Víno v tabletke? Resveratrol je malý zázrak

O Francúzoch je známe, že aj napriek strave pomerne bohatej na živočíšne tuky, fajčeniu a leňošeniu namiesto športu ani zďaleka nezomierajú na srdcovo-cievne ochorenia v takej vysokej miere ako Slováci. Hovorí sa tomu francúzsky paradox.

11.09.2008 15:00
stolovanie - hrozno - ovocie Foto:
Množstvo vzácneho resveratrolu sa nachádza v šupkách z hrozien.
debata

Okrem dlhého stolovania a pohodového prístupu k životu by na tom mohlo mať svoj výrazný podiel aj pravidelné popíjanie vína. A predovšetkým látka, ktorú hrozno, a teda aj víno obsahujú – resveratrol.

Viete, ako bol pravdepodobne objavený onen omamný nápoj – víno? Milenka perzského kráľa chcela zo zúfalstva spáchať samovraždu netradičným spôsobom – vypitím skvasených zvyškov šťavy z hrozna. Tekutina jej však urobila netradične dobre – zahnala depresívne myšlienky a nespavosť. Údajne aj úporné bolesti hlavy, takže si z nej musela dopriať veľmi striedmo. Dopadlo to tak, že panovník neskôr vyhlásil lahodný mok za kráľovský nápoj.

Hovorí sa, že víno je liek, aj keď lekári a vedci hovoria o liečebných možnostiach vo forme pitia vína len veľmi opatrne – pre možnosť vzniku alkoholizmu. Pripúšťajú však, že víno obsahuje polyfenoly s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Najznámejším z nich, mimoriadne silným prírodným antioxidantom, je resveratrol. Vínna réva tvorí túto látku ako ochranu pred nepriaznivým počasím, baktériami a hubami. A tento obranný faktor môže vo svoj prospech využívať aj človek.

Vo víne je zdravie?
Antioxidanty sú vo všeobecnosti látky rastlinného pôvodu, ktoré dokážu ničiť voľné radikály. Voľné radikály nepriaznivým spôsobom ovplyvňujú isté procesy v bunkách nášho tela a sú súčasťou mechanizmov takých chorôb, ako je ateroskleróza, rakovina, oslabenie imunity, ale aj Parkinsonova či Alzheimerova choroba a podobne. Antioxidanty sú schopné znefunkčniť časticu voľného radikálu a zlikvidovať ju skôr, ako vyvolá reťazovú reakciu. Stav, keď sú antioxidanty a voľné radikály v rovnováhe, je optimálny. Porušeniu tejto rovnováhy hovoríme oxidačný stres. Medzi významné antioxidanty patria napríklad vitamín E, C, betakarotén, selén či zinok. Už spomínaný resveratrol je však 20-krát silnejší ako vitamín C, 5-násobne silnejší ako betakarotén a má 50-násobne vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.

„Vysoký obsah resveratrolu má v porovnaní s bielym predovšetkým červené víno, je to tak preto, že pri jeho fermentácii sa používajú aj šupky z hrozna,“ vysvetľuje PharmDr. Ľubica Laciková z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. A práve v nich sa nachádzajú fenolické látky, medzi aké patrí aj resveratrol. Darí sa mu najmä v chladných a vlhkých viniciach, pretože vyšší obsah resveratrolu vo víne je spôsobený aj bojom rastlín proti zvýšenému výskytu plesní. Závisí však, samozrejme, aj od odrody viniča.
Tak čo, platí teda: In vino sanitas? Vo víne je zdravie? Nuž, je to podľa všetkého súčasť zdravého spôsobu života, za predpokladu, že človek neprekračuje odporúčanú dávku, ktorá v prípade žien predstavuje 2 deci a u mužov 3 až 4 deci červeného denne. Alkohol je totiž metla ľudstva a dodržať „triezvu hranicu“ jeho pitia, ktorá znamená, že s konzumentom riadne nepozametá, je pre mnohých skutočne ťažké.

Najviac v koreni krídlatky
Pohár vína k jedlu denne pomáha bojovať proti srdcovým ochoreniam a nielen proti nim. Francúzi to vedia a praktizujú už dávno. Gérard Depardieu poznamenal: „Nie som alkoholik, pred obedom pijem len biele.“ Odporúča sa popíjanie vína večer – so zdvihnutým ukazovákom odborníkov: „Vždy s mierou,“ pripomínajú.
Keďže hromadenie toxických látok v podobe voľných radikálov urýchľuje proces starnutia a resveratrol pred ich pôsobením telo chráni, nazývajú ho aj kľúčom k večnej mladosti. Jeho účinky boli overené už množstvom štúdií, mechanizmus jeho pôsobenia je známy a na internete možno nájsť pod slovom resveratrol množstvo odkazov.

Na to je tu však farmaceutický priemysel, aby niečo vymyslel. Resveratrol sa po prvý raz podarilo izolovať už v roku 1963. A čudovali by ste sa – nebolo to z vína, pretože proces získavania resveratrolu z vína by bol technologicky veľmi náročný. Vedci objavili bohatý zdroj resveratrolu v rastline tradičnej čínskej medicíny, ktorá sa nazýva krídlatka japonská, najmä v jej koreni. V jedinej kapsule či tablete tak človek môže prijať toľko resveratrolu, ako sa nachádza v niekoľkých litroch vína. Viaceré doplnky výživy s obsahom resveratrolu sa vyrábajú ako extrakt z jadierok červeného hrozna, z grepových kôstok, z kôry borovice čiernej, ale predovšetkým z koreňa krídlatky. Ak si teda v súvislosti s resveratrolom zaželáme „na zdravie!“, nemusí to nevyhnutne znamenať štrngnutie pohára s vínom.

V čom sa nachádza resveratrol?

  • hrozno (šupka i semená)
  • orechy
  • červený grep
  • granátové jablká
  • niektoré druhy drobného bobuľovitého ovocia (ríbezle, čučoriedky)
  • kôra borovice čiernej
  • predovšetkým koreň krídlatky japonskej

Účinky resveratrolu

  1. chráni srdcovo-cievny systém, okrem iného tým, že znižuje tvorbu „zlého“ LDL-cholesterolu a zvyšuje tvorbu „dobrého“ HDL-cholesterolu
  2. má kladný vplyv aj na pľúca, predovšetkým v prípade chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, ale aj pri astme
  3. bráni nadmernej zrážanlivosti krvi, je teda prevenciou trombózy
  4. má protirakovinové účinky, spomaľuje rast rakovinových buniek, je schopný ich aj ničiť, aktivizuje schopnosť regenerácie zdravých buniek
  5. má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky
  6. má antialergické účinky, pretože neutralizuje vylučovanie histamínu
  7. znižuje riziko demencie, teda aj riziko vypuknutia Alzheimerovej choroby
  8. je efektívnym kozmetickým prostriedkom, pretože bráni predčasnému starnutiu, obnovuje kolagénové vlákna, udržuje hladkosť a pružnosť pokožky
  9. zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu
  10. je veľmi efektívny pri retinopatii (poškodenie sietnice oka) u cukrovkárov a hypertonikov, má blahodarný vplyv na zrak
debata chyba