Flavanoly v kakau môžu chrániť funkciu krvných ciev po dlhom sedení. Výskum z University of Birmingham ukazuje, že konzumácia potravín bohatých na flavanoly – ako sú čaj, bobuľové ovocie, jablká a kakao – môže chrániť cievne zdravie mužov pred škodlivými účinkami dlhodobého sedenia.
Sedavý spôsob života je v modernej spoločnosti veľmi rozšírený. Odhaduje sa, že mladí dospelí sedia približne šesť hodín denne. Dlhé sedenie však spôsobuje zhoršenie funkcie ciev.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že aj 1 % pokles vaskulárnej funkcie zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako sú srdcové choroby, mozgové príhody a infarkty, až o 13 %.
Vedci sa preto rozhodli preskúmať, či môže strava – najmä potraviny bohaté na flavanoly – pomôcť chrániť cievny systém pred rizikom spojeným s nepretržitým sedením.
Flavanoly sú typom polyfenolových zlúčenín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v niektorých druhoch ovocia, čaju, orechoch a kakaových bôboch. Predchádzajúce výskumy ukázali, že majú priaznivé účinky na zdravie srdcovo-cievneho systému – napríklad chránia cievy počas obdobia psychického stresu. Výsledky štúdie boli zverejnené koncom októbra v časopise Journal of Physiology.
„Či už sedíme za pracovným stolom, za volantom, vo vlaku alebo na gauči pri čítaní knihy či sledovaní televízie – všetci trávime veľa času sedením. Aj keď sa nehýbeme, naše telo je pod stresom. Hľadanie spôsobov, ako zmierniť účinky dlhodobého sedenia na cievny systém, by mohlo pomôcť znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,“ vysvetľuje Catarina Rendeiro, odborná asistentka výživových vied na University of Birmingham a hlavná autorka štúdie.
Úmrtia na kardiovaskulárne choroby rastú. Podľa British Heart Foundation sa úmrtia pracujúcich dospelých vo Veľkej Británii zvýšili v roku 2023 o 18 % – na 21 975 – v porovnaní s rokom 2019. Na Slovensku zomrie ročne na kardiovaskulárne choroby približne 25 000 ľudí, čo predstavuje asi 52 až 55 % všetkých úmrtí.
Vedci testovali, či konzumácia flavanolov pred dvojhodinovým sedením môže zachovať funkciu krvných ciev v rukách a nohách. Do štúdie bolo zaradených 40 mladých zdravých mužov – 20 s vyššou a 20 s nižšou úrovňou fyzickej kondície. Pred dvojhodinovým sedením vypili buď nápoj s vysokým obsahom flavanolov (695 mg na porciu), alebo nápoj s nízkym obsahom flavanolov (5,6 mg na porciu).
Štúdia sa nezamerala na ženy, pretože kolísanie hladiny estrogénu počas menštruačného cyklu môže ovplyvniť účinok flavanolov na cievy pri sedení. Autori plánujú samostatnú štúdiu zameranú na ženskú populáciu.
Aké boli výsledky? Obe skupiny (s vyššou aj nižšou kondíciou), ktoré pred sedením pili nápoj s nízkym obsahom flavanolov, zaznamenali pokles rozťažnosti tepien rúk aj nôh. To naznačuje, že vyššia fyzická kondícia sama o sebe nechráni pred negatívnymi účinkami sedenia. Taktiež sa zvýšil diastolický tlak, znížil prietok krvi a pokleslo okysličenie svalov.
Naopak, skupiny, ktoré vypili nápoj s vysokým obsahom flavanolov, nezaznamenali žiadne zhoršenie rozťažnosti tepien ani v rukách, ani v nohách – bez ohľadu na úroveň kondície.
Ide o prvú štúdiu, ktorá preukázala, že flavanoly môžu zabrániť poruche cievnej funkcie vyvolanej dlhým sedením u mladých zdravých mužov.
„Naše experimenty ukazujú, že samotná fyzická zdatnosť neochráni cievy pred dočasným poškodením spôsobeným sedením – pokiaľ ľudia konzumujú iba nápoje s nízkym obsahom flavanolov. Dôležité je, že po nápoji s vysokým obsahom flavanolov si účastníci zachovali rovnakú elasticitu ciev aj po dvoch hodinách sedenia,“ doplnil spoluautor štúdie, Sam Lucas z University of Birmingham.
Štúdia tiež ako prvá potvrdila, že základná úroveň fyzickej kondície nemení účinok flavanolov na cievy – teda z ich konzumácie môžu mať prospech ľudia bez ohľadu na úroveň kondície.
Doktorand Alessio Daniele vysvetlil, že zaradiť potraviny s vysokým obsahom flavanolov do jedálnička je pomerne jednoduché. "V obchodoch sú dostupné kakaové produkty, ktoré sa spracúvajú tak, aby si zachovali vysoký obsah flavanolov. Ak vám kakao nechutí, výbornými zdrojmi sú aj jablká, slivky, bobuľové ovocie, orechy či čierny a zelený čaj,“ radí odborník.
Rendeiro dodáva, že štúdia ukazuje, že konzumácia potravín a nápojov bohatých na flavanoly počas dlhého sedenia je účinný spôsob, ako zmierniť niektoré negatívne účinky nečinnosti na cievny systém.
"Keďže sedavý spôsob života je čoraz bežnejší a predstavuje rastúce riziko pre cievne zdravie, kombinácia potravín bohatých na flavanoly s krátkymi prestávkami – napríklad vstať alebo sa trochu prejsť – môže byť skvelým spôsobom, ako podporiť dlhodobé zdravie, bez ohľadu na úroveň kondície jednotlivca,“ uzavrela Rendeiro.