Nielen alkohol a cigarety – aj jeden typ potravín vyvoláva silnú závislosť. Ohrozená je každá piata žena v tomto veku

Zemiakové lupienky, sušienky a fastfood. Veda varuje, že ultraspracované potraviny spôsobujú závislosť. Trpia ňou najmä ženy medzi päťdesiatkou a šesťdesiatkou. Vedci vysvetlili, prečo je to tak a upozorňujú – dnešní mladí sú v ešte väčšom ohrození.

06.10.2025 06:00
Tajomstvo krehkosti: Nedojedené čipsy? Toto je... Foto:
Ultraspracované potraviny sú často plné tuku, soli či cukru a umelých príchutí.
debata

Každá piata žena a každý desiaty muž vo veku 50 až 60 rokov spĺňajú kritériá závislosti od týchto ultraprocesovaných potravín. Štúdia, publikovaná v časopise Addiction tímom z Michiganskej univerzity (U-M), je založená na reprezentatívnych údajoch od viac ako 2 000 starších Američanov, získaných v rámci Národného prieskumu zdravého starnutia.

Ktoré druhy zeleniny regulujú metabolizmus tukových buniek, podporujú črevnú flóru, sú prospešné v rámci trávenia?
Video
Výživová poradkyňa Katarína Grich tvrdí, že príroda má nepochybne k dispozícii potraviny, ktoré majú blahodarné účinky pre pečeň. Vysielané 14.7.2022 / Zdroj: TV PRAVDA

Lucy K. Loch, doktorandka z Katedry psychológie na U-M, uviedla, že dnešní starší dospelí boli v kľúčovom vývojovom období, keď sa potravinové prostredie zásadne zmenilo a ultraspracované potraviny sa stávali čoraz dostupnejšími.

zelenina, ovocie, diéty, zdravá strava Čítajte viac Počuli ste už o planetárnej strave? Znižuje riziko cukrovky, chráni zdravie aj planétu. Zistite, či sa ňou riadite aj vy

"A keďže iné výskumy ukazujú jasnú súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a rizikom chronických chorôb či predčasného úmrtia, je dôležité skúmať závislosť od ultraprocesovaných potravín aj v tejto vekovej skupine,“ podčiarkla.

„Dúfame, že táto štúdia vyplní medzeru v poznaní o závislosti od ultraprocesovaných potravín u starších dospelých, meranej dobre preskúmanou a štandardizovanou škálou,“ dodala Lucy K. Loch.

Ultraspracované potraviny sú často plné tuku, soli či cukru a umelých príchutí. Konzumácia tejto stravy sa spája so zvýšeným rizikom viacerých chorôb, vrátane cukrovky či rakoviny.

Štúdia ukázala aj to, že dospelí vo veku 50 až 80 rokov, ktorí spĺňajú kritériá závislosti od ultraprocesovaných potravín, oveľa častejšie uvádzajú, že majú nadváhu alebo že ich psychické či fyzické zdravie je len priemerné alebo slabé.

Teraz výskum ukazuje, že 21 % žien a 10 % mužov z generácie X a z konca Baby Boom generácie, dnes vo veku 50 až začiatok 60 rokov, spĺňa kritériá závislosti od týchto ultraprocesovaných potravín.

zubar Čítajte viac Táto diéta vás môže zachrániť pred zubárskym kreslom: Veda odhalila tajomstvo zdravých ďasien

Táto miera je omnoho vyššia než u dospelých, ktorí vyrastali o jednu či dve dekády skôr a s ultraprocesovanými potravinami sa stretli až v dospelosti. Medzi dospelými vo veku 65 až 80 rokov spĺňa kritériá závislosti iba 12 % žien a 4 % mužov.

Prieskum je súčasťou Inštitútu pre politiku zdravotnej starostlivosti a inovácie na U-M a podporuje ho Michigan Medicine, akademické zdravotnícke centrum U-M. Nový článok nadväzuje na predchádzajúce zistenia a detailnejšie skúma generačné rozdiely a ich súvis s zdravím.

