Pivo je ľahko dostupné a pre nižší obsah alkoholu je pre mnohých ľudí je každodennou súčasťou života. To však môže mať následky – krátkodobé aj dlhodobé, varuje portál EatingWell.
„Pitie piva sa spája so zvýšenou minerálnou hustotou kostí u mužov aj žien a konzumácia jedného piva týždenne bola spojená s nižším rizikom zlomeniny bedra. Dôvodom môže byť vysoký obsah kremíka a polyfenolov v pive. Avšak je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či tieto prínosy prevažujú nad negatívami," uvádza autorka článku a odborníčka na výživu Kiersten Hickman.
Dodáva, že aj keď je pitie alkoholu – vrátane piva – známe tým, že spôsobuje pocit uvoľnenia a eufórie, intoxikácia alkoholom ovplyvňuje dlhodobé zdravie mozgu. Štúdie ukazujú, že aj nízke množstvo alkoholu oneskoruje REM fázu spánku a skracuje jej trvanie. Pečeň sa počas metabolizácie alkoholu aktivuje, čo môže viesť k nepokojnému spánku, uvádza Hickman.
„Alkohol v pive môže ovplyvniť mozog tak, že spomaľuje reflexy, narúša rovnováhu, pamäť a spánok,“ hovorí nutričná expertka Kimberly Gomer. Alkohol zasahuje do komunikačných ciest mozgu a jeho schopnosti spracovávať informácie.
„Pri každom pití piva ide alkohol priamo do pečene,“ vysvetľuje Gomer. „Telo si alkohol nedokáže uložiť, pretože ho vníma ako toxín. Pečeň ho preto spracúva ako prvý.“
To znamená, že proces spaľovania tukov sa spomaľuje, keďže organizmus sa najprv sústredí na odbúravanie alkoholu. Dlhodobé preťaženie pečene môže viesť až k trvalému poškodeniu.
Niektorý výskum však naznačuje, že vďaka fermentovaným zložkám môže mať pivo isté benefity pre črevné zdravie – no tie pravdepodobne neprevážia negatívne účinky.
Počet vypitých pív zohráva zásadnú úlohu pri dlhodobom zdraví. Niektoré malé štúdie síce naznačujú, že mierne pitie môže zlepšiť funkciu „dobrého“ HDL cholesterolu, no iné ukazujú, že prínosy alkoholu na srdcové zdravie boli pravdepodobne nadhodnotené.
Nadmerné pitie zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, mŕtvice, zlyhania srdca či kardiomyopatie. Taktiež sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtana, pažeráka, čriev, pečene a u žien rakoviny prsníka. Alkohol je zodpovedný za 6 % všetkých rakovín a 4 % úmrtí na rakovinu v USA.
„Vychutnať si plechovku piva – a teda piť s mierou – je bežné, no nemali by ste mať pocit, že musíte začať piť, ak to nerobíte. Hoci niektoré štúdie ukázali isté benefity, množstvo výskumov potvrdzuje negatívne účinky pravidelnej konzumácie alkoholu vrátane piva. Existujú aj iné potraviny, ktoré poskytujú zdravotné prínosy – napríklad fermentované jedlá pre zdravie čriev či mliečne výrobky bohaté na vápnik pre kosti – bez rizík, ktoré prináša alkohol,“ podčiarkla Kiersten Hickman.