Démonizovaný palmový, milovaný olivový? Informácie o olejoch sú často čiernobiele, no realita je iná, upozornili odborníci

Oleje sami o sebe nie sú dobré ani zlé. Experti volajú po transparentnejšom informovaní spotrebiteľov – aby sa dokázali zodpovedne rozhodnúť, po ktorom oleji v obchode siahnuť.

28.10.2025 10:00
ľan, olej, ľanový olej, Foto:
Každý olej má svoje plusy aj mínusy.
debata (1)

Palmový olej nie je sám osebe zlý a olivový olej nie je sám osebe dobrý, tvrdia vedci zaoberajúci sa ochranou prírody v stanovisku publikovanom 16. októbra v časopise Cell Reports Sustainability.

Tipy a triky do kuchyne - bylinkový olej
Video
Vysielané 29.4.2025 / Zdroj: TV VARECHA

Argumentujú, že priemysel s rastlinnými olejmi je poznačený mýtmi a jednostrannými príbehmi o rôznych druhoch olejnatých plodín, no skutočnosť je oveľa zložitejšia. Takmer všetky oleje – vrátane sójového, olivového, kokosového či sezamového – sú v určitých súvislostiach spojené s problémami biodiverzity a ľudských práv v závislosti od spôsobu pestovania a dodávateľských reťazcov. Výskumníci preto vyzývajú na väčšiu transparentnosť a reguláciu, aby spotrebitelia mohli robiť informované rozhodnutia o tom, aký olej si vyberú.

senior, staroba, dôchodok, dôchodca, vnúča, vnuk Čítajte viac Koľko rokov naozaj máte? Vedci odhalili nový spôsob merania biologického veku

„Plodiny samy o sebe neničia lesy a iné biodiverzné biotopy – robia to ľudia,“ hovorí autor a ochranársky vedec Erik Meijaard z organizácie Borneo Futures a z University of Kent. „Chceme vniesť do diskusie o rastlinných olejoch viac nuansy a ukázať spotrebiteľom, že táto problematika nie je čiernobiela. Vyzývam každého, komu záleží na sociálnych a environmentálnych otázkach, aby sa pozrel trochu hlbšie,“ doplnil.

Palmový olej sa často demonizuje pre obavy zo znižovania rozlohy tropických dažďových pralesov a ničenia biotopov orangutanov. Vedci uznávajú, že tieto obavy sú oprávnené, no dodávajú, že aj iné olejnaté plodiny môžu spôsobovať rovnako závažné ekologické škody. Napríklad pestovanie sóje spôsobilo masívne odlesňovanie v Južnej Amerike a je spojené s rozsiahlym používaním pesticídov a súvisiacimi zdravotnými problémami. Zber olív každoročne zabije milióny vtákov, ktoré na stromoch nocujú, a produkcia sezamu je spájaná s porušovaním ľudských práv v Južnom Sudáne a Etiópii.

maslo, margarín Čítajte viac Nečakaná pravda o margarínoch odhalená. Aký majú skutočne vplyv na naše srdce?

Výskumníci zároveň upozorňujú, že produkcia palmového oleja nie je vždy negatívna. Malí roľníci, ktorí pestujú plodiny pre vlastnú potrebu, v Strednej a Západnej Afrike tvoria približne 18 % svetovej výmery palmových plantáží, no tento tradičný spôsob pestovania sa v globálnych štatistikách často prehliada. Okrem toho tlak, ktorému bol palmový priemysel vystavený počas posledných dvoch desaťročí, viedol k prísnejším reguláciám a certifikáciám.

„Obrovský tlak na palmový priemysel, aby zlepšil udržateľnosť svojich praktík, posunul časť – hoci určite nie celý sektor – správnym smerom,“ hovorí Meijaard.

Vedci uznávajú, že robiť dnes informované nákupné rozhodnutia je veľmi ťažké pre nedostatok transparentnosti a sledovateľnosti v rámci priemyslu s rastlinnými olejmi.

žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava, tréning Čítajte viac Strava, ktorá brzdí demenciu aj srdcové choroby. Veľká štúdia ukazuje, čo si naložiť na tanier, ak chceme starnúť pomalšie

„Nepriehľadné dodávateľské reťazce znamenajú, že aj keď chcete vedieť, aký vplyv má vaša spotreba, jednoducho to nezistíte,“ vysvetľuje Meijaard. „Spotrebiteľ by mal byť schopný priložiť mobilný telefón k produktu, naskenovať QR kód a zistiť, či spôsob jeho výroby zodpovedá jeho hodnotám. Technológie na to už existujú, otázkou je len, ako ich zaviesť efektívne a cenovo dostupne.“

Zlepšenie transparentnosti v olejárskom priemysle si podľa vedcov vyžiada medzinárodné zmeny politík a nové regulácie. Zároveň zdôrazňujú potrebu zavedenia motivačných opatrení, ktoré by odmeňovali podniky dodržiavajúce vysoké štandardy udržateľnosti a sledovateľnosti.

„Myslím si, že vlády môžu prispieť regulačnými reformami, ktoré zabezpečia väčšiu transparentnosť a otvorenosť o tom, odkiaľ produkty pochádzajú a ako boli vyrobené,“ hovorí Meijaard. „Zároveň vyzývame médiá a influencerov, aby pomohli ľuďom pochopiť túto tému v jej plnej zložitosti. Potrebujeme byť lepšie informovaní o kompromisoch, ktoré stoja za polarizovanými debatami o rastlinných olejoch,“ uzavrel výskumník.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #olivový olej #kokosový olej #palmový olej
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"