Aspirín dokáže zachrániť život

Ohrozuje vás infarkt, alebo ste po infarkte? Nevychádzajte z domu bez aspirínu! V kritickej chvíli vám tento najznámejší liek môže zachrániť život.

14.10.2008 06:40
lieky - tabletky - aspirín
Pri infarkte sa o živote a smrti rozhoduje niekoľko prvých minút a aspirín môže byť účinnou prvou pomocou.
debata

Aspirín je liek so špeciálnym statusom
Aspirín poznali už v antike. Prírodným zdrojom aspirínu je totiž vŕbová kôra, ktorú pri bolestiach a zápaloch odporúčal sám praotec modernej medicíny Hippokrates. Zloženie aspirínu odhalil ako prvý francúzsky chemik Charles Gerhardt, ale jeho objav zapadol prachom. Skutočnú slávu priniesol aspirín (v roku 1897) až nemeckému chemikovi Felixovi Hoffmannovi, zamestnancovi farmaceutického koncernu Bayer. Dnes patrí aspirín medzi desať najrozšírenejších liekov, používa sa pri liečbe celého radu chorôb a ročne sa o jeho využití napíšu stovky štúdií.

Aspirín je odporúčaný ako účinná prevencia
Začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia preukázal britský vedec John Vane, že aspirín bráni zhlukovaniu krvných doštičiek, a tým aj vzniku krvných zrazenín, ktoré upchávajú cievy a spôsobujú infarkt alebo náhle mozgové príhody. V druhej polovici osemdesiatych rokov lekári Harvardovej univerzity vypracovali rozsiahlu štúdiu, podľa ktorej sa u pacientov užívajúcich každý druhý deň aspirín znížilo riziko výskytu infarktu myokardu alebo mozgovej príhody o 44 percent. Na základe týchto výsledkov odporučili aspirín ako účinnú prevenciu uvedených zdravotných rizík. Keďže aspirín je takmer bez vedľajších účinkov, môžu ho užívať aj diabetici, fajčiari a ľudia s nadváhou.

Aspirín dokáže pri infarkte zachrániť život
Kardiológovia sú presvedčení, že ľudia ohrození infarktom by bez aspirínu (acylpyrínu) nemali vychádzať z domu. V kritickej chvíli totiž môže doslova zachrániť život: pri infarkte sa o živote a smrti rozhoduje niekoľko prvých minút, takže človek, ktorý pocíti intenzívnu bolesť vystreľujúcu od srdca smerom k ruke a krku, by mal okamžite užiť dve tabletky aspirínu (aby sa aspirín čo najrýchlejšie vstrebal, treba ho dôsledne rozhrýzť a rozpustiť v ústach).

Aspirín pomáha aj v boji s rakovinou
Pri nádorových ochoreniach, predovšetkým hrubého čreva a konečníka, takisto pomáha aspirín. Zistilo sa, že pri pravidelnom užívaní aspirínu sa u pacientov znížil výskyt nádorového bujnenia takmer o polovicu. Aspirín teda výrazne potláča rast nádorov, príčinu sa však zatiaľ nepodarilo odhaliť.

Aspirín však nie je liek na všetko
Začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia sa vedcom podarilo zistiť, že aspirín brzdí činnosť dvoch enzýmov: jedného „záporného“, ktorý spôsobuje polesti a zápaly a jedného „kladného“, ktorý chráni sliznicu žalúdka a obličky. Z tohto dôvodu lekári odporúčajú, aby spotrebu aspirínu minimalizovali ľudia starší ako 65 rokov (môžu byť ohrození krvácaním žalúdka) a deti do 15 rokov (salicylát u nich môže spôsobiť ťažké ochorenie obličiek!). Pri užívaní aspirínu by mali byť opatrní aj ľudia so zažívacími problémami a, samozrejme, ľudia so žalúdočnými vredmi. Všetci by však mali brať do úvahy fakt, že aspirín je liek, a preto je lepšie poradiť sa o jeho pravidelnom (preventívnom) užívaní s lekárom.

debata chyba