Strava, ktorá brzdí demenciu aj srdcové choroby. Veľká štúdia ukazuje, čo si naložiť na tanier, ak chceme starnúť pomalšie

Zloženie našej stravy môže ovplyvňovať vývoj chorôb a formovať priebeh viacnásobných chronických ochorení. Jedlo, ktoré jeme, môže rozhodnúť o tom, koľkým chronickým chorobám budeme neskôr v živote čeliť.

25.10.2025 10:00
žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

To, či v starobe budeme trpieť chronickými chorobami, nemáme vždy celkom vo svojich rukách. Existujú však aj meniteľné faktory, ktoré ovplyvniť vieme, a ktorými dokážeme znižovať riziko na vážne zdravotné problémy vo vyššom veku. Jedným z takýchto faktorov je aj strava.

Jesenný zemiakový šalát s orechmi a hroznom
Video
Vysielané 15.10.2025 / Zdroj: TV VARECHA

Jedlo, ktoré si denne dávame na tanier, môže určiť, ako rýchlo sa budú choroby „zbierať“ s pribúdajúcim vekom. Inými slovami: jedlo môže byť aj liek, aj urýchľovač starnutia.

Nová 15-ročná štúdia, ktorá sledovala viac než 2 400 starších dospelých vo Švédsku, odhalila, že strava bohatá na zeleninu, celozrnné obilniny, orechy a zdravé tuky spomaľuje hromadenie chorôb, ako sú kardiovaskulárne problémy a demencia.

žena, tráviace problémy, brušné problémy, bolesť brucha Čítajte viac Koniec dohadov o tom, čo skutočne pomáha pri zápche. Tieto konkrétne potraviny sú zázračnou medicínou pre vaše črevá

Naopak, zápalová strava s vysokým obsahom červeného mäsa a sladených nápojov tento proces výrazne zrýchľuje.

„Naše výsledky jasne ukazujú, aký dôležitý je spôsob stravovania pri ovplyvňovaní vývoja mnohopočetných chorôb vo vyššom veku,“ hovorí Adrián Carballo-Casla, postdoktorandský výskumník z Centra pre výskum starnutia na Karolinska Institutet.

Vedci publikovali výsledky v prestížnom časopise Nature Aging a tvrdia, že ide o ďalší dôkaz, aký obrovský vplyv má výživa na dĺžku a kvalitu života.

Výskumníci sa zamerali na to, ako štyri rôzne typy stravy ovplyvňujú vznik viacerých chronických ochorení v starobe.

Tri z nich boli považované za „zdravé“ – založené na vyššom príjme zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, orechov, strukovín a nenasýtených tukov a zároveň na obmedzení sladkostí, červeného a spracovaného mäsa, masla či margarínu.

cvicenie strava Čítajte viac Tajná zbraň kulturistov? Vedci odhalili mäso, ktoré môže zrýchľovať rast svalov

Štvrtá diéta bola naopak pro-zápalová – bohatá na červené a spracované mäso, rafinované obilniny a sladené nápoje, s nízkym podielom zeleniny, čaju a kávy.

Po 15 rokoch sledovania sa ukázalo, že ľudia, ktorí dodržiavali zdravšie stravovacie vzorce, mali pomalší rozvoj chronických chorôb – najmä srdcovo-cievnych ochorení a demencie.

Zaujímavé je, že tento efekt sa nevzťahoval na ochorenia pohybového aparátu, napr. osteoporózu či artritídu.

Naopak, u ľudí s pro-zápalovou diétou sa výskyt viacerých chronických chorôb zvyšoval rýchlejšie.

Alkohol, závislosť, alkoholizmus Čítajte viac Neznámy účinok Ozempicu. Nová štúdia tvrdí, že zázračný liek na chudnutie prináša nádej aj do boja proti alkoholizmu

Ľudia, ktorí sa stravovali podľa tzv. zdravých vzorcov – teda jedli veľa zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, orechov, rýb a používali zdravé tuky – starli zdravotne pomalšie. Ich telo síce prirodzene starlo, no pribúdanie diagnóz (napr. vysoký tlak, cukrovka, srdcové choroby či demencia) bolo pomalšie než u tých, ktorí jedli typickú „západnú“ stravu s množstvom mäsa, sladkostí a sladených nápojov.

Ďalším krokom tímu je určiť, ktoré konkrétne výživové odporúčania majú najväčší vplyv na dĺžku života – a ktoré skupiny seniorov z nich môžu profitovať najviac.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #starnutie #stravovacie návyky
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"