Stačí jedno denne. Prečo sú jablká ovocím číslo jeden pre vaše srdce, črevá aj mozog? Pozor však aj na riziká!

Lepšie trávenie, zdravé srdce či nižšie riziko rakoviny. Odborníčka vysvetľuje, prečo by sme mali zaradiť jablká do nášho každodenného jedálnička. Vedeli ste však, že aj toto bežné ovocie má svoje riziká?

09.10.2025 06:00
jablká, jablko, zber Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Jablko je hádam najbežnejšie ovocie, ktoré má doma takmer každý. Obchody sú plné najrôznejších odrôd či farieb jabĺk. Máte radšej sladké, alebo kyslé? Preferujete červené, zelené alebo strakaté? O tom, že sú zdravé, sa ani nemusíme rozprávať – viete však, ktoré všetky prínosy pre naše zdravie jablká majú? V článku pre portál Health ich zhrnula klinická dietologička v Gulfport Memorial Hospital Lindsey DeSoto.

Jablkový koláč so snehovou čiapočkou
Video
Zdroj: TV VARECHA

„Jablká majú pomerne vysoký obsah vitamínu C, antioxidantu, ktorý pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému pri boji s chorobami. Vitamín C tiež zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín a je potrebný pre tvorbu kolagénu. Plod je tiež bohatý na fytochemikálie, vrátane kvercetínu, katechínu, chlorogénovej kyseliny a epikatechínu, ktoré majú silné antioxidačné účinky,“ opisuje DeSoto.

Uviedla tiež 6 benefitov, ktoré majú jablká pre naše zdravie:

1. Podporujú zdravie srdca

Jablká, najmä so šupkou, sú bohatým zdrojom vlákniny, polyfenolov a ďalších živín, ktoré podporujú zdravie srdca. Niekoľko štúdií spojilo konzumáciu jabĺk s nižším rizikom srdcových ochorení. Jedna prehľadová štúdia zistila, že jedenie približne jedného malého jablka denne súvisí so zníženým rizikom srdcových chorôb a rizikových faktorov, ako je vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak. Okrem toho bola každodenná konzumácia jabĺk spojená s 27 % nižším rizikom úmrtia na mozgovú príhodu a 25 % nižším rizikom úmrtia na srdcové ochorenia.

pivo, čapovanie Čítajte viac Dám si pivko, to mi neuškodí. Naozaj? Odborníci sa pozreli na to, čo sa stane s naším telom, keď pijeme pivo každý deň

2. Zlepšujú trávenie

Jablká sú dobrým zdrojom pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Ako rozpustná vláknina pektín viaže vodu v tráviacom trakte, čím vytvára väčšiu, mäkšiu stolicu, ktorá sa ľahšie vylučuje. Pektín je zároveň známy ako prebiotikum, ktoré podporuje rast a aktivitu prospešných baktérií v čreve.

3. Pomáhajú udržiavať hmotnosť

Jablká obsahujú veľa vody a vlákniny, no málo kalórií, čo môže podporovať reguláciu hmotnosti tým, že zasýtia a znížia denný príjem kalórií. Jedna štúdia spojila vyšší príjem ovocia a zeleniny bohatých na vlákninu s chudnutím. Účastníci, ktorí pravidelne jedli jablká, schudli v priemere 0,56 kg za štyri roky. Ďalšia prehľadová štúdia zistila, že konzumácia jabĺk významne znížila index telesnej hmotnosti (BMI). Avšak žiadne významné rozdiely v telesnej hmotnosti neboli preukázané.

energeticke napoje Čítajte viac Máte radi diétne nápoje? Tieto populárne náhrady cukru môžu poškodiť váš mozog a narušiť pamäť

4. Predchádzajú cukrovke

Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí zjedia dve porcie celého ovocia denne (napr. jablká), majú o 36 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí skonzumujú menej než polovicu porcie. Jedna prehľadová štúdia zistila, že jablká a hrušky boli spojené so znížením rizika cukrovky 2. typu o 18 %. Vedci tiež zistili, že už jedna porcia týždenne môže riziko znížiť o 3 %. Rozpustná vláknina v jablkách môže zároveň predchádzať cukrovke tým, že spomaľuje vstrebávanie sacharidov a bráni prudkým výkyvom cukru v krvi.

5. Znižujú riziko rakoviny

Jablká sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu znižovať riziko rakoviny neutralizovaním voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu. Výskum tiež naznačuje, že fytochemikálie v jablkách môžu spomaliť rast rakovinových buniek a zabraňovať ich množeniu. Vláknina obsiahnutá v jablkách môže navyše chrániť pred rakovinou hrubého čreva. Pozorovacie štúdie naznačujú, že jablká môžu znižovať riziko rakoviny prsníka, rakoviny pľúc, rakoviny prostaty a niektorých rakovín tráviaceho traktu. Na potvrdenie protirakovinových účinkov jabĺk je však potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

6. Podporujú zdravie mozgu

Antioxidanty v ovocí a zelenine môžu prospievať kognitívnym funkciám, najmä u starších ľudí. Štúdie ukazujú, že kvercetín v jablkách môže chrániť neuróny v mozgu pred oxidačným poškodením a predchádzať Alzheimerovej chorobe. Avšak u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie na potvrdenie tohto vzťahu.

nákup, obchod, alergie Čítajte viac Aj jedlo môže bolieť: Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou, intoleranciou a precitlivenosťou?

Majú jablká aj riziká?

DeSoto konštatuje, že jablká pravdepodobne nespôsobujú vážne vedľajšie účinky, ak sa konzumujú s mierou. „Avšak niektorí ľudia môžu po ich konzumácii pociťovať nadúvanie, plynatosť alebo tráviace ťažkosti. Je to preto, že jablká majú vysoký obsah vlákniny a obsahujú FODMAPs – fruktózu a sorbitol, čo sú cukry, ktoré niektorí ľudia neznášajú,“ opísala odborníčka.

Dodala, že by sa im mali vyhýbať aj ľudia s alergiou na jablká. Upozornila na to, že podľa štúdií má 70 % ľudí s alergiou na brezu krížovú alergiu na potraviny, najmä na jablká. Dôvodom je podobnosť medzi proteínmi v jablkách a peľom z brezy.

„Napokon, hoci zopár jablkových semienok pravdepodobne neublíži, ich nadmerná konzumácia môže byť nebezpečná. Rozhryzené alebo rozdrvené jablkové semená totiž uvoľňujú vysoko toxickú zlúčeninu – kyanid,“ uzavrela DeSoto.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jablko #prevencia chorôb
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"