Ako zvládnuť alkohol na Silvestra a po ňom?

Aj vy sa obávate toho, že rozlúčka so starým rokom vám spôsobí hlavybôľ? Nuž, alkohol nám v jednu chvíľu dá takmer všetko, ale neskôr si to zoberie naspäť aj s úrokmi. Pokušenie je však na to, aby sme mu podľahli. Najmä na Silvestra...

31.12.2007 08:00
Alkohol
debata

Poradíme vám, ako piť tak, aby ste v prvé ráno roku 2008 nepočuli v hlave úľ, necítili v ústach Saharu a v žalúdku požiar. Lepšie je predsa objímať sa s partnerom ako so záchodovou misou, nie?

Alkohol je metla ľudstva, raz za čas s ňou pozametať môžeme, dôležité je, aby nezmietla ona nás! Ak sa teda chystáte na bujarú silvestrovskú ,,opiášpárty" a do Nového roka ste si dali záväzok – Fajčiť síce budem, ale piť neprestanem! – ,,uhrajte" to aspoň tak, aby vám pri vychádzaní z podniku niekto nešliapol na ruku. Noc pred silvestrovskými oslavami sa podľa možnosti dobre vyspite, pretože ľahšie sa opije človek, ktorý je unavený, vystresovaný či chorý. Keďže alkohol znižuje hladinu vitamínu C a B (najmä tiamínu) a viacerých minerálov, neuškodí vám, ak preventívne užijete multivitamínový prípravok.

Pred pitím odporúčame dobre sa najesť a ak nepatríte medzi ,,kolikárky", čo sa každú chvíľu ocitnú na centrálnom príjme nemocnice so žlčníkovým záchvatom, vyberte si niečo mastné. Rozhodne nikdy nepite hladné! Jedlo totiž spomaľuje vstrebávanie alkoholu do krvného obehu.

Najdôležitejšia rada večera: Nemiešajte! Rozhodnite sa pre jeden druh podľa možnosti kvalitného alkoholického nápoja. Na vrchole rebríčka ,,zradných" alkoholov stoja hnedé destiláty. Ešte ťažšiu opicu spôsobujú nápoje sladké a bublinkové. Červené víno zas obsahuje látku podobnú histamínu, ktorá je príčinou silných bolestí hlavy. Svetlé nápoje sa z organizmu vylúčia skôr ako tmavé. Najmenej toxická je čistá vodka. Investícia do nej sa oplatí lepšie ako v banke. Nikde inde nedostanete 40¤%! S koncentrovanými nápojmi však pite aj nealkoholické (nie kolové s bublinkami), aby ste zabránili odvodneniu. Zajedajte poldecáky niečím slaným a mastným a dobre sa povykrúcajte na parkete, pohyb odbúravanie alkoholu zrýchľuje. A po prežúrovanej noci – keď budete viesť rozhovory typu: ,,Ako sa voláš?" ,,Díky, dobre!" – choďte spať bosé. To je len ďalšia dobre myslená rada. Ja keď sa ráno zobudím obutá, tak ma vždy bolí hlava celý deň…

Opica vás chráni
Dobré ráno v Novom roku! Bola rozlúčka náročná? Nezabudli ste sa večer pred spaním zavodniť minerálkou, ovocnou šťavou alebo čajom? Tak predsa len máte slovenskú ,,opicu", českú ,,kocovinu" a anglický ,,hangover"? Alebo všetky tri naraz? Už sa vám pred očami nerozmazáva Zuzka, ktorá sedela pri stole naproti? To nie, ale povznesená nálada zo včerajška sa kamsi záhadne stratila, je vám zle, ruky sa vám trasú, páli vás žalúdok, hlavu máte ako vo zveráku, a to ešte neviete, že vám odumrelo aj viacero mozgových buniek. Nemusíte sa však báť, pri občasnej miernej konzumácii alkoholu nezvratné neurologické zmeny nehrozia, to len na tomografických snímkach chronických alkoholikov sa dá vidieť mozgová atrofia!

