Ako na svrbiace pupence zo slnka?

Slnečná alergia síce nie je taká nebezpečná ako rakovina kože, môže však poriadne znepríjemniť dovolenku. Trpí ňou čoraz viac ľudí a dôvodom môže byť aj to, že sa omnoho viac slnku vystavujeme nárazovo. V súčasnosti rovno z klimatizovanej kancelárie odchádzame do trópov a naša pokožka zažije slnečný šok.

04.08.2008 07:00
svrbenie - opaľovanie - alergia - voda - žena -... Foto:
Opaľovanie a pobyt na slnku dnes mnohým prináša aj zdravotné problémy.
debata

Starnutie kože, spálenie či rakovina nie sú jediným nebezpečenstvom, ktoré môžu spôsobiť slnečné lúče. Čoraz viac ľudí trpí, ľudovo povedané, alergiou na slnko. Sú to rôzne nepríjemné prejavy na koži, ktoré súvisia s UV-žiarením. Môžu sa prejavovať červenými fľakmi, mapami na pokožke, vyrážkami, pľuzgierikmi a podobne predovšetkým vo výstrihu, na ramenách, rukách. Slnečná alergia nielenže nevábne vyzerá, ale často aj nepríjemne svrbí a ak sa do rozškriabanej kože dostane infekcia, môže to viesť až ku mokvajúcim a hnisajúcim rankám.

Nepríjemné kožné reakcie sa najčastejšie vyskytujú pri prvom dlhšom vystavení pokožky slnku po zime. Často však tento problém prekvapí až na dovolenke niekde pri mori alebo v horách, kde je silné UV-žiarenie. U ľudí, ktorí trávia málo času vonku, pokožka nemá veľa šancí fotootužovať sa, to znamená zvykať si na slnečné lúče postupne, v pomaly sa zvyšujúcich dávkach.

Reakcie v spojení so slnkom
„Moja v tom čase štvorročná dcéra dostala úporne svrbiacu slnečnú alergiu pred dvoma rokmi v Turecku. K moru sme išli začiatkom júna a v tom roku to bol pre jej pokožku prvý väčší nápor slnečného žiarenia,“ spomína pani Beata z Bratislavy. „Vyhádzal sa jej celý hrudník, ramená a ruky, zúrivo, nervózne sa škriabala. V lekárničke som so sebou mala protialergický liek v sirupe a v tureckej lekárni sa nám podarilo kúpiť špeciálny gél, ktorý obsahoval nielen antihistaminikum, ale aj lokálne anestetikum lidokaín na tlmenie prejavov svrbenia, volal sa Stilex jel. Večer som jej zapálenú kožu natierala aj penou s obsahom dexpanthenolu. Tri či štyri dni sa kúpala v bavlnenom tričku a postupne to ustúpilo. Tento rok nás červené svrbiace pľuzgieriky prekvapili už v máji. Spočiatku som si to vôbec nespojila so slnečným žiarením, pretože večer predtým dcérka zhodou okolností jedla jahody. Zľakla som sa, že sa u nej rozvíja potravinová alergia. Potom si však manžel položil rečnícku otázku, vraj prečo je vysypaná výlučne na rukách, na predlaktiach, navyše presne od miesta, kde sa končili krátke rukávy bavlneného trička. Uvedomili sme si, že dva dni predtým boli zo škôlky na prechádzke v zoo, bolo slnečno a 30 stupňov. Neskôr nám aj učiteľka potvrdila, že deti v ten deň strávili veľa času na priamom slnku. Dcérke sme od toho dňa ruky krémovali vysokým ochranným faktorom alebo nosila tenký dlhý rukáv. Na júlovej dovolenke v Egypte už nemala nijaké prejavy alergie na slnko, a to tam bolo každý deň vyše 35 stupňov Celzia. Ale vidíte, niekedy je zistenie pôvodcu kožného problému hotová detektívka.“

Slnečná dermatóza, svetelná urtikária, solárna žihľavka alebo, jednoducho, alergia na slnko, má viacero druhov. Môže vzniknúť po niekoľkých hodinách od pôsobenia slnečných lúčov na pokožke nezvyknutej na slnečné žiarenie. Potom jestvujú tzv. fotoalergické alebo fototoxické reakcie, ktoré spôsobuje kombinácia UV-žiarenia a chemických látok v rastlinách, liekoch, parfumoch či potravinách. Pre niektorých ľudí je rizikové ležať pri opaľovaní priamo na tráve alebo ju kosiť za jasného slnečného dňa, pretože furokumaríny v nej obsiahnuté môžu v kombinácii so slnečnými lúčmi spôsobiť charakteristickú fotoalergickú reakciu. Fotokontaktný ekzém môžu spôsobiť aj prípravky obsahujúce decht, bergamotový alebo santalový olej a celý rad ďalších látok, ktoré sa vyskytujú v krémoch, mydlách či iných kozmetických prípravkoch. Podobné príznaky môžu vzniknúť aj po požití niektorých liekov: tetracyklínov, sulfonamidov, chinínu, niektorých antireumatík, antidiabetík, ale aj umelých sladidiel. Medzi potraviny, ktoré spôsobujú fototoxické reakcie, patria napr. citrusy, zeler, petržlen či figy. Precitlivenosť na slnenie býva aj príznakom niektorých ochorení, napr. lupusu.

