Na zvýšenie krvného tlaku môže pôsobiť aj svetlo

Okrem nezdravej stravy a nevhodnej životosprávy zvyšuje krvný tlak aj priveľa svetla, naznačili výsledky výskumov Fedora Šimka, držiteľa ocenenia Vedec roka.

24.01.2009 11:14
žiarovka - svetlo
Svetlo lámp môže zvyšovať krvný tlak.
debata

Ľudia, ktorí chcú mať vyššie šance vyhnúť sa infarktu či porážke, by si mali kúpiť tlakomer. Merania pri návštevách ambulancií totiž na odhalenie vysokého tlaku krvi často nestačia, povedal novinárom lekár a výskumník Fedor Šimko, ktorý získal ocenenie Vedec roka.

Práve vysoký tlak – hypertenzia výrazne prispieva k vzniku srdcovocievnych ochorení, ktoré sú na Slovensku dlhodobo najčastejšou príčinou úmrtí. „Myslím si, že investovať do kúpenia tlakomera, aj keď, samozrejme, nie je to položka lacná, je najlepšia investícia, aká môže byť,“ zhrnul Šimko. Na spoľahlivé odhalenie zvýšeného tlaku je totiž podľa neho nevyhnutné opakovať merania v pravidelných intervaloch počas dvadsiatich štyroch hodín, pričom aktívne by sa na sledovaní mali podieľať najmä samotní ľudia. „Pacient sám musí mať záujem hypertenziu odhaliť,“ dodal.

Vysoký tlak pritom neohrozuje len starších ľudí v dôchodkovom veku, upozornil odborník. S vyšším vekom síce riziko vzniku ochorenia rastie, vážne problémy však môže podľa neho spôsobiť napríklad aj dvadsaťpäťročným.

Tlak krvi okrem nezdravej stravy či nesprávnej životosprávy zvyšuje aj priveľa svetla, naznačili výsledky Šimkových výskumov. Zatiaľ síce vplyv celodenného svietenia na vznik vysokého tlaku potvrdili vedci len u potkanov, je však pravdepodobné, že rovnako negatívne môže pôsobiť na ľudí napríklad svetlo lámp, ktorému sú niekedy bez prestávky vystavení, myslí si Šimko. „Spávať by sa malo v tmavých miestnostiach,“ poznamenal.

debata chyba