Čo s vami? Čas je jediný liek na to, aby opitý človek vytriezvel. Káva, sprcha, cvičenie, potenie, čerstvý vzduch alebo akákoľvek iná metóda odbúravanie alkoholu v organizme zázračne neurýchlia, pečeň jednoducho potrebuje na jeho metabolické spracovanie čas. Kofeín je síce dobrý stimulátor, ale káva dehydruje a váš organizmus potrebuje tekutiny. Alkohol na človeka pôsobí močopudne a s močom z tela odchádza aj veľa dôležitých látok a vitamínov. Práve preto máte všetky tie nepríjemné prejavy. ,,Opica" má svoj význam, nebojte sa. Svojimi nepríjemnými prejavmi vás chráni pred vznikom závislosti. Poznáte to odhodlané: ,,Už nevypijem ani kvapku alkoholu!" Aspoň dnes nie…

Známe ,,napravováky"
Všetky známe ,,vyprosťováky" fungujú na princípe zavodnenia organizmu a dodávky minerálov, ktoré sa z organizmu vyplavili. Napríklad známa slepačia polievka, bujón, cesnačka. Ak ju nemáte ,,prednachystanú" doma na sporáku, zachránia vás možno dve lyžice vegety, ktoré v horúcej vode zmiešate s lyžicou krupice. Známy tomu hovorí Vegetiho infúzia. Vyslobodzujúce desaťstupňové pivko takisto dodá potrebnú tekutinu, minerály a vitamíny skupiny B. Tradičným ,,napravovákom" je aj krvavá Mary (vodka, paradajkový džús, korenie, tabasco, worcester, citrónová šťava).

Nezabudnite – len jedna, dobre?
Pri ,,znovunadobúdaní svojprávnosti" je optimálne piť aj bezbublinkové minerálky alebo čerstvú vytlačenú pomarančovú šťavu (dodá draslík). Z bylinných čajov napríklad mätový. Hladina cukru v krvi po nočnom ,,záťahu" je nízka. Odporúča sa preto zjesť aj niečo sladké. Niekto uprednostňuje krajec chleba s medom, med totiž obsahuje množstvo koncentrovanej fruktózy, ktorá v organizme pôsobí ako protijed. Samozrejme, isté pomôcky na stavy tohto druhu zakúpite aj v lekárni, len ste to mali urobiť už vopred. Lumiskra, Samaritán, šumivé tablety Vyprosťovák, v šumivom Alka-Seltlzeri už máte aj kyselinu acetylsalicylovú (aspirín) proti bolesti hlavy. Ak však máte vo všeobecnosti citlivý žalúdok alebo už nebodaj vredy (to ste sa veru vôbec nemali ,,nadájať"!), rozhodnite sa z analgetík radšej pre účinnú látku paracetamol (Paralen, Panadol). A nadopujte sa aj vitamínom C (tentoraz spokojne aj v dávke 1000 mg)!

Vitamíny a minerály vhodne doplnia aj izotonické nápoje a na nohy vás postavia aj rôzne ,,energodrinky" ktoré sa predávajú v plechovkách. V zahraničí napríklad kúpite nápoj No Delirium, ktorý obsahuje fruktózu, vitamíny, chinín, ale aj výťažky z ľubovníka. Ten pôsobí pozitívne pri zlej nálade, skleslosti a narušenej psychickej rovnováhe, ktorá stavy po nadmernej konzumácii alkoholu sprevádza. V knihe ,,Alkohol jako lék" dokonca jej autor píše, že v Poľsku má tento nápoj dokonca oficiálnu podporu zdravotníckych inštitúcií!
Tak – šťastlivý nový rok. A dúfajme, že ste sa s ostatnými nestavili, že po Silvestri už nebudete piť. Najmä, ak to bolo o dva litre vodky!

Ako piť ,,triezvo"
- robte si prestávky, organizmus totiž spaľuje alkohol rovnomerne, asi 7,5 g za hodinu (liter vína za približne 13 hodín)
- nezabudnite na jedlo, jedlo v žalúdku spomaľuje vstrebávanie alkoholu
- dávajte si pozor na to, čo pijete, to, ako sa budete cítiť na druhý deň, závisí vo veľkej miere od výberu nápoja
- najmenej toxická je čistá vodka
- doprajte si čo najmenej bubliniek, plyn obsiahnutý v šumivých nápojoch zapríčiňuje, že alkohol sa omnoho rýchlejšie dostáva do krvi
- ešte pred spaním sa dobre ,,zavodnite", aby ste sa neprebudili dehydrované

debata chyba