Dám si pivko, to mi neuškodí. Naozaj? Odborníci sa pozreli na to, čo sa stane s naším telom, keď pijeme pivo každý deň

Pivo patrí medzi najčastejšie konzumované alkoholické nápoje na svete. Na rozdiel od tvrdého alkoholu sa často pije aj „na smäd“ a v našej spoločnosti je často považovaný za nápoj, ktorý sotva obsahuje alkohol. Expertky však varujú – jeho každodenná konzumácia nie je dobrý nápad.

08.10.2025 10:00
pivo, čapovanie Foto: ,
Doprajete si pivo? Pokojne, ale radšej s mierou.
debata (18)

Pivo je ľahko dostupné a pre nižší obsah alkoholu je pre mnohých ľudí je každodennou súčasťou života. To však môže mať následky – krátkodobé aj dlhodobé, varuje portál EatingWell.

Škola varenia - Bryndzová nátierka s pivom
Video
Zdroj: TV PRAVDA

„Pitie piva sa spája so zvýšenou minerálnou hustotou kostí u mužov aj žien a konzumácia jedného piva týždenne bola spojená s nižším rizikom zlomeniny bedra. Dôvodom môže byť vysoký obsah kremíka a polyfenolov v pive. Avšak je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či tieto prínosy prevažujú nad negatívami," uvádza autorka článku a odborníčka na výživu Kiersten Hickman.

Tajomstvo krehkosti: Nedojedené čipsy? Toto je najlepší spôsob, ako ich skladovať, aby ostali chrumkavé Čítajte viac Nielen alkohol a cigarety – aj jeden typ potravín vyvoláva silnú závislosť. Ohrozená je každá piata žena v tomto veku

Dodáva, že aj keď je pitie alkoholu – vrátane piva – známe tým, že spôsobuje pocit uvoľnenia a eufórie, intoxikácia alkoholom ovplyvňuje dlhodobé zdravie mozgu. Štúdie ukazujú, že aj nízke množstvo alkoholu oneskoruje REM fázu spánku a skracuje jej trvanie. Pečeň sa počas metabolizácie alkoholu aktivuje, čo môže viesť k nepokojnému spánku, uvádza Hickman.

„Alkohol v pive môže ovplyvniť mozog tak, že spomaľuje reflexy, narúša rovnováhu, pamäť a spánok,“ hovorí nutričná expertka Kimberly Gomer. Alkohol zasahuje do komunikačných ciest mozgu a jeho schopnosti spracovávať informácie.

„Pri každom pití piva ide alkohol priamo do pečene,“ vysvetľuje Gomer. „Telo si alkohol nedokáže uložiť, pretože ho vníma ako toxín. Pečeň ho preto spracúva ako prvý.“

To znamená, že proces spaľovania tukov sa spomaľuje, keďže organizmus sa najprv sústredí na odbúravanie alkoholu. Dlhodobé preťaženie pečene môže viesť až k trvalému poškodeniu.

Alkohol, závislosť, alkoholizmus Čítajte viac Mýtus o „zdravom pití“ padá: Pre mozog neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, riziko demencie zvyšuje aj mierne pitie „Alkohol sa najskôr rozkladá v žalúdku a stimuluje tvorbu tráviacich štiav. Dráždi tiež tenké črevo a hrubé črevo, kde sa ďalej vstrebáva, a môže ovplyvniť rýchlosť, akou sa potrava pohybuje tráviacim traktom, čo spôsobuje bolesti brucha, nadúvanie či hnačku,“ hovorí ďalej Gomer.
Nadmerné množstvo alkoholu vedie k zápalu čriev, poškodeniu tráviaceho traktu a pečene. Dokáže negatívne meniť črevnú mikroflóru a oslabovať črevnú stenu („syndróm priepustného čreva“), čím zvyšuje riziko chorôb vrátane stukovatenej pečene.

Niektorý výskum však naznačuje, že vďaka fermentovaným zložkám môže mať pivo isté benefity pre črevné zdravie – no tie pravdepodobne neprevážia negatívne účinky.

Počet vypitých pív zohráva zásadnú úlohu pri dlhodobom zdraví. Niektoré malé štúdie síce naznačujú, že mierne pitie môže zlepšiť funkciu „dobrého“ HDL cholesterolu, no iné ukazujú, že prínosy alkoholu na srdcové zdravie boli pravdepodobne nadhodnotené.

beh, chôdza, pohyb Čítajte viac Zabudnite na 10-tisíc krokov. Koľko pohybu denne naozaj stačí? Výsledky vás prekvapia

Nadmerné pitie zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, mŕtvice, zlyhania srdca či kardiomyopatie. Taktiež sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtana, pažeráka, čriev, pečene a u žien rakoviny prsníka. Alkohol je zodpovedný za 6 % všetkých rakovín a 4 % úmrtí na rakovinu v USA.

„Vychutnať si plechovku piva – a teda piť s mierou – je bežné, no nemali by ste mať pocit, že musíte začať piť, ak to nerobíte. Hoci niektoré štúdie ukázali isté benefity, množstvo výskumov potvrdzuje negatívne účinky pravidelnej konzumácie alkoholu vrátane piva. Existujú aj iné potraviny, ktoré poskytujú zdravotné prínosy – napríklad fermentované jedlá pre zdravie čriev či mliečne výrobky bohaté na vápnik pre kosti – bez rizík, ktoré prináša alkohol,“ podčiarkla Kiersten Hickman.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 18 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pivo #alkohol
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"