Ženšen zvyšuje adaptabilitu a výkonnosť

Ženšenový koreň má preukázateľné stimulačné účinky, ktoré využívali aj ruskí kozmonauti – znižuje vplyv stresových faktorov a zlepšuje pozornosť.

07.03.2009 18:59
ženšen
Ženšenový koreň je považovaný za jeden z najlepších posilňujúcich a povzbudzujúcich prostriedkov.
debata

Ženšen (Panax ginseng) pochádza z východnej Ázie a patrí k najznámejším liečivým rastlinám sveta – presnejšie povedané jej koreň, nazývaný tiež koreň života či všeliek, ktorý svojím tvarom pripomína ľudské telo. Označenie ženšen však zastrešuje nielen Panax ginseng, t. j. ženšen čínsky a kórejský, ktorý sa využíva najmä na posilnenie imunitného systému, potlačenie nádorového bujnenia, liečbu ženskej i mužskej neplodnosti a podporu výkonnosti; ale aj ženšen americký, ktorý sa odporúča pri liečbe kašľa, chrípky a zažívacích problémov; ako aj ženšen sibírsky, ktorého liečivé účinky sa využívajú pri pooperačných stavoch, cukrovke, chrípke a na zvýšenie krvého tlaku.

Panax ginseng obsahuje účinné látky ginsenoidy, vi­tamíny, silice, aminokyseliny, peptidy, glykopeptidy a polysacharidy. K jeho navýznamnejším účinkom patrí:
– stimulačné pôsobenie na centrálny nervový systém, zlepšenie pozornosti, prispôsobivosti (zníženie vplyvu stresových faktorov), duševnej výkonnosti a pamäti
– potlačenie chronickej únavy, strachu, depresie a hormonálnych porúch
– podpora srdcovej činnosti a peristaltiky čriev
– znižovanie obsahu tuku a cukru v krvi
– podpora celkovej odolnosti a ochrana pred voľnými radikálmi, toxickými látkami a ťažkými kovmi
– dokonalejšie využitie vitamínov a minerálnych látok z potravy a spomalenie starnutia tkanív
– zlepšenie výkonu pľúc intenzívnejším prenosom kyslíka, zvýšenie fyzickej výkonnosti a vytrvalosti (môžu ho využívať aj profesionálni športovci, pretože sa považuje za rastlinu posilňujúcu zdravie a nie za drogu)
– zlepšenie funkcie pohlavných orgánov a liečba impotencie
– revitalizácia imunitného systému poškodeného ožiarením alebo chemoterapiou pri liečbe rakoviny

Negatívne účinky ženšenu môžu byť vyvolané:
– kombináciou s liekmi (vždy je potrebná konzultácia s lekárom)
– kombináciou s nápojmi obsahujúcimi kofeín (guarana, káva, čaj)
– väčšími dávkami pri dlhodobejšom užívaní (búšenie srdca, nespavosť, bolesti hlavy…)
– ženšen nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy

Ženšen sa považuje za jeden z najlepších liekov východnej medicíny, napriek tomu trvalo pomerne dlho, kým sa etabloval na Západe. Moderná medicína západných krajín totiž využíva predovšetkým silné lieky, ktoré odstraňujú príznaky ochorení, a tak nebola schopná adekvátne využiť jemne sa prejavujúce účinky ženšenu.

Stovky štúdií preukázali, že ženšenový koreň nie je placebo, ale skutočný „životabudič“, ktorý pomáha prekonávať každodenný stres (ktorý vedie k znižovaniu odolnosti organizmu, srdcovým poruchám, zvyšovaniu krvného tlaku a tráviacim ťažkostiam), ako aj únavu a vyčerpanosť, avšak nie na báze krátkodobej stimulácie (ako je to v prípade kofeínu), ale dlhodobého posilňujúceho účinku a zvýšenia celkovej vitality.

Ženšen nemôže zastúpiť zdravý životný štýl, ale pomáha organizmu lepšie fungovať a udržiavať jeho vnútornú rovnováhu. Ako adaptogén sa hodí nielen kozmonautom, ale aj ľuďom v psychicky náročných povolaniach a študentom, ktorí sú pod tlakom skúšobného obdobia. Jeho užívanie sa odporúča aj pri prekonávaní rôznych situačných kríz (v takom prípade treba užívať ženšen denne, minimálne jeden mesiac), pričom netreba mať obavy, že by látky, ktoré obsahuje, viedli k abstinenčným príznakom. A pretože ženšen je „všeliek“, môžeme ho využiť aj na spomaľovanie procesu starnutia, t. j. postupného procesu vnútornej dezorganizácie a nefunkčnosti organizmu.

debata chyba