Fajčenie, stres, obezita, nezdravá strava, vysoký tlak či nedostatok pohybu – toto všetko sú rizikové faktory, ktoré neraz vedú až ku chorobám srdca. Vedci po celom svete sa zaoberajú otázkou, ako riziko týchto ochorení čo najviac znížiť. Jednu z odpovedí teraz zverejnili – sú to orechy.
„Orechy sa považujú za dôležitú súčasť zdravej výživy, pretože sú nutrične bohaté potraviny s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fenolových zlúčenín, vitamínov a minerálov. Tieto látky môžu mať mechanizmy, ktoré prispievajú k zníženiu rizika úmrtia na kardiovaskulárne choroby a ischemickú chorobu srdca,“ uvádzajú autori štúdie zverejnenej v časopise Journal of Nutrition.
Ako dodali, záujem o vplyv orechov na prevenciu srdcových ochorení sa objavil v roku 1992, keď vedci zistili, že častá konzumácia orechov v rámci istej štúdie súvisí s nižším rizikom úmrtia na koronárne ochorenie srdca a infarkt myokardu. Nasledovali intervenčné štúdie, ktoré potvrdili, že konzumácia určitých druhov orechov (napr. vlašské orechy, mandle) významne znižuje hladinu cholesterolu. K podobným výsledkom dospeli aj ďalšie štúdie a klinické pokusy.
Aktuálna štúdia skúmala konzumáciu orechov a stromových orechov v súvislosti s úmrtnosťou na kardiovaskulárne choroby a konkrétne na ischemickú chorobu srdca. Pri nej sa tepny zužujú a srdce má problém pumpovať krv do tela.K čomu dospeli? Častejšia konzumácia orechov súvisí s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Odborníci odporúčajú jesť rôzne druhy orechov, no vyhýbať sa veľkým množstvám či vysoko spracovaným variantom.
„Hoci sú orechy výživovo bohaté potraviny s vysokým obsahom nenasýtených tukov, rastlinných bielkovín, vlákniny a viacerých vitamínov a minerálov, ich vysoký obsah tuku a kalórií v minulosti ľudí odrádzal od pravidelnej konzumácie,“ vysvetlil pre portál Health hlavný autor štúdie Montry Suprono, docent a riaditeľ Centra pre výskum zubného lekárstva na Loma Linda University.
Suprono a jeho tím sledovali viac než 80 500 účastníkov. Pomocou dotazníkov zhromažďovali údaje o ich bežnej konzumácii orechov – vrátane konzumácie stromových orechov (mandle, kešu, vlašské orechy, miešané orechy) a celkového príjmu orechov (stromové orechy + arašidy + arašidové maslo).
Počas 11 rokov zomrelo 4 258 ľudí na kardiovaskulárne ochorenia, z toho 1 529 konkrétne na ischemickú chorobu srdca. Výsledky ukázali, že ľudia s najvyššou konzumáciou orechov mali o 14 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárnu chorobu a o 19 % nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej. Najväčší účinok mali stromové orechy, ktoré znížili riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca až o 27 %.
Vedci tiež skúmali, či nahradenie menej zdravých potravín orechmi môže ovplyvniť riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Pomocou štatistických modelov odhadli účinok výmeny jednej porcie orechov (28 g) alebo arašidového masla (1 polievková lyžica) za iné potraviny.
Zistili, že nahradenie akéhokoľvek jedla orechmi (stromové orechy, arašidy alebo arašidové maslo) znižovalo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 15–22 % a riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca o 17–29 %.
Nahradenie nespracovaného červeného mäsa stromovými orechmi znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 44 % a na ischemickú chorobu srdca o 38 %. Nahradenie spracovaného mäsa, sladkostí, vajec, syra alebo vyprážaných zemiakov stromovými orechmi znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 19–26 % a na ischemickú chorobu srdca o 20–31 %.
Podľa odborníkov medzi najprospešnejšie patria mandle, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, pistácie a vlašské orechy.
A ako ich správne jesť? Treba si dať pozor na zopár vecí.
- Striedajte druhy. Každý orech má iné zloženie bielkovín, tukov a vlákniny – preto je najlepšie jesť rôzne druhy.
- Nepreháňajte to. Orechy majú veľa kalórií, takže nadmerná konzumácia môže sťažiť udržiavanie hmotnosti.
- Uprednostnite nesolené, nepražené a minimálne spracované orechy – s menším obsahom sodíka, oleja a cukru.
- Orechy môžete jesť ako zdravú desiatu, alebo ich pridať do šalátov, kaší, polievok či omáčok. Ak vám nechutia celé orechy, môžete skúsiť orechové maslá.