Ako predchádzať únave zraku?

Správne osvetlenie, minimalizácia stresu, fyzické aktivity, konzumácia ovocia a zrakové cvičenia vám pomôžu udržať zrak v dobrom stave do vysokého veku.

07.09.2008 14:32
Oči, zrak, oko Foto:
Zrak je najdôležitejší zmysel...
debata

Najdôležitejším zo zmyslov, čiže zrakom, získavame viac ako 90 percent informácií. Pozornosť jeho ochrane však väčšina z nás začína venovať až potom, keď sa dostavia prvé problémy. Dodržiavaním nasledujúcich pravidiel zvýšite mieru pravdepodobnosti, že ostrý zrak vám zostane do vysokého veku.

  1. Pri čítaní držte text vo vzdialenosti 50 cm od očí. Doteraz odporúčaných 30 cm je málo: pri čítaní dochádza k intenzívnej námahe očného svalu a šošovky a skrátením odporúčanej vzdialenosti o polovicu sa preťaženie očného svalu a šošovky zoštvornásobí.
  2. Kombinujte pri práci a čítaní osvetlenie stolnej lampy s osvetlením zhora. Keď svieti iba svetlo stolnej lampy a okolie je ponorené do tmy, osvetlený obraz pôsobí na sietnicu ako prepaľujúce sklo. Preto sú oči podráždené a červené – mozog chráni sietnicu pred „spálením“, a tak zvyšuje jej zásobovanie krvou. (To isté, samozrejme, platí aj na sledovanie televízie.) Svetlo stolnej lampy by malo mať 40 wattov a horné osvetlenie 60 – 100 wattov.
  3. Pri práci, ktorá namáha zrak, treba v pravidelných, asi 20-minútových intervaloch vstať od stola, poprechádzať sa a urobiť niekoľko cvikov rukami a hlavou, čím sa zlepší krvný obeh – prekrví sa sietnica a zlepší zraková ostrosť, ale prekrví sa aj mozog a zvýši sa pracovná výkonnosť. Samozrejmosťou by malo byť každodenné, aspoň polhodinové cvičenie na čerstvom vzduchu, ktoré nielenže prispieva k optimálnemu prekrvovaniu sietnice a očného svalstva, ale zvyšuje aj koeficient mozgovej činnosti.
  4. Netrápte sa pre nepodstatné veci a minimalizujte stres – dlhodobá podráždenosť, rozladenosť, smútok a melanchólia sa premietajú do oka a zvyšujú vnútroočný tlak. Zistilo sa, že tradičné liečenie zvýšeného vnútroočného tlaku neprináša úľavu, ak pacient nezačne pracovať na svojich vnútorných postojoch a náladách.
  5. Rešpektujte pravidlá zdravej výživy, t. j. zachovávajte dostatočný príjem vitamínov, minerálov a vlákniny; neprijímajte jednorazovo veľké množstvo potravy alebo tekutín; a zaraďte do svojho jedálneho lístka pomaranče a banány – veci zistili, že obsahujú látky, ktoré prospievajú zraku. 
  6. Venujte každý deň pár minút zrakovým cvičeniam:
    • Zavrite oči a natočte tvár na 2 – 3 minúty k slnku. Uvoľnite sa, pokojne dýchajte a nechajte sietnicu, aby sa v „slnečnom kúpeli“ prekrvila.
    • Pozerajte do prázdna, snívajte s otvorenými očami. Za 3 – 4 minúty sa očným svalom citeľne uľaví a zrak nadobudne novú silu a ostrosť.
    • Zavrite oči a prikryte si ich rukami alebo uterákom, aby ste videli čistú tmu. Pozerajte do tmy aspoň 2 minúty. Toto cvičenie prináša celkovú regeneráciu očí.
    • Predpažte a vztýčte palce, vytvoriac medzi nimi medzeru 3 cm; pozrite sa na palce a potom sa zamerajte na určitý bod na stene – pred očami by sa vám mal objaviť tretí palec. Cvičenie posilňuje zrakovú ostrosť.
  7. Nikdy neignorujte varovné signály, ktoré upozorňujú, že so zrakom nie je čosi v poriadku: napr. trvalé pálenie a slzenie očí, tlak v očiach, bezdôvodné pobolievanie hlavy, svetelný veniec okolo pouličnej lampy (môže signalizovať sivý alebo zelený zákal). A pozor pri nočnom šoférovaní! Podľa prieskumov každý štvrtý vodič trpí určitou mierou šeroslepoty. Ak sa za tmy cítite priveľmi oslepovaní prichádzajúcimi autami, nedokážete prečítať orientačné tabule alebo zaregistrovať chodcov a cyklistov, patríte k nim aj vy.
debata chyba