Cukor či umelé sladidlo? Vedci prišli na to, ktorá možnosť je lepšia pre pečeň. Výsledok je jednoznačný: Tento nápoj je najbezpečnejší!

Sladká chuť môže zanechať horké následky. Štúdia ukazuje, že sladené nápoje – cukrom aj umelými sladidlami - sú spojené so zvýšeným rizikom ochorenia pečene.

14.10.2025 06:00
umele-sladidlo Foto:
Podľa vedcov je riešenie jednoznačné: najbezpečnejším nápojom je voda.
debata (3)

Nová rozsiahla štúdia odhaľuje, že nápoje sladené cukrom aj nápoje sladené nízkokalorickými alebo bezkalorickými sladidlami sú významne spojené so zvýšeným rizikom vzniku metabolickou dysfunkciou asociovaného steatotického ochorenia pečene.

Slovensko je vo výskyte cirhózy pečene prvé na svete
Video
Vysielané 22.8.2022 / Zdroj: TV PRAVDA

„Nápoje sladené cukrom sú už dlho pod drobnohľadom, zatiaľ čo ich ‘diétne’ alternatívy sa často považujú za zdravšiu voľbu. Obe sú však bežne konzumované a ich vplyv na zdravie pečene doteraz nebol dostatočne preskúmaný,“ uviedol Lihe Liu, vedúci autor štúdie.

Štúdia, prezentovaná na konferencii UEG Week 2025, sledovala 123 788 účastníkov britskej databázy UK Biobank bez ochorenia pečene na začiatku výskumu. Konzumácia nápojov bola hodnotená pomocou opakovaných 24-hodinových stravovacích dotazníkov. Výskumníci skúmali súvislosti medzi príjmom nápojov s cukrom aj sladidlami a rizikom vzniku ochorenia pečene, hromadením tuku v pečeni a úmrtnosťou súvisiacou s pečeňou.

sladke ranajky Čítajte viac Tajomstvo dlhovekosti mozgu je lacné a jednoduché. Tieto štyri superpotraviny znižujú riziko demencie o desiatky percent

Vyšší príjem oboch typov nápojov (viac ako 250 g denne) bol spojený so 60 % zvýšením rizika vzniku ochorenia pečene pri sladidlách a s 50 % zvýšením rizika pri cukre. Počas mediánu sledovania 10,3 roka sa ochorenie pečene rozvinulo u 1 178 účastníkov a 108 zomrelo na ochorenia súvisiace s pečeňou.

Kým pri nápojoch s cukrom nebola pozorovaná významná súvislosť s úmrtnosťou, konzumácia sladidiel bola spojená s vyšším rizikom úmrtia na ochorenie pečene. Obe skupiny nápojov boli tiež pozitívne spojené s vyšším obsahom tuku v pečeni.

Metabolickou dysfunkciou asociované steatotické ochorenie pečene, predtým známe ako nealkoholové stukovatenie pečene, je stav, pri ktorom sa tuk hromadí v pečeni, čo môže časom spôsobiť zápal (hepatitídu) a prejavy ako bolesť, únava a strata chuti do jedla. Toto ochorenie sa stalo celosvetovým zdravotným problémom, keďže ide o najčastejšie chronické ochorenie pečene; odborníci odhadujú, že postihuje viac ako 30 % svetovej populácie a jeho výskyt rýchlo rastie.

chudnutie Čítajte viac Zabudnite na hladovanie. Takto sa dá zhodiť 5 až 10 kíl za tri mesiace. Toto sú 3 jednoduché pravidlá, ktoré menia telo aj myseľ

„Naša štúdia ukazuje, že nápoje sladené sladidlami boli spojené s vyšším rizikom ochorenia pečene dokonca aj pri miernom príjme, napríklad jednej plechovke denne. Tieto zistenia spochybňujú bežnú predstavu, že tieto nápoje sú neškodné, a zdôrazňujú potrebu prehodnotiť ich úlohu v strave a v zdraví pečene, najmä vzhľadom na to, že metabolickou dysfunkciou asociované steatotické ochorenie pečene sa stáva celosvetovým problémom,“ podčiarkol Liu.

Vysvetlil tiež aj možné biologické mechanizmy, ktoré môžu stáť za pozorovanými rizikami.

„Vysoký obsah cukru v nápojoch s cukrom spôsobuje rýchle výkyvy glukózy a inzulínu v krvi, podporuje priberanie a zvyšuje hladinu kyseliny močovej – všetky tieto faktory prispievajú k hromadeniu tuku v pečeni. Nápoje so sladidlom môžu ovplyvňovať zdravie pečene tým, že menia črevný mikrobióm, narúšajú pocit sýtosti, zvyšujú chuť na sladké a dokonca stimulujú sekréciu inzulínu,“ doplnil.

toaleta, únik moču, močový mechúr, Čítajte viac Strava, zadržiavanie moču, ale aj táto chyba po sexe. Odborníčka varuje: Týmito 6 každodennými chybami sabotujeme zdravie nášho močového mechúra

Autori zdôraznili, že tieto zistenia podporujú obmedzenie konzumácie oboch typov nápojov ako súčasť komplexnej stratégie prevencie nielen ochorení pečene, ale aj kardiometabolických a renálnych ochorení. Nahradenie týchto nápojov vodou významne znížilo riziko ochorenia pečene — o 12,8 % pri nápojoch s cukrom a 15,2 % pri nápojoch so sladidlom — zatiaľ čo vzájomná zámennosť medzi nimi nepriniesla žiadne zníženie rizika.

„Najbezpečnejším prístupom je obmedziť konzumáciu sladených aj umelo sladených nápojov. Voda zostáva najlepšou voľbou, pretože nezaťažuje metabolizmus a zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni, pričom zároveň hydratuje organizmus,“ uzavrel Liu.

Výskumníci teraz plánujú podrobnejšie preskúmať príčinné mechanizmy prostredníctvom dlhodobých, randomizovaných a genetických štúdií zameraných na to, ako cukor a jeho náhrady interagujú s črevným mikrobiómom a ovplyvňujú ochorenia pečene.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #cukor #umelé sladidlá #ochorenia pečene
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"