Tento „čaj z odpadu“ si zamilujú aj milovníci kávy. Poznáte cascaru?

Kávová čerešňa je plod kávovníka – malá, guľatá alebo oválna bobuľa, ktorá v zrelosti máva červenú, oranžovú či fialovú farbu (podobná višni, odtiaľ názov „čerešňa“). Vo vnútri plodu sú zvyčajne dve zelené semená – to sú tradičné kávové zrná, ktoré sa pražia, a ktoré pomleté konzumujeme ako nápoj vo forme kávy. Ale dužina a šupka – teda obal zrniek – sa dlho považovali za odpad. Dnes sa z nich vyrába obľúbený nápoj: cascara. V lete je veľmi osviežujúca "cold brew cascara".

11.07.2025 10:00
káva, kávové čerešne, kávovník Foto:
Ruky pestovateľa kávy so zrelými plodmi.
debata

Slovo „cascara“ pochádza zo španielčiny a znamená „šupka“ alebo „obal“. Ide o usušené šupky a zvyšky dužiny kávovej čerešne, ktoré sa po vylúpnutí zŕn sušia a používajú ako čaj. Cascara vôbec nechutí ako káva! Chuťovo pripomína ovocný, jemne sladký čaj s príchuťou šípky, sušených čerešní, hrozienok, ibišteka – jednoducho – sušeného ovocia. Niektoré druhy sú viac karamelové, iné kvetinové alebo citrusové – záleží na odrode a spracovaní. V ponuke sa objavuje čoraz častejšie, napríklad aj v podobe sušených kávovníkových čerešní od slovenského pražiara, ktorý sa špecializuje na výberovú kávu.

Cascara dlho nebola v EÚ klasifikovaná ako potravina. Podarilo sa to až v roku 2022 a dnes je legálne predajná a dostupná na rôznych eshopoch so zdravou výživou, prípadne weboch pražiarní kávy. Samozrejme, cascara nie je vhodná pre malé deti, tehotné ženy a ľudí, ktorí sú citliví na kofeín.

Cascara má:

  • nízky obsah kofeínu (cca štvrtinu až osminu v porovnaní s kávou – ale stále viac ako bežný bylinný čaj)
  • antioxidanty (polyfenoly, kyselina chlorogénová)
  • mierne povzbudzujúci účinok – ale nie taký prudký ako pri káve
  • potenciálne protizápalové a detoxikačné účinky
Takto vyzerá cascara vysypaná do mištičky a... Foto: Bianka Stuppacherová
cascara, čaj z kávovej čerešne, kávová čerešňa Takto vyzerá cascara vysypaná do mištičky a vedľa v šálke horúcou vodou zaliata cascara, čaj z kávovej čerešne.

Príprava čaju z cascary je podobná ako príprava bylinného čaju. Jednu, dve kávové lyžičky sušenej cascary, čiže 5–10 gramov, zalejeme 250 ml horúcej (nie vriacej) vody. Necháme lúhovať 5–10 minút, precedíme a podávame. Môžeme pridať med, škoricu, citrón, pomarančovú kôru – podľa fantázie. Autorka článku ju prisládza domácim malinovým sirupom a kvapkou tekutej vanilky.

Ak chceme studený nálev, cascaru zalejeme studenou vodou a necháme v chladničke 8–12 hodín. Výsledkom je osviežujúca cold brew cascara pre popíjanie počas horúcich letných dní.

Na čo sa ešte používa cascara? Varí sa napríklad do hustého sirupu podobne ako ďatle. Mletá cascara sa pridáva do granoly, smoothie, do raw tyčiniek, do remeselne vyrábanej čokolády. V kombinácii s ovsenými vločkami alebo chia semienkami môže dodať príjemnú arómu aj do kaší. V doplnkoch výživy sa používa v zmesiach na detox, podporu trávenia. V pestovateľských regiónoch sa používa na mulčovanie pôdy (povrch pôdy sa pokrýva vrstvou organického alebo anorganického materiálu) alebo slúži ako biopalivo.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #káva #cascara #kávovník #plody kávovníka #kávová čerešňa
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"