Hormón melatonín má silné ochranné účinky

Melatonín je silný antioxidant endogénneho typu, ktorý zabezpečuje zdravý spánok, povzbudzuje imunitný systém a znižuje riziko výskytu rakoviny prsníka.

02.10.2008 06:00
viróza - bolesť hlavy - nádcha - únava - žena -... Foto:
Tvorbu melatonínu potláča umelé osvetlenie a ponocovanie.
debata

Hormón melatonín patrí k endogénnym antioxidantom, čo znamená, že na rozdiel od známych antioxidantov, ako sú vitamíny C, E či betakarotén, ho organizmus nezískava zo stravy, ale tvorí si ho sám – za šera, pri stmievaní – v malom mozgu z hormónu serotonín, ktorý je zdrojom dobrej nálady a celkovej telesnej pohody.

Podľa názoru vedcov má melatonín silné antioxidačné účinky a významným spôsobom chráni pred chorobami srdca, rakovinou a očným zákalom. Dokáže totiž neutralizovať účinky stresu a podporovať imunitný systém. Niektorí nadšenci dokonca označujú melatonín za hormón mladosti, keďže spomaľuje prirodzenú degeneráciu orgánov spôsobovanú voľnými radikálmi.

Nad umelým dopĺňaním melatonínu, ktoré by malo kompenzovať jeho telesnú produkciu, však visí otáznik. Preto je dôležité podporovať jeho prirodzenú tvorbu. Najmä, ak sa zistilo, že samovoľnú produkciu melatonínu výrazne potláča na prvý pohľad celkom nevinné umelé osvetlenie a existuje priamy vzťah medzi výskytom rakoviny prsníka a pravidelnými nočnými smenami či trvalým ponocovaním (hlavne od polnoci do rána) – narušená tvorba melatonínu totiž podnecuje zvýšené uvoľňovanie estrogénu vo vaječníkoch, v dôsledku čoho sa riziko výskytu rakoviny prsníka zvyšuje až o 60 percent.

debata chyba