Bojujte proti jesenným infekciám aj stravou. Expertka odporúča 5 potravín, ktoré treba jesť pri chorobe. Ktorým sa, naopak, vyhnúť?

Sezóna respiračných ochorení je čoraz bližšie a niektoré choroby – napríklad covid-19 – už veselo šarapatia okolo nás. Odborníčka preto radí, čo by ste mali počas maródky zaradiť do jedálnička a čo radšej nie.

11.10.2025 10:00
žena, choroba, smrkanie, vreckovka, teplota,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Čo by sme mali jesť počas choroby, aby sme sa z nej čo najskôr dostali? Odborníčka na výživu Sarah Garone v článku pre portál Health zhrnula základné odporúčania.

Vedci zo SAV odprezentovali dlhoočakávanú analýzu: mRNA vakcíny proti covidu sú bezpečné
Video
Vysielané 4.9.2025 / Zdroj: TA3

"Pri chorobe sa vyhýbajte vyprážaným a rýchlym jedlám, sladkostiam a sladeným nápojom, aby ste predišli zápalu. Ak máte COVID-19, môžete jesť ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C na podporu imunity.

Skúste zaradiť viac celozrnných výrobkov, ktoré obsahujú vlákninu beta-glukán s protizápalovými účinkami," radí odborníčka. „Je známe, že vyvážená strava bohatá na živiny je kľúčom k silnému imunitnému systému,“ podčiarkla.

jablká, jablko, zber Čítajte viac Stačí jedno denne. Prečo sú jablká ovocím číslo jeden pre vaše srdce, črevá aj mozog? Pozor však aj na riziká!

Skonštatovala tiež, že hoci existuje len málo výskumov o tom, ako konkrétne potraviny ovplyvňujú priebeh infekcie covid-19, niektoré z nich môžu byť prospešné. Ktoré sú to?

Ovocie a zelenina

Bod číslo 1 asi nikoho neprekvapí. Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny zlepšuje celkové aj imunitné zdravie. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C zahŕňajú:

  • Citrusové plody
  • Zelená listová zelenina
  • Zemiaky
  • Paradajky

„Ak máte boľavé alebo podráždené hrdlo, skúste ovocné a zeleninové smoothie. Dobrou voľbou je aj teplá zeleninová polievka, ktorá pomáha zvýšiť príjem zeleniny,“ odporúča Garone.

Celozrnné výrobky

Odborníčka tiež vysvetľuje, že prebiotická vláknina v celozrnných potravinách slúži ako „potrava“ pre zdravé baktérie v tráviacom systéme. Zdravý mikrobióm podporuje imunitnú funkciu a znižuje zápal v črevách.

kvapky do nosa, kvapky sprej, nádcha, nos Čítajte viac KVÍZ: Upchatý nos, suchý kašeľ, horúčka či zápal. Viete, po ktorom lieku siahnuť, keď vás dostihnú jesenné choroby?

„Dobrou voľbou sú ovsené vločky a jačmeň — obsahujú beta-glukán s protizápalovými vlastnosťami. Majú jemnú textúru, takže nedráždia hrdlo,“ radí.

Ďalšie výživné celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny:

  • Hnedá ryža
  • Quinoa
  • Celozrnné cestoviny a chlieb

Bielkoviny

Zo všetkých makroživín — bielkoviny, tuky a sacharidy — sú bielkoviny známe svojou úlohou pri budovaní svalov a oprave tkanív. Sú základnou zložkou všetkých buniek, vrátane imunitných. Nedostatok bielkovín môže oslabiť imunitný systém a zvýšiť náchylnosť na infekcie.

„Rastlinné zdroje bielkovín zahŕňajú fazuľu, šošovicu a tofu — obsahujú aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Ak však covid spôsobuje nadúvanie alebo hnačku, potraviny s vysokým obsahom vlákniny môžete dočasne obmedziť. Živočíšne bielkoviny ako hovädzie, bravčové mäso a kuracie mäso obsahujú zinok, ktorý je prospešný pre imunitu,“ podčiarkla Garone.

tehotenstvo, nevoľnosť Čítajte viac Očkovanie proti covid-19 počas tehotenstva: Rozsiahla analýza preukázala, aký vplyv má vakcína na matku aj dieťa

Mliečne výrobky

Pri chorobe sa mliečnym výrobkom nemusíte vyhýbať. Sú bohaté na bielkoviny, vitamín D a zinok. „Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré prospievajú imunitnému systému. Jogurty, smoothie alebo mliečne nápoje majú jemnú chuť a chladivú textúru, ktorá je príjemná pri chorobe. Ak nemáte radi jogurt, siahnite po mlieku. Zvýšený príjem nízkotučných mliečnych výrobkov môže mať dokonca ochranné účinky proti covid-19,“ dodáva odborníčka na výživu.

Tekutiny

Počas choroby je mimoriadne dôležité myslieť na pitný režim, a to nielen pre vysoké horúčky. „Ak máte príznaky ako hnačka alebo zvracanie, ľahko sa dehydrujete. Pite dostatok vody počas celého dňa,“ upozorňuje Garone. Okrem vody môžete piť aj teplý čaj či zriedené ovocné šťavy. Pozor na kofeín, ten je lepšie obmedziť.

Potraviny, ktorým sa radšej počas choroby vyhnúť

  • Ultraspracované potraviny
  • Jedlo z rýchleho občerstvenia
  • Sladené nápoje
  • Vyprážané jedlá
  • Sladkosti

„Spracované a vysoko cukrové potraviny podporujú zápal a môžu oslabiť imunitnú odpoveď. Počas zotavovania sa z covid-19 sa tiež vyhýbajte nadmernému pitiu alkoholu, ktorý oslabuje imunitu,“ radí Garone.

oddych, relax, kreslenie, maľovanie, hudba Čítajte viac Tajná zbraň proti infarktu, rakovine a cukrovke? Vedecká štúdia má odpoveď, nie je to diéta ani cvičenie

Čo jesť, ak máte nevoľnosť a je vám zle od žalúdka

  • Pečené kuracie alebo rybie mäso
  • Číre polievky
  • Krekry
  • Tousty alebo anglické muffiny
  • Želatína
  • Cestoviny alebo ryža
  • Nanuky
  • Zemiaky

Čo jesť, ak necítite chuť alebo vôňu

Infekcia covid-19 je známy aj tým, že nás môže dočasne pripraviť o čuch alebo chuť. Vtedy je to s jedlom naozaj ťažké. Vyskúšajte tieto tipy:

  • Pridávajte malé množstvá syra, olivového oleja alebo orechov na dochutenie zeleniny.
  • Jedzte jednotlivé potraviny namiesto zapekaných jedál, aby vynikli chute.
  • Pripravujte farebné a rôznorodé jedlá.
  • Používajte bylinky s výraznou vôňou alebo koreniny.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravá výživa #Covid-19 #respiračné choroby
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"