Makulárnej degenerácii oka možno predísť zdravým životným štýlom

Príznaky makulárnej degenerácie oka, ktorá je najčastejšou príčinou slepoty seniorov, má každý druhý Európan nad 65 rokov.

10.10.2008 21:45
Zatmenie slnka Foto:
Vekom podmienenej slepote možno predísť zmenou životného štýlu.
debata

„Slepotu spôsobujú okrem genetického a vrodeného poškodenia úrazy oka a rôzne choroby, napr. cukrovka. Vážne poškodenie zraku môže nadobudnúť dieťa už po narodení, týka sa to hlavne nedonosených detí,“ povedal ČTK oftalmológ Martin Filipec. Osudné bývajú rôzne genetické chyby, ktoré sa liečia veľmi ťažko. Stratu zraku môžu spôsobiť chronické zápaly rohovky a výnimočne aj syndróm suchého oka. Človek so suchým okom má v oku pocit cudzieho telesa, cíti pálenie a bolesť a oči má trvalo červené. Syndróm se môže objaviť po mŕtvici alebo pri hormonálnych zmenách po prechode.

Stratou zraku sú veľmi často ohrození ľudia po 65. roku života. „Vekom podmienená makulárna degenerácia je najčastejšou príčinou slepoty seniorov vo vyspelých krajinách,“ povedala ČTK očná lekárka Drahomíra Varcholová. Ochorenie sa prejavuje žltou škvrnou v oku, v mieste najostrejšieho videnia. Príznaky má každý druhý Európan po 65. roku života. Makulárnu degeneráciu oka nemožno úplne vyliečiť, ale dá sa zastaviť jej postup. „Injekcie do sklovca bránia ďalšiemu rozvoju ochorenia, je to veľký pokrok, ale stále to nie je jednoduchý zákrok,“  povedal Filipec.

Podle Varcholovej možno ochoreniu predísť zdravým životným štýlom. Predovšetkým je nutné prestať fajčiť, pretože fajčenie zhoršuje prekrvenie sietnice. Takisto Filipec považuje zdravý životný štýl za jedinú prevenciu. Ľudia by podľa neho mali jesť pravidelne ovocie a zeleninu, ktoré majú dostatok vitamínov a antioxidantov. Veľmi prospešné sú tiež morské ryby.

V ČR se robia celkom bežne operácie šedého zákalu, transplantácie rohovky, korekcie ďalekozrakosti aj krátkozrakosti a astigmatismu. Operovať sa dá aj zelený zákal, poškodená sietnica a sklovec u pacientov s cukrovkou. Naopak, v rozvojových krajinách, kde žije 90 percent všetkých nevidiacich, nemajú ľudia prístup k základnej starostlivosti o zrak. Slepotu tam spôsobujú aj také poškodenia, ktoré sú v ČR ľahko odstrániteľné, napr. šedý zákal.

debata chyba