krídelká) už môžu byť zažltnuté a krehké.
  • Plody sa ľahko oddelia od stopky.

Lipové plody, guľôčky, treba dôklade prebrať a nechať si iba nepoškodené. Následne ich nasucho opražiť na panvici na strednom plameni, kým nezískajú jemnú zlatohnedú farbu a nezačnú orieškovo voňať. Po opražení je potrebné nechať ich vychladnúť a pomlieť na jemný prášok v mlynčeku na kávu alebo na kuchynskom robote.

V histórii boli lipové plody často využívané... Foto: SHUTTERSTOCK
lipa, plod, plody lipy, fytoterapia, lipová káva V histórii boli lipové plody často využívané ako náhrada kávy v časoch, keď bolo treba šetriť alebo experimentovať s miestnymi zdrojmi.

Príprava kávy:

Na hrnček lipovej kávy nám stačí 1 čajová lyžička (ČL) pomletého prášku a 250 ml horúcej vody. Možno zaliať ako pri príprave čaju, autorka Diana Mozoláková odporúča povariť zmes približne 10 minút pre intenzívnejšiu chuť aj arómu. Nechať lúhovať ešte 5–7 minút a precediť cez jemné sitko.

Nápoj možno osladiť medom, rastlinným mliekom alebo dosladiť podľa chuti.

Lipovú kávu s jemne orieškovou až karamelovou chuťou fytoterapeutka odporúča piť teplú, ideálne ako popoludňajší nápoj na upokojenie tela a mysle. Samozrejme, neobsahuje kofeín. Podobne sa dá pripravovať púpavová či čakanková káva (sú jemne horké) z koreňa púpavy a čakanky, alebo žaluďová káva z plodov duba.

Krok za krokom od zberu až po skladovanie

Podľa toho, či ide o lipu malolistú, veľkolistú...
  1. Zber: Po úplnom dozretí (koniec leta až jeseň) sa pozbierajú suché plody lipy.
  2. Praženie: Plody sa najskôr usušia (ak ešte nie sú úplne suché), potom sa jemne pražia na panvici (bez tuku), kým nezačnú jemne voňať a meniť farbu.
  3. Mletie: Po vychladnutí sa plody pomelú najemno alebo nahrubo podľa preferencie.
  4. Zalievanie: Zmes sa pripravuje ako bežná zalievaná káva, 1–2 ČL na šálku, zaleje sa horúcou vodou, nechá lúhovať cca 5–10 minút, alebo sa povarí a precedí.
  5. Tip: Do kávy sa dá pridať štipka škorice, vanilky, mlieko, med.
  6. Skladovanie: Pomletú kávu skladujte v uzatvárateľnej nádobe v suchu a tme.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #fytoterapia #lipa #lipový kvet #lipová káva #lipový plod #jedlá fytoterapia
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"