Enzýmoterapia – liečebná metóda so širokým využitím

Enzýmy sú známe predovšetkým ako urýchľovače biochemických procesov, pomáhajú však aj liečiť, a to celý rad závažných ochorení a bez vedľajších účinkov.

02.11.2008 23:24
lieky - nádobky - farmácia Foto:
Výhodou enzýmovej terapie je, že nemá nijaké významné vedľajšie účinky.
debata

Liečivé účinky enzýmov boli známe už v dávnej minulosti – mnohým primitívnym kmeňom. Títo ľudia, samozrejme, netušili nič o existencii enzýmov ako takých, ale poznali liečivé účinky tropických plodov, ktoré enzýmy obsahujú, predovšetkým ananásu a papáje, a pláty tohto ovocia si prikladali na pomliaždeniny, infikované rany a povrchové nádory. V mnohých kultúrach dodnes existuje tradícia podávať pri infekčných ochoreniach a chronických zápaloch potraviny bohaté na enzýmy. Súčasná medicína takisto využíva poznatky o liečivých účinkoch enzýmov, hoci priekopníci enzýmoterapie to nemali ľahké a museli čeliť značnej nedôvere a rôznym atakom. No nakoniec, po niekoľkých desiatkach rokov výskumov, sa enzýmoterapia stala uznávanou liečebnou metódou, ktorá má mnoho nadšencov, a v určitých súvislostiach sa dokonca pokladá za jedinečnú.

Moderná medicína bežne využíva enzýmové masti, a to na čistenie a hojenie rán. Pri infarktoch, trombózach, embóliach a nádoroch sa ukazujú byť ako veľmi perspektívne enzýmové injekcie. V posledných rokoch sa však pri ochoreniach najrôznejšieho druhu, ako aj pri bolestiach a celkovej vyčerpanosti stále častejšie využíva tzv. systémová enzýmoterapia – užívanie cielene zostavených zmesí rastlinných a živočíšnych enzýmov v podobe tabletiek (v špeciálnom obale, aby sa rozpustili a vstrebali až v prostredí tenkého čreva a pôsobili v celom organizme – systéme).

Enzýmy samotné však liečivé účinky nemajú. Jedinečnosť systémovej enzýmoterapie spočíva v podpore imunitného systému a všetkých procesov, ktoré organizmus udržujú v dobrom zdravotnom stave. Práve preto má enzýmoterapia veľmi široké využitie. Enzýmy okrem iného dokážu podľa potreby zvýšiť alebo utlmiť obranyschopnosť organizmu – čiže udržujú imunitný systém v zdravej rovnováhe. Príliš silná imunitná reakcia môže totiž poškodzovať zdravé tkanivá a viesť k autoimunitným ochoreniam, ako roztrúsená skleróza alebo reumatoidná artritída.

Enzýmoterapia predstavuje veľmi efektívnu podpornú liečbu pri poruchách trávenia, ktorými v tzv. vyspelých krajinách trpí takmer polovica populácie nad 40 rokov; ďalej pri skrytej podvýžive, ktorá vzniká poškodením zažívacieho traktu dlhodobou nesprávnou výživou, čím sa zhoršuje schopnosť traktu vstrebávať základné živiny a ochranné látky; ako aj pri kombinácii nesprávnej výživy a stresu, ktorá vedie k závažným ochoreniam (vrátane rakoviny) zažívacieho traktu, slinivky a pečene. Podporný efekt enzýmovej terapie má tiež veľký význam pri zvyšovaní účinnosti mnohých liekov vrátane antibiotík – o 8 až 40 percent –, čo umožňuje znížiť dávky týchto liekov.

Enzýmová terapia pomáha aj pri zápalových ochoreniach v krčnej, nosnej a ušnej oblasti, zápaloch horných a dolných dýchacích ciest, chronickej bronchitíde, ako aj pri urologických a gynekologických zápaloch a niektorých infekčných ochoreniach, napr. pásovom herpese. Samostatnou kapitolou je pomoc enzýmoterapie pri mastopatii (chorobnom stave prsníkovej žľazy) a predchádzaní vzniku pooperačného lymfatického edému u žien s rakovinou prsníka – ak sa kombinácia enzýmov začne podávať hneď po operácii a liečba je dostatočne dlhá, rozvoju lymfatického edému, ktorý významne zhoršuje kvalitu života a lieči sa veľmi ťažko, možno podľa názoru odborníkov takmer s istotou predísť. Enzýmoterapia tiež pomáha lepšie znášať rádioterapiu a chemoterapiu, obmedzujúc ich vedľajšie toxické účinky. Nezanedbateľný je však aj vplyv enzýmoterapie na celkovú vitalitu organizmu vo vyššom veku, v stavoch vyčerpania a po úrazoch (urýchľuje procesy hojenia, eliminuje podliatiny a opuchy).

Enzýmoterapia nemá nijaké významné vedľajšie účinky a enzýmové zmesi, tzv. WOBE-zmesi (Wobenzým a Wobemugos), nazvané podľa „autora“ enzýmovej terapie Maxa WOlfa a jeho spolupracovníčky Heleny BEnitezovej sú dostupné aj vo voľnom predaji. (V ponuke je tiež enzýmový produkt s názvom Enzyme Star, ktorý, na rozdiel od WOBE-zmesí, neobsahuje nijaké látky živočíšneho pôvodu.) Enzýmová terapia sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám a hemofilikom. U citlivých ľudí sa pri užívaní enzýmových zmesí môže objaviť hnačka alebo nadúvanie a u alergikov môže nastať zhoršenie alergií.

debata chyba