Viac ako tretina Slovákov trpí nadváhou

Viac ako tretina Slovákov má podľa BMI indexu nadváhu, obezitou trpí približne desatina ľudí. Vyplýva to z prieskumu s názvom Livestyle Study Slovakia 2008, ktorú uskutočnila spoločnosť GfK na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov vo veku od 18 do 79 rokov.

18.09.2008 12:40
obezita Foto:
Kam nechodí tréner, tam musí prísť veda.
debata

Respondenti si index telesnej hmotnosti vypočítali tak, že hmotnosť v kilogramoch vydelili telesnou výškou v metroch na druhú. Hodnoty BMI pod 20 upozorňujú na podváhu, normálna hmotnosť je BMI 20 až 25, nadváhu majú ľudia s BMI 25 – 30, BMI index 30, 40 a viac znamená obezitu. 

Mužov s nadváhou alebo obezitou je až 56 percent, zatiaľ čo žien s týmto problémom je 42 percent. Podľa štúdie má ideálnu hmotnosť 49 percent obyvateľov a obyvateliek. Podváhu zistili len u dvoch percent ľudí, prevažne žien. S váhou človeka priamo súvisí vek, tvrdia autori prieskumu. Zlomové obdobie podľa nich predstavuje prekročenie tridsiatky. Takmer tri štvrtiny obéznych Slovákov sú ľudia starší ako 45 rokov. Najlepšie sú na tom mladí ľudia od 18 do 24 rokov. Až 75 percent z nich má normálnu hmotnosť, 13 percent trpí nadváhou a štyri percentá vykazujú obezitu. Zároveň je medzi nimi najviac ľudí s podváhou, až osem percent. Vo vekovej kategórii ľudí od 65 do 79 rokov má podľa BMI nadváhu 54 percent, len 28 percent má normálnu váhu.

BMI (Body Mass Index) patrí medzi najčastejšie metódy merania obezity, u väčšiny ľudí je spoľahlivým ukazovateľom telesného tuku. Európska rada potravinárskych informácií (EUFIC) upozorňuje, že pre niektoré osoby nie je váhový index úplne vhodný. Najmä športovci s väčšou svalovou hmotou, ktorá je ťažšia než tuk, môžu spadať podľa tabuľky BMI do vyššej kategórie, aj keď majú správne množstvo telesného tuku. Nie je presný u tehotných a dojčiacich žien a u ľudí so slabším zdravím. Okrem BMI je dôležitý aj obvod pásu, množstvo telesného tuku, krvný tlak, cholesterol, fyzická činnosť, fajčenie a dodržiavanie zásad zdravej výživy, zdôrazňuje EUFIC na svojej oficiálnej internetovej stránke.

debata chyba