Hodvábny pohľad bez okuliarov – stavte na šošovky

Ak vás už otravujú okuliare, ktoré sa vám stále zosúvajú z nosa, zahmlievajú sa vo vlhku a bojíte sa s nimi športovať, aby ste neprišli k úrazu, môžete vyskúšať kontaktné šošovky. Vkladať si niečo denne do očí? Mať v nich onen nepríjemný pocit suchosti a cudzieho telesa? Nemajte predsudky.

03.09.2008 06:00
žena - dotyk - mejkap - pleť - starostlivosť -... Foto:
Kontaktné šošovky sú skvelá vec...
debata

Dnešné šošovky sú vysoko priepustné pre kyslík, povrch oka dokonca zvlhčujú a niektoré druhy nemusíte vyberať z oka sedem alebo dokonca až tridsať dní!

Okuliare majú svoje nepopierateľné výhody – je to najbezpečnejší spôsob korekcie zraku bez vekových či zdravotných obmedzení, nie je potrebné učiť sa s nimi manipulovať a dnes sú doslova módnym doplnkom, s pomocou ktorého možno meniť výraz tváre. Pravda je však aj to, že hmotnosť okuliarov je na tvári niekedy cítiť, pri športovaní alebo nebodaj autohavárii môžu spôsobiť vážny úraz, v daždi sú skutočne otravné a ich nositeľka môže zabudnúť na nepreberné množstvo módnych slnečných sklíčok a rámov, keď by ku každým šatám mohla mať iné.

Vyskúšať kontaktné šošovky preto skutočne nemusí byť „na zahodenie“, najmä ak človek má možnosť hoci len príležitostne si nasadiť jednorazové šošovky, tie sú po dni nosenia na zahodenie predurčené. Alebo sa môže rozhodnúť pre kontinuálne nosenie iného druhu šošoviek mesiac v jednom kuse vrátane noci a následne sa ich zbaví. Takzvané predĺžené nosenie umožňuje mať šošovky v očiach nepretržite týždeň. Vo všetkých troch spomenutých prípadoch odpadá akákoľvek starostlivosť v podobe čistenia a dezinfikovania šošoviek roztokmi. To je len informácia pre tie, ktoré od nosenia šošoviek odrádzajú práve podobné povinnosti.

Také, čo sa obávajú najmä pocitu cudzieho telesa v oku, možno presvedčí aktuálna novinka v oblasti šošoviek s lubrikačnými prvkami zvlhčujúceho systému Aqua. Ten na povrchu rohovky vytvára „hodvábnu vrstvu“ a pocit pohodlia v nich dokonca presvedčil aj užívateľov, ktorí na konci dňa pociťovali v očiach isté podráždenie. Ľudia často vyskúšajú prvé kontaktné šošovky, ktoré sú im odporúčané, a ak im „nesadnú“, dôjdu k záveru, že nosenie šošoviek jednoducho nie je dobrý nápad. A možno len nenašli tie „svoje“. Pritom vo väčšine šošoviek (s kratšou plánovanou výmenou) je dokonca možné aj plávať, alebo ísť do solária či sauny.

Pravidelné kontroly nevyhnutnosťou

Kontaktných šošoviek je na trhu veľa rôznych druhov od viacerých firiem a dnes ich môže nosiť takmer každý bez obmedzenia veku a typu očnej chyby. ,,Zo 100 % ľudí, ktorí nosia okuliare, 75–80 % by mohlo nosiť aj kontaktné šošovky," vysvetľuje MUDr. Tomáš Utíkal, očný lekár a kontaktológ z Českého Těšína. "Dnes nie je problém aplikovať ich ani deťom, lepšie je, ak je už dieťa vo veku, keď je schopné samo sa naučiť nasadiť i vybrať šošovky z očí, postarať sa o ne. Dieťaťu by to však mal vždy vedieť urobiť aj rodič. "Šošovky môžu nosiť aj alergici, pre nich sú najvhodnejšie tie s čo najkratšou životnosťou a v peľovej sezóne sa odporúča používať protialergické kvapky bez konzervačných látok. Stabilizátory v očných kvapkách totiž kontaktné šošovky poškodzujú.

