Vysoký krvný tlak poškodzuje aj obličky

Hypertenzia je hlavným rizikovým faktorom chronického ochorenia obličiek. Prvé príznaky tohto ochorenia sa však začínajú objavovať až potom, keď obličky stratia veľkú časť svojej funkcie.

08.03.2009 21:32
obličky
Vysoký krvný tlak je "neviditeľným zabijakom", ktorý poškodzuje aj obličky.
debata

Nediagnostikovaným ochorením obličiek trpí na Slovensku asi 750-tisíc ľudí. Je to ochorenie, ktoré nebolí a prvé príznaky sa začínajú objavovať až v štádiu, keď už obličky stratili veľkú časť svojej funkcie. Ako uviedla na tlačovej konferencii prezidentka Slovenskej nefrologickej spoločnosti Viera Spustová, hlavným rizikovým faktorom rozvoja a progresie chronického ochorenia obličiek (CKD) je hypertenzia. Aj toto ochorenie však patrí k takzvaným neviditeľným zabijakom a o svojom vysokom krvnom tlaku vie len o niečo viac ako 50 percent ľudí.

Minulý rok sa pri príležitosti Svetového dňa obličiek uskutočnila edukačná kampaň, ktorej súčasťou bolo aj bezplatné meranie krvného tlaku. Ako informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre nefrológiu Martin Demeš, výsledky meraní 6 655 osôb s priemerným vekom 44,7 rokov boli nepriaznivé. Optimálny systolický krvný tlak (100 – 120) malo len 14 percent ľudí, diastolický tlak dosahoval optimálnu hodnotu (60 – 80) u 32 percent ľudí. Normálny celkový tlak krvi malo len 22 percent všetkých zúčastnených. Priemerné čísla sa pohybovali okolo 141/84, teda obe hodnoty boli zvýšené. Potvrdila sa aj skutočnosť, že krvný tlak s vekom stúpa – pri priemernom veku 45 rokov bol výskyt hypertenzie 42 percent.

Vysoký krvný tlak je rizikovým faktorom nielen pri ochorení obličiek, ale aj u kardiovasku­lárnych ochorení, na ktoré zomiera každý druhý človek na Slovensku. Hypertenzia postihuje na celom svete asi miliardu ľudí. Predchádzať sa jej pritom dá – rovnako ako ochoreniu obličiek – aj zdravým životným štýlom, nefajčením a vyhýbaním sa alkoholu a nadváhe.

debata chyba