Tieto bežné potraviny zatočia s jedným z najväčších zabijakov súčasnosti. Riziko klesá závratným spôsobom. Na čo pozor?

Kardiovaskulárne ochorenia a ischemická choroba srdca patria medzi hlavné príčiny úmrtnosti na celom svete – a Slovensko nie je výnimkou. Vedci teraz prišli na to, čo by sme mali jesť, aby bolo riziko týchto ochorení čo najmenšie.

04.11.2025 15:00
infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Fajčenie, stres, obezita, nezdravá strava, vysoký tlak či nedostatok pohybu – toto všetko sú rizikové faktory, ktoré neraz vedú až ku chorobám srdca. Vedci po celom svete sa zaoberajú otázkou, ako riziko týchto ochorení čo najviac znížiť. Jednu z odpovedí teraz zverejnili – sú to orechy.

Môžu pacienti s hypertenziou piť kávu? Tolerujú odborníci vyšší krvný tlak u seniorov? Ako znížiť vysoký tep?
Video
Odpovedá primárka Ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových chorôb v Bratislave Ivana Šoóšová. Vysielané 26.9.2025 / Zdroj: TV PRAVDA

„Orechy sa považujú za dôležitú súčasť zdravej výživy, pretože sú nutrične bohaté potraviny s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fenolových zlúčenín, vitamínov a minerálov. Tieto látky môžu mať mechanizmy, ktoré prispievajú k zníženiu rizika úmrtia na kardiovaskulárne choroby a ischemickú chorobu srdca,“ uvádzajú autori štúdie zverejnenej v časopise Journal of Nutrition.

žena, choroba, smrkanie, vreckovka, teplota, horúčka, Covid-19, prechladnutie, chrípka, alergia Čítajte viac Veríte tiež mýtu, že prechladnutie vzniká z chladu? Všetko je inak. Takto sa ochránite pred ním aj ďalšími otravnými chorobami

Ako dodali, záujem o vplyv orechov na prevenciu srdcových ochorení sa objavil v roku 1992, keď vedci zistili, že častá konzumácia orechov v rámci istej štúdie súvisí s nižším rizikom úmrtia na koronárne ochorenie srdca a infarkt myokardu. Nasledovali intervenčné štúdie, ktoré potvrdili, že konzumácia určitých druhov orechov (napr. vlašské orechy, mandle) významne znižuje hladinu cholesterolu. K podobným výsledkom dospeli aj ďalšie štúdie a klinické pokusy.

Aktuálna štúdia skúmala konzumáciu orechov a stromových orechov v súvislosti s úmrtnosťou na kardiovaskulárne choroby a konkrétne na ischemickú chorobu srdca. Pri nej sa tepny zužujú a srdce má problém pumpovať krv do tela.
Pretože arašidy sú botanicky strukoviny s odlišným profilom mikronutrientov a fytochémie, a arašidové maslo často obsahuje pridanú soľ, cukor a oleje, autori analyzovali stromové orechy osobitne, aby zistili, či sa ich účinky na úmrtnosť na choroby srdcia líšia od celkového príjmu orechov, a zároveň umožnili porovnanie s predchádzajúcimi štúdiami. tekvice, cukety Čítajte viac Obľúbené plodiny aj zo slovenských záhrad v sebe hromadia toxíny. Nový objav prišiel na to, ako tomu zabrániť

K čomu dospeli? Častejšia konzumácia orechov súvisí s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Odborníci odporúčajú jesť rôzne druhy orechov, no vyhýbať sa veľkým množstvám či vysoko spracovaným variantom.

„Hoci sú orechy výživovo bohaté potraviny s vysokým obsahom nenasýtených tukov, rastlinných bielkovín, vlákniny a viacerých vitamínov a minerálov, ich vysoký obsah tuku a kalórií v minulosti ľudí odrádzal od pravidelnej konzumácie,“ vysvetlil pre portál Health hlavný autor štúdie Montry Suprono, docent a riaditeľ Centra pre výskum zubného lekárstva na Loma Linda University.

Suprono a jeho tím sledovali viac než 80 500 účastníkov. Pomocou dotazníkov zhromažďovali údaje o ich bežnej konzumácii orechov – vrátane konzumácie stromových orechov (mandle, kešu, vlašské orechy, miešané orechy) a celkového príjmu orechov (stromové orechy + arašidy + arašidové maslo).

ranna unava Čítajte viac Spíte osem hodín a stále ste unavení? Vedci odhalili 10 šokujúcich dôvodov, prečo spánok nepomáha

Počas 11 rokov zomrelo 4 258 ľudí na kardiovaskulárne ochorenia, z toho 1 529 konkrétne na ischemickú chorobu srdca. Výsledky ukázali, že ľudia s najvyššou konzumáciou orechov mali o 14 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárnu chorobu a o 19 % nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej. Najväčší účinok mali stromové orechy, ktoré znížili riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca až o 27 %.

Vedci tiež skúmali, či nahradenie menej zdravých potravín orechmi môže ovplyvniť riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Pomocou štatistických modelov odhadli účinok výmeny jednej porcie orechov (28 g) alebo arašidového masla (1 polievková lyžica) za iné potraviny.

Zistili, že nahradenie akéhokoľvek jedla orechmi (stromové orechy, arašidy alebo arašidové maslo) znižovalo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 15–22 % a riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca o 17–29 %.

Nahradenie nespracovaného červeného mäsa stromovými orechmi znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 44 % a na ischemickú chorobu srdca o 38 %. Nahradenie spracovaného mäsa, sladkostí, vajec, syra alebo vyprážaných zemiakov stromovými orechmi znížilo riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o 19–26 % a na ischemickú chorobu srdca o 20–31 %.

Očkovanie Čítajte viac Čo všetko obsahuje vakcína proti chrípke? Má význam testovať sa, či má človek chrípku, covid alebo iný respiračný vírus?

Podľa odborníkov medzi najprospešnejšie patria mandle, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, pistácie a vlašské orechy.

A ako ich správne jesť? Treba si dať pozor na zopár vecí.

  • Striedajte druhy. Každý orech má iné zloženie bielkovín, tukov a vlákniny – preto je najlepšie jesť rôzne druhy.
  • Nepreháňajte to. Orechy majú veľa kalórií, takže nadmerná konzumácia môže sťažiť udržiavanie hmotnosti.
  • Uprednostnite nesolené, nepražené a minimálne spracované orechy – s menším obsahom sodíka, oleja a cukru.
  • Orechy môžete jesť ako zdravú desiatu, alebo ich pridať do šalátov, kaší, polievok či omáčok. Ak vám nechutia celé orechy, môžete skúsiť orechové maslá.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #orechy #ischemická choroba srdca #kardiovaskulárne riziko
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"