Jablko je hádam najbežnejšie ovocie, ktoré má doma takmer každý. Obchody sú plné najrôznejších odrôd či farieb jabĺk. Máte radšej sladké, alebo kyslé? Preferujete červené, zelené alebo strakaté? O tom, že sú zdravé, sa ani nemusíme rozprávať – viete však, ktoré všetky prínosy pre naše zdravie jablká majú? V článku pre portál Health ich zhrnula klinická dietologička v Gulfport Memorial Hospital Lindsey DeSoto.
„Jablká majú pomerne vysoký obsah vitamínu C, antioxidantu, ktorý pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému pri boji s chorobami. Vitamín C tiež zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín a je potrebný pre tvorbu kolagénu. Plod je tiež bohatý na fytochemikálie, vrátane kvercetínu, katechínu, chlorogénovej kyseliny a epikatechínu, ktoré majú silné antioxidačné účinky,“ opisuje DeSoto.
Uviedla tiež 6 benefitov, ktoré majú jablká pre naše zdravie:
1. Podporujú zdravie srdca
Jablká, najmä so šupkou, sú bohatým zdrojom vlákniny, polyfenolov a ďalších živín, ktoré podporujú zdravie srdca. Niekoľko štúdií spojilo konzumáciu jabĺk s nižším rizikom srdcových ochorení. Jedna prehľadová štúdia zistila, že jedenie približne jedného malého jablka denne súvisí so zníženým rizikom srdcových chorôb a rizikových faktorov, ako je vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak. Okrem toho bola každodenná konzumácia jabĺk spojená s 27 % nižším rizikom úmrtia na mozgovú príhodu a 25 % nižším rizikom úmrtia na srdcové ochorenia.
2. Zlepšujú trávenie
Jablká sú dobrým zdrojom pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Ako rozpustná vláknina pektín viaže vodu v tráviacom trakte, čím vytvára väčšiu, mäkšiu stolicu, ktorá sa ľahšie vylučuje. Pektín je zároveň známy ako prebiotikum, ktoré podporuje rast a aktivitu prospešných baktérií v čreve.
3. Pomáhajú udržiavať hmotnosť
Jablká obsahujú veľa vody a vlákniny, no málo kalórií, čo môže podporovať reguláciu hmotnosti tým, že zasýtia a znížia denný príjem kalórií. Jedna štúdia spojila vyšší príjem ovocia a zeleniny bohatých na vlákninu s chudnutím. Účastníci, ktorí pravidelne jedli jablká, schudli v priemere 0,56 kg za štyri roky. Ďalšia prehľadová štúdia zistila, že konzumácia jabĺk významne znížila index telesnej hmotnosti (BMI). Avšak žiadne významné rozdiely v telesnej hmotnosti neboli preukázané.
4. Predchádzajú cukrovke
Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí zjedia dve porcie celého ovocia denne (napr. jablká), majú o 36 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí skonzumujú menej než polovicu porcie. Jedna prehľadová štúdia zistila, že jablká a hrušky boli spojené so znížením rizika cukrovky 2. typu o 18 %. Vedci tiež zistili, že už jedna porcia týždenne môže riziko znížiť o 3 %. Rozpustná vláknina v jablkách môže zároveň predchádzať cukrovke tým, že spomaľuje vstrebávanie sacharidov a bráni prudkým výkyvom cukru v krvi.
5. Znižujú riziko rakoviny
Jablká sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu znižovať riziko rakoviny neutralizovaním voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu. Výskum tiež naznačuje, že fytochemikálie v jablkách môžu spomaliť rast rakovinových buniek a zabraňovať ich množeniu. Vláknina obsiahnutá v jablkách môže navyše chrániť pred rakovinou hrubého čreva. Pozorovacie štúdie naznačujú, že jablká môžu znižovať riziko rakoviny prsníka, rakoviny pľúc, rakoviny prostaty a niektorých rakovín tráviaceho traktu. Na potvrdenie protirakovinových účinkov jabĺk je však potrebný ďalší výskum na ľuďoch.
6. Podporujú zdravie mozgu
Antioxidanty v ovocí a zelenine môžu prospievať kognitívnym funkciám, najmä u starších ľudí. Štúdie ukazujú, že kvercetín v jablkách môže chrániť neuróny v mozgu pred oxidačným poškodením a predchádzať Alzheimerovej chorobe. Avšak u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie na potvrdenie tohto vzťahu.
Majú jablká aj riziká?
DeSoto konštatuje, že jablká pravdepodobne nespôsobujú vážne vedľajšie účinky, ak sa konzumujú s mierou. „Avšak niektorí ľudia môžu po ich konzumácii pociťovať nadúvanie, plynatosť alebo tráviace ťažkosti. Je to preto, že jablká majú vysoký obsah vlákniny a obsahujú FODMAPs – fruktózu a sorbitol, čo sú cukry, ktoré niektorí ľudia neznášajú,“ opísala odborníčka.
Dodala, že by sa im mali vyhýbať aj ľudia s alergiou na jablká. Upozornila na to, že podľa štúdií má 70 % ľudí s alergiou na brezu krížovú alergiu na potraviny, najmä na jablká. Dôvodom je podobnosť medzi proteínmi v jablkách a peľom z brezy.
„Napokon, hoci zopár jablkových semienok pravdepodobne neublíži, ich nadmerná konzumácia môže byť nebezpečná. Rozhryzené alebo rozdrvené jablkové semená totiž uvoľňujú vysoko toxickú zlúčeninu – kyanid,“ uzavrela DeSoto.