Podľa odhadov trpia celosvetovo nedostatkom železa približne 2 miliardy ľudí, čo môže viesť k anémii, zhoršenému vývoju mozgu u detí a zvýšenej úmrtnosti dojčiat. Nové mikročastice obsahujúce železo alebo jód by sa mohli použiť na obohatenie potravín a nápojov, aby sa pomohlo v boji proti podvýžive.
Vedci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) prišli s novým spôsobom, ako obohacovať potraviny a nápoje o železo, a to pomocou malých kryštalických častíc. Tieto častice, známe ako kovovo-organické štruktúry, sa dajú posypať na jedlo, pridať do základných potravín, ako je chlieb, alebo vmiešať do nápojov, ako je káva a čaj.
„Vytvárame riešenie, ktoré sa dá bez problémov pridať k základným potravinám v rôznych regiónoch,“ hovorí Ana Jaklenec, hlavná výskumníčka v Kochovom inštitúte pre integratívny výskum rakoviny na MIT.
„To, čo je základnou potravinou v Senegale, nie je to isté ako v Indii alebo v USA, takže naším cieľom bolo vyvinúť niečo, čo nereaguje s jedlom samotným. Takto nemusíme pre každé prostredie vytvárať novú formuláciu — dá sa to pridať do širokej škály potravín a nápojov bez kompromisov,“ vysvetlila.
Častice navrhnuté v tejto štúdii môžu niesť aj jód, ďalšiu dôležitú živinu. Mohli by sa tiež prispôsobiť na prenos ďalších minerálov, ako sú zinok, vápnik alebo horčík.
„Sme veľmi nadšení z tohto nového prístupu, ktorý je podľa nás novou aplikáciou kovovo-organických štruktúr s potenciálom posunúť výživu, najmä v rozvojovom svete,“ hovorí Robert Langer, profesor na MIT a člen Kochovho inštitútu.
Jaklenec a Langer sú hlavnými autormi štúdie, ktorá sa objavila v časopise Matter.
Obohacovanie potravín môže byť účinným spôsobom boja proti nedostatku živín, ale často je náročné, pretože mnohé živiny sú krehké a rozkladajú sa pri skladovaní alebo varení. Keď sa do potravín pridá železo, môže reagovať s inými molekulami v potravinách a spôsobiť kovovú pachuť.Nevýhodou tohto prístupu je však to, že polymér pridáva veľký objem materiálu, čím obmedzuje množstvo železa alebo iných živín, ktoré sa do potravín dostanú.
„Zapuzdrenie železa v polyméroch výrazne zlepšuje jeho stabilitu a reaktivitu, čo uľahčuje jeho pridanie do potravín. Aby to však bolo účinné, vyžaduje sa značné množstvo polyméru. To obmedzuje, koľko železa môžete dodať v bežnej porcii, a sťažuje dosiahnutie denných nutričných cieľov len pomocou obohatených potravín,“ hovorí Jaklenec.
Aby sa táto výzva prekonala, ďalší z autorov štúdie Xin Yang prišiel s novým nápadom: namiesto zapuzdrenia železa do polyméru by sa dalo použiť samotné železo ako stavebný blok kryštalickej častice známej ako kovovo-organická štruktúra.
Kovovo-organické štruktúry pozostávajú z atómov kovu spojených organickými molekulami nazývanými ligandy, ktoré vytvárajú tuhú, klietkovitú štruktúru. V závislosti od zvolenej kombinácie kovov a ligandov ich možno použiť na širokú škálu aplikácií.
„Pomysleli sme si, že by sme možno mohli syntetizovať kovovo-organickú štruktúru s ligandmi vhodnými pre potraviny a mikronutrientmi vhodnými pre potraviny,“ hovorí Yang. „Kovovo-organické štruktúry majú veľmi vysokú pórovitosť, takže môžu niesť veľké množstvo nákladu. Preto sme si mysleli, že by sme mohli využiť túto platformu na vytvorenie novej kovovo-organickej štruktúry, ktorá by sa mohla použiť v potravinárstve,“ dodal.
V tomto prípade vedci navrhli kovovo-organickú štruktúru pozostávajúcu zo železa viazaného na ligand nazývaný kyselina fumarová, ktorá sa často používa ako potravinárska prísada na zlepšenie chuti alebo konzerváciu.
Táto štruktúra zabraňuje železu reagovať s polyfenolmi — zlúčeninami bežne sa vyskytujúcimi v potravinách, ako sú celozrnné výrobky a orechy, ako aj káva a čaj. Keď železo reaguje s týmito zlúčeninami, vytvára kovovo-polyfenolový komplex, ktorý telo nedokáže absorbovať.
Štruktúra kovovo-organických štruktúr im tiež umožňuje zostať stabilné, kým sa nedostanú do kyslého prostredia, ako je žalúdok, kde sa rozložia a uvoľnia svoju dávku železa.
Vedci sa tiež rozhodli zahrnúť do svojej častice kovovo-organickej štruktúry aj jód, pričom túto časticu nazývajú NuMOF. Jodidovaná soľ bola veľmi úspešná pri prevencii nedostatku jódu a mnohé snahy sa teraz zameriavajú na vytvorenie „dvojito obohatenej soli“, ktorá by obsahovala aj železo.
Dodať tieto živiny spoločne je však náročné, pretože železo a jód môžu spolu reagovať, čo znižuje ich vstrebateľnosť v tele. V tejto štúdii tím z MIT ukázal, že keď vytvorili svoje železo obsahujúce častice kovovo-organickej štruktúry, mohli ich naplniť jódom tak, aby medzi železom a jódom nedochádzalo k reakcii.
Pri testovaní stability častíc zistili, že NuMOF dokáže odolať dlhodobému skladovaniu, vysokým teplotám a vlhkosti aj varu vo vode.
Počas týchto testov si častice zachovali svoju štruktúru. Keď ich potom vedci podali myšiam, zistili, že železo aj jód sa dostali do krvi v priebehu niekoľkých hodín po konzumácii NuMOF.
Vedci teraz pracujú na založení spoločnosti, ktorá vyvíja kávu a iné nápoje obohatené o železo a jód. Tiež dúfajú, že budú pokračovať v práci na dvojito obohatenej soli, ktorá by sa mohla konzumovať samostatne alebo pridať do základných potravín.