Tráviace problémy? Vedci odhaľujú, čo naozaj funguje - nie každá vláknina, no toto obyčajné ovocie je hotový kráľ

Doterajšie odporúčania proti chronickej zápche radili najmä zvýšiť príjem vlákniny a tekutín. Nové odporúčania sú o niečo komplexnejšie. Čo zaradiť do stravy?

28.10.2025 15:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, črevá,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kivi, ražný chlieb a voda s vysokým obsahom minerálov môžu pomôcť zmierniť chronickú zápchu. Podľa prvých vedecky podložených diétnych odporúčaní pre dospelých s chronickou zápchou, ktoré viedli výskumníci z King’s College London, môžu tieto potraviny priniesť úľavu.

Problém s trávením? Každý deň dúšok fermentovaného nápoja, pripravte si ho zo žihľavy
Video
Vysielané 6.10.2021 / Zdroj: TV PRAVDA

Nové odporúčania tiež ukazujú, že užívanie doplnkov s vlákninou psyllium, určitých probiotických kmeňov a doplnkov s oxidom horečnatým môže pomôcť zlepšiť príznaky zápchy.

Naopak, iné často odporúčané prístupy – vrátane všeobecných „vysokovlákninových diét“ a doplnkov s rastlinným preháňadlom sennou – sa ukázali ako málo účinné, pretože pre ich efektivitu chýbajú silné dôkazy.

choroba, chrípka, prechladnutie Čítajte viac Kto hrá s chrípkou ruskú ruletu? Toto sú najzraniteľnejší ľudia, ktorí by očkovanie určite nemali podceniť

Smernice boli spoločne publikované v dvoch medzinárodných časopisoch, Journal of Human Nutrition & Dietetics a Neurogastroenterology & Motility. Ich cieľom je zmeniť spôsob, akým lekári, zdravotné sestry a dietológovia pristupujú k tejto bežnej poruche v klinickej praxi. Odporúčania by mohli tiež pomôcť pacientom lepšie zvládať príznaky samostatne – najmä prostredníctvom vhodných potravín a nápojov.

Zápcha je dlhodobý stav, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu života a predstavuje značnú finančnú záťaž pre pacientov aj zdravotnícke systémy. Doteraz klinické odporúčania ponúkali len obmedzené a často zastarané diétné rady, najmä zvýšenie príjmu vlákniny a tekutín.

Na rozdiel od predchádzajúcich pokynov sú nové odporúčania založené na početných dôkladných systematických prehľadoch a metaanalýzach, pričom sa uplatňuje rámec GRADE na posúdenie kvality dôkazov. Multidisciplinárny tím odborníkov – vrátane dietológov, výživového špecialistu, gastroenterológa, fyziológa tráviaceho traktu a praktického lekára – preskúmal viac ako 75 klinických štúdií, aby vytvoril 59 odporúčaní a určil 12 priorít pre budúci výskum.

senior, staroba, dôchodok, dôchodca, vnúča, vnuk Čítajte viac Koľko rokov naozaj máte? Vedci odhalili nový spôsob merania biologického veku

„Chronická zápcha môže mať obrovský vplyv na každodenný život človeka. Po prvýkrát sme poskytli jasné smerovanie, ktoré diétné prístupy môžu skutočne pomôcť, a ktoré rady nemajú dostatočné dôkazy. Možnosť zlepšiť tento stav prostredníctvom zmeny stravy by ľuďom umožnila lepšie zvládať svoje príznaky a – dúfajme – zlepšiť kvalitu života,“ uviedla Eirini Dimidi, odborníčka na výživové vedy na King’s College London a hlavná autorka

Odporúčania sa tiež zameriavajú na výsledky, ako sú frekvencia stolice, konzistencia stolice, namáhanie pri vyprázdňovaní a kvalita života, čo ich robí praktickejšími pre personalizovanú starostlivosť podľa konkrétnych príznakov jednotlivca. Bol tiež vytvorený nástroj, ktorý uľahčuje zavedenie týchto pokynov do bežnej klinickej praxe po celom svete.

Analýza dôkazov odhalila, že hoci niektoré potraviny a doplnky sú účinné, celková kvalita existujúcich štúdií je nízka. Väčšina výskumov sa sústredila len na jednotlivé intervencie namiesto komplexného prístupu k strave, čo poukazuje na naliehavú potrebu kvalitnejšieho výskumu v oblasti výživy pri zvládaní zápchy.

mäso, potraviny, obchod, nákupy Čítajte viac Kontroverzná štúdia všetko prevrátila – mäso chráni pred rakovinou, rastlinné bielkoviny na to vplyv nemajú. Naozaj?

„Strava s vysokým obsahom vlákniny prináša mnoho výhod pre celkové zdravie a bola doteraz odporúčaním pri zápche. Naše smernice však zistili, že neexistuje dostatok dôkazov, že by skutočne pomáhala pri zápche. Namiesto toho naše výskumy odhaľujú nové diétné stratégie, ktoré by mohli pacientom naozaj pomôcť. Zároveň však naliehavo potrebujeme viac kvalitných štúdií, ktoré by posilnili dôkazy o tom, čo funguje a čo nie,“ dodala Dimidi.

Profesor dietetiky na King’s College London a vedúci autor Kevin Whelan dodal, že toto nové usmernenie predstavuje sľubný krok k tomu, aby zdravotnícki pracovníci a ich pacienti mohli zvládať zápchu prostredníctvom stravy.

"Znamená to, že ľudia trpiaci zápchou na celom svete teraz môžu dostať aktuálne rady založené na najlepších dostupných dôkazoch s cieľom zlepšiť svoje príznaky a celkovú pohodu. Pri pokračujúcom výskume majú tieto odporúčania skutočný potenciál dlhodobo zlepšiť kvalitu života,“ uzavrel Whelan.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #chronická zápcha #kivi
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"