Odborníci šokujú novými odporúčaniami o tom, koľko mäsa jesť. Len tak málo? Profesorka výživy vysvetľuje, prečo je správne, ak prevládajú rastlinné potraviny

Čelíme dvojitej výzve: klimatickým zmenám a rastúcemu výskytu chorôb súvisiacich so stravou. Riešenie by sa malo skrývať v novom odporúčaní expertov na výživu.

19.10.2025 13:00
mrazené mäso, hydina Foto:
Mäso by sme mali podľa expertov obmedziť na niekoľko gramov denne.
debata (15)

Je to celkom jednoduché: musíme jesť viac zeleniny a menej mäsa. Tak znie najnovšia globálna aktualizácia EAT Lancet komisie o strave prospešnej pre ľudí, no aj pre planétu. Komisia bola založená s cieľom navrhnúť vedecké ciele pre zdravú a udržateľnú stravu, ktorá je zároveň dobrá pre planétu. Pozostáva z komisárov z celého sveta.

Vyskúšajte recept - Zapekaný karfiol s mäsom
Video
Vysielané 29.7.2025 / Zdroj: TV VARECHA

Na nové odporúčania upozornila v článku pre portál The Conversation profesorka výživy z Univerzity Otago Sheila Skeaff. Priblížia, že komisia jednoznačne uprednostňuje rastlinný prístup k strave. Očakávania sú veľké – zabrániť 40-tisíc predčasným úmrtiam denne po celom svete a do roku 2050 znížiť emisie metánu z poľnohospodárstva o 15 %.

bicykel, cyklista, senior, šport, les, prilba, les, príroda, bicyklovanie, cyklistika Čítajte viac Tajomstvo silnej imunity? Nie sú to vitamíny, vedci odhalili, ako dokážete preprogramovať svoj imunitný systém

„Táto strava podporuje vyššiu konzumáciu zeleniny, ovocia, celozrnných potravín, strukovín a orechov, s len miernym množstvom mäsa, rýb, hydiny a mliečnych výrobkov. Ak by ste si ju predstavili na tanieri, polovicu by tvorila zelenina a ovocie (s prevahou zeleniny). Väčšinu zvyšnej polovice by zaberali celozrnné výrobky a rastlinné bielkoviny. Je tu priestor pre malé množstvá živočíšnych produktov a zdravých tukov, ale len minimum pridaného cukru. Zaujímavosťou je, že maslo sa vôbec nespomína,“ opisuje Skeaff.

Najkontroverznejším odporúčaním komisie je podľa nej množstvo mäsa: len 14 gramov červeného mäsa denne a 29 gramov hydiny – čo zodpovedá približne jednému malému steaku, jednej jahňacej kotlete alebo dvom kuracím stehienkam týždenne.

Profesorka Skeaff vysvetľuje, že na výber jedla vplýva mnoho faktorov – hlad, emócie, zdravie, kultúra, médiá, chuť, zvyky a rodinné tradície. Dôležitú úlohu zohrávajú aj odporúčania založené na vedeckých dôkazoch, ako sú národné potravinové a výživové smernice.
„V poslednom desaťročí sa výživové odporúčania čoraz viac zameriavajú aj na environmentálnu udržateľnosť, keďže približne 30 % svetových emisií pochádza z pestovania, spracovania a prepravy potravín. Komisia EAT-Lancet tento prístup ešte posilnila v roku 2019, keď prvýkrát predstavila „planetárnu zdravú stravu“. Tvrdila, že zmenou toho, čo jeme, obmedzením plytvania potravinami a zlepšením potravinových systémov môžeme nasýtiť rastúcu populáciu a zároveň minimalizovať poškodzovanie životného prostredia,“ podčiarkla odborníčka. srdce, zlyhanie srdca, srdcový infarkt Čítajte viac Infarkt neútočí náhle, varovania prichádzajú roky vopred. Kľúčové sú tieto štyri faktory, na čo sa zamerať?

Doplnila, že presvedčenie, že len živočíšne bielkoviny sú „vysokej kvality“ – kvôli svojmu profilu aminokyselín a stráviteľnosti – je zastarané. „Je to bežný omyl, že niektoré aminokyseliny sa nachádzajú len v mäse. Rastliny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, hoci v rôznych pomeroch. Pre väčšinu dospelých by teda strava s menším množstvom mäsa bola výhrou pre zdravie aj pre planétu,“ mieni Skeaff.

Priblížila aj obavy niektorých odborníkov na výživu z nízkeho množstva mäsa a rýb.

kadernitvo Čítajte viac Jedna na pohľad nevinná poloha môže mať nepredvídateľné a život ohrozujúce následky. Vedci varujú pred zriedkavým syndrómom

„Tvrdia, že takáto strava nemusí pokryť potreby niektorých skupín, ako sú tehotné ženy a malé deti, ktoré potrebujú železo a zinok zo živočíšnych zdrojov, pretože sa z nich lepšie vstrebávajú ako z rastlinných. Situáciu komplikuje aj celosvetová posadnutosť bielkovinami – často spájaná s mäsom. Kým tuky a sacharidy boli démonizované, bielkoviny získali status „nutričnej hviezdy“. Aktualizované odporúčania však kladú väčší dôraz na environmentálnu udržateľnosť a zároveň uznávajú potrebu rešpektovať a posilňovať rôznorodé potravinové kultúry a zachovávať univerzálne ľudské právo na jedlo,“ opisuje expertka s dôvetkom, že čelíme dvojitej výzve: klimatickým zmenám a rastúcemu výskytu chorôb súvisiacich so stravou. Práve planetárna strava je podľa nej receptom na zdravšiu a udržateľnejšiu budúcnosť.

„Nejde o vylúčenie celých skupín potravín ani o jednotný prístup pre všetkých. Ide o premyslené, na dôkazoch založené rozhodnutia, ktoré prospievajú ľuďom aj planéte,“ uzavrela Sheila Skeaff.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 15 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #rastlinná strava
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"