Čo by sme mali jesť počas choroby, aby sme sa z nej čo najskôr dostali? Odborníčka na výživu Sarah Garone v článku pre portál Health zhrnula základné odporúčania.
"Pri chorobe sa vyhýbajte vyprážaným a rýchlym jedlám, sladkostiam a sladeným nápojom, aby ste predišli zápalu. Ak máte COVID-19, môžete jesť ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C na podporu imunity.
Skúste zaradiť viac celozrnných výrobkov, ktoré obsahujú vlákninu beta-glukán s protizápalovými účinkami," radí odborníčka. „Je známe, že vyvážená strava bohatá na živiny je kľúčom k silnému imunitnému systému,“ podčiarkla.
Skonštatovala tiež, že hoci existuje len málo výskumov o tom, ako konkrétne potraviny ovplyvňujú priebeh infekcie covid-19, niektoré z nich môžu byť prospešné. Ktoré sú to?
Ovocie a zelenina
Bod číslo 1 asi nikoho neprekvapí. Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny zlepšuje celkové aj imunitné zdravie. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C zahŕňajú:
- Citrusové plody
- Zelená listová zelenina
- Zemiaky
- Paradajky
„Ak máte boľavé alebo podráždené hrdlo, skúste ovocné a zeleninové smoothie. Dobrou voľbou je aj teplá zeleninová polievka, ktorá pomáha zvýšiť príjem zeleniny,“ odporúča Garone.
Celozrnné výrobky
Odborníčka tiež vysvetľuje, že prebiotická vláknina v celozrnných potravinách slúži ako „potrava“ pre zdravé baktérie v tráviacom systéme. Zdravý mikrobióm podporuje imunitnú funkciu a znižuje zápal v črevách.
„Dobrou voľbou sú ovsené vločky a jačmeň — obsahujú beta-glukán s protizápalovými vlastnosťami. Majú jemnú textúru, takže nedráždia hrdlo,“ radí.
Ďalšie výživné celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny:
- Hnedá ryža
- Quinoa
- Celozrnné cestoviny a chlieb
Bielkoviny
Zo všetkých makroživín — bielkoviny, tuky a sacharidy — sú bielkoviny známe svojou úlohou pri budovaní svalov a oprave tkanív. Sú základnou zložkou všetkých buniek, vrátane imunitných. Nedostatok bielkovín môže oslabiť imunitný systém a zvýšiť náchylnosť na infekcie.
„Rastlinné zdroje bielkovín zahŕňajú fazuľu, šošovicu a tofu — obsahujú aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Ak však covid spôsobuje nadúvanie alebo hnačku, potraviny s vysokým obsahom vlákniny môžete dočasne obmedziť. Živočíšne bielkoviny ako hovädzie, bravčové mäso a kuracie mäso obsahujú zinok, ktorý je prospešný pre imunitu,“ podčiarkla Garone.
Mliečne výrobky
Pri chorobe sa mliečnym výrobkom nemusíte vyhýbať. Sú bohaté na bielkoviny, vitamín D a zinok. „Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré prospievajú imunitnému systému. Jogurty, smoothie alebo mliečne nápoje majú jemnú chuť a chladivú textúru, ktorá je príjemná pri chorobe. Ak nemáte radi jogurt, siahnite po mlieku. Zvýšený príjem nízkotučných mliečnych výrobkov môže mať dokonca ochranné účinky proti covid-19,“ dodáva odborníčka na výživu.
Tekutiny
Počas choroby je mimoriadne dôležité myslieť na pitný režim, a to nielen pre vysoké horúčky. „Ak máte príznaky ako hnačka alebo zvracanie, ľahko sa dehydrujete. Pite dostatok vody počas celého dňa,“ upozorňuje Garone. Okrem vody môžete piť aj teplý čaj či zriedené ovocné šťavy. Pozor na kofeín, ten je lepšie obmedziť.
Potraviny, ktorým sa radšej počas choroby vyhnúť
- Ultraspracované potraviny
- Jedlo z rýchleho občerstvenia
- Sladené nápoje
- Vyprážané jedlá
- Sladkosti
„Spracované a vysoko cukrové potraviny podporujú zápal a môžu oslabiť imunitnú odpoveď. Počas zotavovania sa z covid-19 sa tiež vyhýbajte nadmernému pitiu alkoholu, ktorý oslabuje imunitu,“ radí Garone.
Čo jesť, ak máte nevoľnosť a je vám zle od žalúdka
- Pečené kuracie alebo rybie mäso
- Číre polievky
- Krekry
- Tousty alebo anglické muffiny
- Želatína
- Cestoviny alebo ryža
- Nanuky
- Zemiaky
Čo jesť, ak necítite chuť alebo vôňu
Infekcia covid-19 je známy aj tým, že nás môže dočasne pripraviť o čuch alebo chuť. Vtedy je to s jedlom naozaj ťažké. Vyskúšajte tieto tipy:
- Pridávajte malé množstvá syra, olivového oleja alebo orechov na dochutenie zeleniny.
- Jedzte jednotlivé potraviny namiesto zapekaných jedál, aby vynikli chute.
- Pripravujte farebné a rôznorodé jedlá.
- Používajte bylinky s výraznou vôňou alebo koreniny.