Výskumníci použili upravenú Yale Food Addiction Scale 2.0 (mYFAS 2.0), štandardizovaný nástroj vychádzajúci z diagnostických kritérií porúch užívania návykových látok. Škála zisťuje 13 skúseností s ultraprocesovanými potravinami a nápojmi, ktoré definujú závislosť, napríklad silné chute, opakované neúspešné pokusy obmedziť konzumáciu, abstinenčné príznaky či vyhýbanie sa spoločenským aktivitám zo strachu z prejedania.

obezita, jedlo, fastfood, zelenina, Čítajte viac Fastfood na vás nezanechá len kilá navyše. Vedci objavili oveľa vážnejší dôsledok nezdravej stravy: Mozog a pamäť rozhádže skôr, ako priberiete

V tomto prípade „látkou“ nie je alkohol ani nikotín, ale vysoko odmeňujúce ultraprocesované potraviny ako sladkosti, fast food či sladené nápoje. Použitím klinických kritérií závislosti na tieto potraviny štúdia ukazuje, ako si môžu ľudí „pripútať“.

Na rozdiel od tradičných porúch užívania návykových látok – ktoré boli historicky častejšie u starších mužov – závislosť od ultraprocesovaných potravín sa častejšie vyskytuje u starších žien.

Jedným z vysvetlení môže byť agresívny marketing „diétnych“ ultraprocesovaných potravín pre ženy. Nízkotučné sušienky, jedlá do mikrovlnky a ďalšie produkty bohaté na sacharidy sa v minulosti propagovali ako riešenie na kontrolu hmotnosti, no ich zloženie mohlo podporiť návykové stravovacie vzorce.

dieťa, dievča, okuliare, vyšetrenie, zrak Čítajte viac Polovica sveta bude do roku 2050 krátkozraká. Vedci zistili, aká strava tomu môže zabrániť

Ženy vo veku 50 až 64 rokov tak mohli byť vystavené ultraprocesovaným potravinám v citlivom vývojovom období, čo môže vysvetľovať výsledky prieskumu pre túto vekovú skupinu, uviedla hlavná autorka Ashley Gearhardt, profesorka psychológie na U-M. Gearhardt vedie Laboratórium pre vedu a liečbu závislostí od jedla.

„Percentá, ktoré vidíme v týchto údajoch, ďaleko prevyšujú percentá starších dospelých s problémovým užívaním iných návykových látok, ako je alkohol a tabak,“ uviedla Gearhardt. „Vidíme tiež jasnú súvislosť so zdravím a sociálnou izoláciou – riziko závislosti od ultraprocesovaných potravín je omnoho vyššie u tých, ktorí svoje psychické alebo fyzické zdravie hodnotia ako priemerné alebo slabé, alebo uvádzajú, že sa niekedy či často cítia izolovaní,“ doplnila Gearhardt.

Generácia dnešných päťdesiatnikov a šesťdesiatnikov je prvou, ktorá prežila väčšinu života v prostredí, kde dominujú ultraprocesované potraviny.

nákup, chladnička, potraviny, skladovanie potravín Čítajte viac Rakovinu pľúc si spájame najmä s fajčením. Vedci teraz prišli s novým zistením, ktoré sa týka všetkých: Táto strava riziko rakoviny pľúc zvyšuje

„Tieto zistenia otvárajú naliehavé otázky, či existujú kľúčové vývojové obdobia, keď je vystavenie ultraprocesovaným potravinám obzvlášť rizikové pre vznik závislosti,“ uviedla Gearhardt. „Deti a dospievajúci dnes prijímajú ešte väčší podiel kalórií z ultraprocesovaných potravín, než prijímali dnešní stredne starí dospelí vo svojej mladosti. Ak budú súčasné trendy pokračovať, budúce generácie môžu vykazovať ešte vyššie miery závislosti v neskoršom veku,“ varuje výskumníčka.

„Rovnako ako pri iných látkach, aj tu môže byť zásadné zasiahnuť včas, aby sa znížilo dlhodobé riziko závislosti počas celého života,“ uzavrela Gearhardt.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #závislosť #ultraspracované potraviny
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"