Jedlo chutí lepšie, keď sa človek cíti previnilo

Jedlo, pri ktorom má človek pocit viny, podľa amerických vedcov chutí lepšie. Na základe novej štúdie to tvrdia výskumníci z illinoiskej Northwestern University. "Ľudia často o tomto automatickom jave vôbec nič netušia," upozornili.

27.11.2012 14:00
čokoláda, bonboniéra, dezert Foto:
Jesť s pocitom viny môže znamenať, že človek nakoniec zje viac.
debata

Vedci najprv 40 ľuďom rozdali časopisy, pričom niektoré z nich boli zamerané na zdravý životný štýl. Následne všetci zúčastnení dostali čokoládovú tyčinku a práve tým, ktorí sa na základe „zdravej“ obálky cítili previnilo, chutila omnoho viac. Ďalšou časťou výskumu boli rozhovory so 108 študentmi, ktorých požiadali, aby opísali tri zážitky. Jedna tretina z nich spomínala na tie, pri ktorých sa cítili previnilo, ďalšia na tie, pri ktorých mali pocit znechutenia a posledná tretina mohla hovoriť, o čom chcela.

Opäť sa potvrdilo, že čokoládový bonbón najviac chutil tým, ktorí si pripomenuli svoj pocit viny. Ďalšia časť experimentu dokázala, že vina nesúvisí iba s pôžitkom z jedla. Ženy, ktorým vedci navodili pocit viny, si totiž omnoho viac užívali prezeranie internetových profilov rôznych mužov.

Autori štúdie tvrdia, že médiá a reklamy vzťah medzi vinou a pôžitkom ešte posilňujú. Napríklad neustále presviedčanie fajčiarov o tom, že robia niečo zlé, spôsobuje, že cigarety majú ešte radšej. Vedci tiež poukázali na to, že rozumnejšie je necítiť sa pri jedení sladkostí a ďalších „hriešnych“ jedál previnilo – môže sa totiž stať, že budú chutiť tak dobre, že si človek na tanier ešte pridá.

debata chyba