Každá piata žena a každý desiaty muž vo veku 50 až 60 rokov spĺňajú kritériá závislosti od týchto ultraprocesovaných potravín. Štúdia, publikovaná v časopise Addiction tímom z Michiganskej univerzity (U-M), je založená na reprezentatívnych údajoch od viac ako 2 000 starších Američanov, získaných v rámci Národného prieskumu zdravého starnutia.
Lucy K. Loch, doktorandka z Katedry psychológie na U-M, uviedla, že dnešní starší dospelí boli v kľúčovom vývojovom období, keď sa potravinové prostredie zásadne zmenilo a ultraspracované potraviny sa stávali čoraz dostupnejšími.
"A keďže iné výskumy ukazujú jasnú súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a rizikom chronických chorôb či predčasného úmrtia, je dôležité skúmať závislosť od ultraprocesovaných potravín aj v tejto vekovej skupine,“ podčiarkla.
„Dúfame, že táto štúdia vyplní medzeru v poznaní o závislosti od ultraprocesovaných potravín u starších dospelých, meranej dobre preskúmanou a štandardizovanou škálou,“ dodala Lucy K. Loch.
Ultraspracované potraviny sú často plné tuku, soli či cukru a umelých príchutí. Konzumácia tejto stravy sa spája so zvýšeným rizikom viacerých chorôb, vrátane cukrovky či rakoviny.
Štúdia ukázala aj to, že dospelí vo veku 50 až 80 rokov, ktorí spĺňajú kritériá závislosti od ultraprocesovaných potravín, oveľa častejšie uvádzajú, že majú nadváhu alebo že ich psychické či fyzické zdravie je len priemerné alebo slabé.
Teraz výskum ukazuje, že 21 % žien a 10 % mužov z generácie X a z konca Baby Boom generácie, dnes vo veku 50 až začiatok 60 rokov, spĺňa kritériá závislosti od týchto ultraprocesovaných potravín.
Táto miera je omnoho vyššia než u dospelých, ktorí vyrastali o jednu či dve dekády skôr a s ultraprocesovanými potravinami sa stretli až v dospelosti. Medzi dospelými vo veku 65 až 80 rokov spĺňa kritériá závislosti iba 12 % žien a 4 % mužov.
Prieskum je súčasťou Inštitútu pre politiku zdravotnej starostlivosti a inovácie na U-M a podporuje ho Michigan Medicine, akademické zdravotnícke centrum U-M. Nový článok nadväzuje na predchádzajúce zistenia a detailnejšie skúma generačné rozdiely a ich súvis s zdravím.
Výskumníci použili upravenú Yale Food Addiction Scale 2.0 (mYFAS 2.0), štandardizovaný nástroj vychádzajúci z diagnostických kritérií porúch užívania návykových látok. Škála zisťuje 13 skúseností s ultraprocesovanými potravinami a nápojmi, ktoré definujú závislosť, napríklad silné chute, opakované neúspešné pokusy obmedziť konzumáciu, abstinenčné príznaky či vyhýbanie sa spoločenským aktivitám zo strachu z prejedania.
V tomto prípade „látkou“ nie je alkohol ani nikotín, ale vysoko odmeňujúce ultraprocesované potraviny ako sladkosti, fast food či sladené nápoje. Použitím klinických kritérií závislosti na tieto potraviny štúdia ukazuje, ako si môžu ľudí „pripútať“.
Na rozdiel od tradičných porúch užívania návykových látok – ktoré boli historicky častejšie u starších mužov – závislosť od ultraprocesovaných potravín sa častejšie vyskytuje u starších žien.
Jedným z vysvetlení môže byť agresívny marketing „diétnych“ ultraprocesovaných potravín pre ženy. Nízkotučné sušienky, jedlá do mikrovlnky a ďalšie produkty bohaté na sacharidy sa v minulosti propagovali ako riešenie na kontrolu hmotnosti, no ich zloženie mohlo podporiť návykové stravovacie vzorce.
Ženy vo veku 50 až 64 rokov tak mohli byť vystavené ultraprocesovaným potravinám v citlivom vývojovom období, čo môže vysvetľovať výsledky prieskumu pre túto vekovú skupinu, uviedla hlavná autorka Ashley Gearhardt, profesorka psychológie na U-M. Gearhardt vedie Laboratórium pre vedu a liečbu závislostí od jedla.
„Percentá, ktoré vidíme v týchto údajoch, ďaleko prevyšujú percentá starších dospelých s problémovým užívaním iných návykových látok, ako je alkohol a tabak,“ uviedla Gearhardt. „Vidíme tiež jasnú súvislosť so zdravím a sociálnou izoláciou – riziko závislosti od ultraprocesovaných potravín je omnoho vyššie u tých, ktorí svoje psychické alebo fyzické zdravie hodnotia ako priemerné alebo slabé, alebo uvádzajú, že sa niekedy či často cítia izolovaní,“ doplnila Gearhardt.
Generácia dnešných päťdesiatnikov a šesťdesiatnikov je prvou, ktorá prežila väčšinu života v prostredí, kde dominujú ultraprocesované potraviny.
„Tieto zistenia otvárajú naliehavé otázky, či existujú kľúčové vývojové obdobia, keď je vystavenie ultraprocesovaným potravinám obzvlášť rizikové pre vznik závislosti,“ uviedla Gearhardt. „Deti a dospievajúci dnes prijímajú ešte väčší podiel kalórií z ultraprocesovaných potravín, než prijímali dnešní stredne starí dospelí vo svojej mladosti. Ak budú súčasné trendy pokračovať, budúce generácie môžu vykazovať ešte vyššie miery závislosti v neskoršom veku,“ varuje výskumníčka.
„Rovnako ako pri iných látkach, aj tu môže byť zásadné zasiahnuť včas, aby sa znížilo dlhodobé riziko závislosti počas celého života,“ uzavrela Gearhardt.