„Prvoaplikáciu kontaktných šošoviek je nevyhnutné uskutočniť v aplikačnom centre alebo v očnej ambulancii,“ zdôrazňuje odborník. „Aj keď sa to týka hoci len farebných šošoviek určených na kozmetické účely – zmenu či rozjasnenie farby očí. Na internete klientovi nikto neurobí vstupné vyšetrenie, neodmeria mu zakrivenie rohovky ani jej hrúbku, neskontroluje, či náhodou nemá rohovkový alebo spojivkový zápal. Aj počas nosenia šošoviek sú pravidelné kontroly aspoň 1-krát ročne dôležité, aj keď klient či pacient nemá problémy.“ Používatelia šošoviek „na vlastnú päsť“, ktorí si ich kupujú cez internet bez kontrol, sú hazardérmi s vlastným zdravím. Raz môže tá päsť tvrdo dopadnúť na ich zrak v podobe chronického zápalu alebo poškodenej rohovky oka.

Nalíčená aj so šošovkami

S kontaktnými šošovkami je možné bez problémov sa nalíčiť. Len sa odporúča nasadiť si ich skôr, ako sa začnete maľovať. Napokon – aj sa lepšie uvidíte v zrkadle a nestane sa vám, že si pri neskoršom nasadzovaní šošoviek rozmažete tiene alebo maskaru. Naopak, odlíčenie sa zásadne robí až po vybratí kontaktných šošoviek (ak nejde o také, čo sú určené na dlhodobé nosenie).

Pri nosení šošoviek netreba používať ani špeciálnu kozmetiku, odporúča sa však myslieť na to, že najmä vodoodolné a mastné šminky môžu šošovky poškodiť. Pri ich používaní teda treba zvlášť pozorne dodržiavať správne poradie činností: nasadenie šošoviek – nalíčenie – vybratie šošoviek – odlíčenie. Pri používaní laku na vlasy či iných sprejov treba zatvoriť oči a chvíľu tak počkať, kým sa aerosól neusadí.

Na kontaktné šošovky (okrem zriedkavých prípadov) neprispieva zdravotná poisťovňa. Denné náklady na ich používanie sa pohybujú okolo 60 Sk, záleží však na druhu šošoviek a rôznych akciách, keď firmy ponúkajú šošovky aj s roztokmi alebo bonusovými baleniami navyše. Pri súčasných cenách okuliarov to vôbec nemusí byť taká nákladná záležitosť, ako si mnohí myslia.

Druhy kontaktných šošoviek

podľa periódy výmeny (životnosti):

  • jednodenné (jednorazové) šošovky,
  • šošovky na plánovanú výmenu (dvojtýždňové, mesačné, trojmesačné, polročné),
  • konvenčné (nosia sa zvyčajne tak dlho, kým sa na nich neprejavia známky poškodenia, obyčajne asi rok)   

    podľa dĺžky nosenia:

  • nepretržité denné nosenie (max. 18 hodín v kuse, sem patria šošovky konvenčné i na plánovanú výmenu),
  • nepretržité predĺžené nosenie (7 dní v kuse),
  • kontinuálne nosenie (mesiac v kuse, bez vyberania z očí)

    podľa typu korekcie očnej chyby:

  • sférické, torické, bifokálne, multifokálne, progresívne

    podľa zafarbenia:

  • číre,
  • sfarbenie kvôli ľahšej manipulácii,
  • zvýraznenie vlastnej farby očí,
  • krycie šošovky na zmenu farby očí,
  • obrázkové šošovky na príležitostné nosenie

    podľa druhu materiálu:

    mäkké šošovky (sem patria aj silikónhydrogélové) a pevné plynopriepustné šošovky

debata chyba