Už ste niekedy premýšľali, ktoré plody sú pre naše telo na jeseň najlepšie? Odpoveď je jednoduchá – tie, ktoré dozrievajú ako úplne posledné a sú prirodzené pre naše podnebie.
Platí staré dobré pravidlo, že pre naše celkové zdravie a odolnosť sú najcennejšie práve tie potraviny, ktoré tradične rastú a dozrievajú v našom regióne. Preto by sme nemali zabúdať na lokálne ovocie a zeleninu.
S príchodom chladných dní sa nevyhnutne zvyšuje riziko ochorení a nedostatok slnečného svitu má tiež negatívny vplyv na našu náladu a imunitu. Hoci sú dnes obchody plné exotických plodov, nemali by sme prehliadať napríklad obyčajné jabĺčka či hrušky. Práve naopak.
Preto vám prinášame zoznam 7 dôležitých jesenných plodov, ktoré by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať, aby ste si účinky slniečka doplnili prostredníctvom správnej stravy.
Ovocie plné vlákniny
Jablká
Tieto tradičné plody sú skutočnými hrdinami jesene, pretože sú doslova preplnené antioxidantmi a vitamínmi. Jablká poskytujú telu veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu sú skvelé na detoxikáciu alebo ako podpora pri chudnutí, uvádza Mayo Clinic.
Nie nadarmo sa hovorí, že jedno jablko denne a doktora nebudete potrebovať. Je to jednoduchá a chutná cesta, ako si každý deň zlepšiť svoje zdravie.
Hrušky
Hrušky sú ďalšou jesennou pochúťkou, ktorú netreba podceňovať. Ako informuje portál Heathline, obsahujú dôležité látky, ako napríklad veľké množstvo vitamínu C a medi.
Rovnako ako ich príbuzní, jablká, sú hrušky vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá je kľúčová pre správne trávenie a pocit sýtosti.
Zelenina pre zdravé srdce
Tekvica
Tekvica, ktorá prichádza v mnohých rôznych odrodách, je typickou jesennou dominantou v kuchyni. Je to úžasná potravina, ktorá je veľmi bohatá na dôležitý minerál draslík, vlákninu a tiež na vitamíny skupiny B.
Či už si vyberiete maslovú alebo hokkaido, tekvica je skvelá na posilnenie imunity a jej univerzálnosť oceníte v polievkach aj koláčoch.
Paštrnák
Ak nie ste fanúšikmi mrkvy či petržlenu v polievke, mali by ste určite vyskúšať paštrnák. Má jemnú, príjemnú orieškovú príchuť.
Paštrnák je ideálny na zahustenie polievok a do omáčok, pričom je sám o sebe bohatý na draslík a vlákninu, ktoré podporujú trávenie a srdcovú činnosť.
Nečakaní strážcovia imunity
Kvaka
Kvaka opäť zažíva veľký návrat do modernej kuchyne, čo je skvelá správa pre naše zdravie! Výborne chutí ako krémové pyré, alebo ju môžete len tak upiecť s kúskom zázvoru, medu a citrónu.
Kvaka je vynikajúci zdroj vitamínu C a tiež vlákniny, čím prispieva k posilneniu obranyschopnosti tela počas chladných dní.
Karfiol
Možno nepatrí k najvoňavejším druhom zeleniny, no jeho chuť je naozaj vynikajúca a jeho zdravotné účinky sú úžasné. Karfiol pokojne použite ako náhradu prílohy, alebo ho primiešajte do zemiakovej kaše či polievky.
Obsahuje cenné látky, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine. Jeho fytonutrienty, ktoré mu dávajú charakteristickú bielu farbu, pomáhajú znižovať cholesterol, a navyše má bohatý obsah vitamínu C.
Ružičkový kel
Aj veľmi malé množstvo ružičkového kelu dokáže nášmu telu dodať odporúčanú dennú dávku vitamínu K. Je to však aj vynikajúci zdroj ďalších dôležitých látok.
Patrí medzi ne najmä železo a kyselina listová, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu a správne fungovanie nervovej sústavy.