Niekedy pokožka vystavená slnku zároveň zareaguje aj na prídavné látky v opaľovacích prostriedkoch a vzniká tzv. akné Malorka. Svojím vzhľadom totiž pripomína charakteristické pubertálne vyrážky. Tu pomôže jedine zmeniť značku „opaľovacej kozmetiky“, rozhodnúť sa pre takú, ktorá je najmenej mastná, bez konzervačných látok, farbív a parfumov, prípadne obsahuje menej chemických filtrov v prospech tých fyzikálnych. Najlepšie je hľadať ju v lekárni.

UV-otužovanie a prípravky proti alergii
Pred klasickou slnečnou alergiou sa možno chrániť tzv. fotootužovaním. To znamená, že slnečnému žiareniu sa treba vystavovať v postupne sa zvyšujúcich dávkach. Alergia na slnko sa totiž zvykne prejaviť najmä u dovolenkárov, ktorí sa na rozhorúčených plážach v oblastiach s vysokým UV-indexom ocitnú bez akejkoľvek „slnečnej predprípravy“. Rozhodne sa nevystavujte slnku v čase obeda a počas dovolenky sa v slnečných lúčoch „kúpte“ poskromne. Z výživových doplnkov môže pred odchodom na dovolenku pomôcť užívanie betakaroténu, zinku alebo kalcia. Lieky proti alergii je možné užívať preventívne, už niekoľko dní pred odchodom na dovolenku. Môže ich predpísať praktický lekár, alergológ a malé balenia sú voľnopredajné. Začnite jednou tabletou denne a prvé dni na dovolenke môžete v prípade rizika slnečnej alergie zvýšiť dávku na dvakrát jednu tabletu.

Dôležitú úlohu zohráva aj kvalitná opaľovacia kozmetika (špecializovaná pre ľudí so slnečnou alergiou je Eucerin). V každom prípade zamedzte aj kontaktu so spúšťačmi fotoalergických reakcií – pri opaľovaní neležte priamo na tráve, nepoužívajte parfumy ani rôzne osviežujúce vreckovky a pozorne si preštudujte príbalové letáky liekov, ktoré užívate.
Ak sa už alergia na slnko objaví a má nepríjemný, svrbivý priebeh, treba sa, bohužiaľ, začať slnečným lúčom dôsledne vyhýbať a nasadiť celkovú aj miestnu protialergickú liečbu. Moderné lieky proti alergii síce už nemajú tlmiaci účinok, ale ak ide o dieťa, ktoré sa veľmi škriabe, lekári aj dnes predpisujú Dithiaden. Pri jeho užívaní však treba rátať s ospalosťou, zníženou pozornosťou a únavou. Pokožke zasiahnutej vyrážkami nedovoľte, aby sa vysušila, ako prvá pomoc poslúžia aj chladivé peny a telové mlieka po opaľovaní, kalciová masť z lekárničky a cielený účinok majú gély s obsahom protialergickej látky, v závažnejších prípadoch kortikosteroidné masti od kožného lekára.

Ako sa chrániť pred alergiou na slnko

  • 2 až 4 týždne pred odchodom na dovolenku skúste užívať betakarotén, príznaky alergie môžu zmierniť aj tablety s kalciom a zinkom
  • používajte ochranné prostriedky proti slnku s vysokým faktorom, resp. také, ktoré sú špeciálne určené pre ľudí so slnečnou alergiou
  • po kúpaní v mori alebo v bazénoch s chlórovou vodou sa osprchujte, soľ a chlór zhoršujú alergické prejavy na koži
  • ak sa vyrážka objaví, chráňte zasiahnuté miesta látkou, kúpte sa v tričku (na dovolenku si zoberte aj bavlnené tričko s dlhým rukávom)
  • snažte sa čo najmenej škriabať, aj keď vás vyrážky svrbia, upokojiť pokožku môžu aj peny v spreji s obsahom pantenolu (Panthenol, Feniderma, Altermed Panthenol Forte Spray)
  • pomôžu lieky na alergiu v tabletách (aj v rámci prevencie), 7-tabletkové balenia sú voľnopredajné (Claritine, Fenistil, Flonidan, Loranol, Zyrtec, Zodac a pod.), pre menšie deti jestvujú vo forme sirupov (suspenzií) alebo v tabletách s príchuťou rozpustných na jazyku (napr. Flonidan Solutab)
  • miestne možno použiť gély s obsahom protialergickej látky (Fenistil, Psilo-balsam, resp. dostupné prípravky v mieste dovolenky)
  • v závažnejších prípadoch majú protisvrbivý a protizápalový účinok kortikosteroidné mastičky, sú však na lekársky predpis (Triamcinolon, Locoid, Advantan atď.), alebo nekortikoidná protizápalová látka pimekrolimus (v kréme Elidel)
debata chyba