V súčasnosti sa na sociálnych sieťach stávajú horúcou témou diskusie o zvláštnych telesných arómach, ktoré si ľudia všímajú na sebe i ostatných. Výraz ako „starí ľudia zapáchajú“ vyvoláva otázky o tom, čo všetko ovplyvňuje naše telesné vône a ako môžeme tieto prejavy kontrolovať.
Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme, môže výrazne ovplyvniť, ako voniame. „Niektoré potraviny ovplyvňujú telesný pach viac ako iné,“ povedala pre Fox News Digital dietologička z New Jersey Erin Palinski-Wadeová.
Telo každého človeka reaguje po konzumácii určitých jedál odlišne a práve takéto reakcie sa premietajú aj do spôsobu, akým voniame.
Jedlá, ktoré môžu ovplyvniť telesný pach, sú na zozname viacerých výskumníkov. Ryby a morské plody nesú so sebou typický „rybí“ zápach, ktorý sa po konzumácii môže preniesť aj na naše telo.
Podľa kliniky Cleveland u niektorých ľudí vzniká z morských plodov zlúčenina trimetylamín, ktorá je známa svojím rybím zápachom a šíri sa dychom a pokožkou.
Prvotné príčiny zápachu
Mnohé potraviny obsahujú zložky, ktoré menia náš telesný pach. Okrem cesnaku sú to aj rôzne druhy zeleniny, ktoré napriek svojmu zdraviu môžu spôsobiť nežiaduci telesný pach. Brokolica, kapusta či ružičkový kel uvoľňujú kyselinu sírovú, ktorá sa uvoľňuje z tela prostredníctvom potu či dychu.
Niektoré koreniny, ako kari či rasca, obsahujú zlúčeniny, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu a potom sú vylučované cez potné žľazy. „Keď sa uvoľnia, interagujú s kožnými baktériami, čo má za následok špecifické pachy,“ dodáva Palinski-Wadeová.
Červené mäso je jedným z ďalších faktorov, ktoré môžu zhoršiť telesný zápach. Po jeho konzumácii sa vylučujú určité bielkoviny, ktoré po interakcii s kožnými baktériami môžu spôsobiť zintenzívnenie pachu.
Možnosti riešenia
Existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme zmierniť nežiaduce telesné vône. Zvyky v stravovaní zohrávajú kľúčovú úlohu. „Telesný zápach môžete zlepšiť znížením príjmu potravín bohatých na síru, obmedzením červeného mäsa alebo nadmerne korenených jedál a zvýšením príjmu vody, ovocia a zeleniny,“ radí Palinski-Wadeová.
Prospešné môže byť:
- Zvýšiť konzumáciu jabĺk a listovej zeleniny
- Siahnuť po jogurte a zelenom čaji
- Dbať na dostatočnú hydratáciu
Toto všetko môže prispieť k neutralizácii zlúčenín spojených so zápachom a podporiť prospešné črevné baktérie.
Denné návyky pre sviežosť
Základom pre lepší telesný pach je pravidelná hygiena. Pravidelné kúpanie a používanie antibakteriálneho mydla pomáha udržiavať telo voňavé. Používanie priedušných tkanín tiež prispieva k redukcii potenia, a teda aj zápachu.
Ako ďalší krok odporúča Palinski-Wadeová zamerať sa na životný štýl. „Dostatočná hydratácia a zameranie sa na podporu metabolického zdravia zlepšením kvality spánku, znížením stresu a udržiavaním aktivity môžu pomôcť zlepšiť celkový telesný zápach,“ dodáva. Tieto tipy môžu byť kľúčom k sviežejšiemu každodennému životu.