Prekvapivé nové varovanie týkajúce sa verejného zdravia obieha svetom. Začať deň citrusovým ovocím nalačno môže spôsobiť viac škody ako úžitku.
Rastúci počet odborných názorov a nových lekárskych komentárov naznačuje, že bežný zvyk jesť citrusové plody hneď ráno, ako sú pomaranče, grapefruity alebo sladké limetky, môže spustiť zápalové reakcie, podráždenie tráviaceho traktu a výkyvy hladiny cukru v krvi.
Lekári upozorňujú, že vysoko kyslé ovocie, ako sú pomaranče (s pH okolo 3,5), môže podráždiť žalúdočnú sliznicu, najmä ak sa konzumuje samostatne a nalačno. Gastroenterologička doktorka Sonali Gautam upozornila na toto riziko s odkazom na možnosť vzniku refluxu a podráždenia u citlivých osôb s gastritídou alebo refluxnými príznakmi, píše The Indian Express.
Podobne aj dietológovia tvrdia, že citrusy môžu stimulovať nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny, čo vedie k páleniu záhy a diskomfortu, uvádza The Economic Times.
Hoci samotné citrusy nemusia priamo spôsobiť chronickú gastritídu, opakovaná konzumácia bez sprievodnej potravy môže časom poškodzovať citlivú žalúdočnú výstelku.
Výkyvy cukru v krvi a riziko zápalu
Citrusové plody obsahujú prirodzené cukry, fruktózu a glukózu, ktoré sa po odšťavení alebo zjedení nalačno vstrebávajú veľmi rýchlo, keďže chýba vláknina. To vedie k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.
Takýto glykemický výkyv môže aktivovať zápalové procesy, najmä u ľudí s prediabetom alebo inzulínovou rezistenciou, uvádza The Times of India.
Nutričná špecialistka Suman Agarwal upozorňuje na tri hlavné riziká: prudký nárast cukru, zrýchlený prechod ovocia črevom (čo môže spláchnuť prospešné baktérie) a absenciu bielkovín alebo tukov, ktoré by spomalili vstrebávanie. V dlhodobom horizonte to môže viesť k nerovnováhe trávenia alebo zápalu.
Výskumy ukazujú, že opakované výkyvy cukru v krvi môžu aktivovať imunitné dráhy, ktoré udržiavajú nízku úroveň zápalu chronicky aktívnu, čo je rizikový faktor pre vznik rôznych ochorení.
Ovocie má vo všeobecnosti protizápalové účinky
Paradoxne, množstvo odborných štúdií potvrdzuje, že celková konzumácia ovocia, najmä v rámci vyváženej stravy, znižuje úroveň zápalu v tele.
Meta-analýza 83 štúdií ukázala, že vyšší príjem ovocia a zeleniny znižuje biomarkery ako C-reaktívny proteín a TNF-α, čo naznačuje systémové protizápalové účinky a lepšiu imunitnú odpoveď.
Aj odborníci z portálu EatingWell vyvracajú predstavu, že cukry z ovocia spôsobujú zápal. Naopak, zdôrazňujú dôležitosť vlákniny, fytonutrientov a vitamínov, najmä ak sa ovocie konzumuje spolu s bielkovinami alebo tukmi, ktoré spomaľujú vstrebávanie.
Čím je citrus nalačno iný?
- Kyslosť: citrusové kyseliny môžu podráždiť žalúdok v stave nalačno
- Rýchle vstrebávanie cukru: bez vlákniny alebo iných živín sa cukor rýchlo dostane do krvi
- Narušenie črevnej mikroflóry: rýchly prechod črevom skracuje čas kontaktu s vlákninou fermentovanou črevnými baktériami
Vyvážená konzumácia, ovocie spolu s bielkovinami a tukmi, tieto problémy eliminuje a zabezpečuje protizápalové výhody.
Kto je najviac ohrozený?
- Ľudia s prediabetom alebo cukrovkou: rýchle vstrebávanie cukru môže rozhodiť hladinu glukózy
- Jedinci náchylní na reflux alebo gastritídu: kyslosť môže vyvolať alebo zhoršiť príznaky
- Tí, ktorí majú citlivé trávenie: rýchly prechod potravy môže poškodiť črevnú rovnováhu
Ako si citrus vychutnať správne?
Podľa odborníkov:
Nekonzumujte citrusové ovocie ani džús samostatne nalačno.
Pridajte bielkoviny alebo zdravé tuky, napríklad jogurt, orechy, semienka alebo celozrnné pečivo, na spomalenie vstrebávania cukru a zmiernenie trávenia. Uprednostnite celé ovocie pred džúsom, aby ste získali vlákninu a zabránili prudkým výkyvom cukru. Jedzte ovocie ako súčasť jedla alebo vyváženej desiaty, nie izolovane hneď ráno.
Mali by ste úplne prestať jesť citrusy? Určite nie. Ale všeobecné odporúčanie jesť ich nalačno, najmä vo forme džúsu, môže byť pre niektorých rizikové. Citrusové plody a iné druhy ovocia sú skvelým zdrojom antioxidantov, vitamínov a vlákniny, ak sa konzumujú správne. Jesť ich osamote hneď ráno však môže u citlivých osôb vyvolať podráždenie, výkyvy cukru a následne aj zápal.
Ako vždy, dôležitá je miernosť a správne kombinovanie. Dajte si citrus spolu s iným jedlom, nie samostatne ráno nalačno. Táto malá zmena vám umožní využiť všetky jeho zdravotné výhody, bez rizika zápalu.