Alergická nádcha a astma sú úzko prepojené

Alergia a astma sa navzájom veľmi ovplyvňujú. Alergická nádcha je rizikovým faktorom pre vznik astmy a u tretiny alergikov sa do astmy aj rozvinie.

01.04.2009 00:45
žena - kýchanie - alergia - senná nádcha
Alergická nádcha je rizikovým faktorom pre vznik astmy.
debata

Alergická nádcha a astma sú úzko prepojené. U pacienta, ktorý trpí alergickou astmou, je totiž veľmi pravdepodobné, že ho sužuje aj alergická nádcha. „V niektorých štúdiách sa zistilo, že alergickú nádchu má viac ako polovica astmatických pacientov,“ tvrdí v brožúre Štyri ročné obdobia alergológ a klinický imunológ MUDr. Radovan Košturiak z Popradu-Kvetnice. Niektoré údaje dokonca hovoria o 60-tich až 80-tich percentách astmatikov s alergickou nádchou. Vtedy je podstatou astmy alergia. Astma totiž nemusí byť len alergická, jestvujú aj jej nealergické formy: astma, ktorú spúšťa fyzická námaha, acylpyrín, vírusy, profesijná astma a podobne.

Alergická astma je však najčastejšia a jej spúšťačmi sú alergény ako pele, roztoče v domácom prachu či perí, plesne a alergény zo slín, výlučkov či srsti zvierat. U astmatika s alergickou astmou závisia ťažkosti práve od toho, v ktorom období má príznaky alergie. Ak je alergický napríklad na stromové pele, má ťažkosti s dýchaním predovšetkým na prelome zimy a na jar, trávovému sa začne astma ozývať koncom jari a na začiatku leta a burinový môže dostať záchvat astmy počas letných prázdnin aj na jeseň.

Alergia a astma sa ovplyvňujú

Bronchiálna astma a alergie nie sú ochorením jedného orgánu. Často sa vyvíjajú počas celého života pacienta a prechádzajú vlastne z jednej fázy do druhej. Tomuto vývoju sa hovorí alergický pochod. Začne sa ekzémom u dojčaťa, pokračuje potravinovou alergiou u batoľaťa, v školskom veku má už dieťa alergickú nádchu a postupne začnú pribúdať príznaky astmy. Dôraz sa preto kladie na včasnú liečbu – či už protialergickými liekmi, pomocou vakcín, ktorých dlhodobé podávanie znižuje nadmernú vnímavosť organizmu na alergény či pomocou protizápalových liekov do nosa aj priedušiek. Základ astmy vzniká už v detstve, hoci dnes nie je výnimkou ani plne rozvinutá astma u maličkých detí.

Alergia a astma sa teda navzájom veľmi ovplyvňujú. Alergická nádcha je rizikovým faktorom pre vznik astmy a u tretiny alergikov sa do astmy aj rozvinie. Priebeh samotnej astmy navyše alergická nádcha zhoršuje, astmatik počas svojej alergickej sezóny pociťuje zhoršenie príznakov aj na prieduškách. „Obe ochorenia, astma aj alergická nádcha, postihujú dýchacie ústrojenstvo. Aj to majú spoločné. Astma sa vyskytuje v spodnej časti dýchacích ciest, v prieduškách a v pľúcach, senná nádcha je najmä ochorením nosovej dutiny, nosových dýchacích ciest,“ tvrdí MUDr. Košturiak. „Niektorí ich považujú za prejavy jedného ochorenia dýchacích ciest.“

V apríli je sezóna peľu brezy

Alergik astmatik má jednoducho tú smolu, že ho obťažujú nielen príznaky „sennej nádchy“ v podobe kýchania, slzenia a svrbenia očí či upchatý nos, ale aj astmatické ťažkosti v podobe kašľa, piskotov či dýchavičnosti. Užíva celú škálu liekov do očí, nosa i pľúc. Protialergické lieky sa nazývajú antihistaminiká, pretože v tele blokujú látku histamín spúšťajúcu alergickú reakciu. Sú to lieky na kontrolu príznakov alergickej nádchy v podobe kvapiek do očí, nosa či úst, alebo v tabletách. Treba ich začať užívať preventívne už niekoľko týždňov pred „hlavnou sezónou“, najnovšie sa dokonca odporúča brať protialergickú liečbu celoročne. Pri opuchnutej nosovej sliznici mnohí alergici siahajú aj po klasických kvapkách na uvoľnenie nosa (dekongestíva), možno ich však užívať maximálne týždeň pre hrozbu vzniku návyku (tzv. sanorinizmus). Jestvujú aj protialergické tablety obsahujúce látku na uvoľnenie nosa (pseudoefedrín je aj v kombinovaných liekoch proti chrípke), dĺžka užívania je tiež obmedzená.

Na astmu jestvujú dve základné skupiny liekov. Kontrolóry sú protizápalové lieky, ktoré je potrebné užívať pravidelne, aby sa zabezpečila dlhodobá kontrola príznakov astmy utíšením zápalu v dýchacích cestách. Najčastejšou protizápalovou liečbou sú inhalačné kortikosteroidy, ktoré pôsobia miestne, len v prieduškách. Uvoľňovače sú už záchrannou liečbou, ktorá počas astmatického záchvatu poskytuje účinnú úľavu od príznakov astmy. Úlohou tejto liečby je rozšíriť zúžené priedušky, ak má už pacient akútne ťažkosti s dýchaním. Odstraňuje sa však len príznak choroby – záchranné lieky pacientovi síce rýchlo pomôžu, ale podstata astmy, zápal sliznice priedušiek, sa nelieči. Takisto sa inhalujú, ale jestvujú aj alternatívne formy ako tablety, sirup, injekcie.

Cieľom dobre kontrolovanej astmy je dosiahnuť stav, keď liečba záchrannými liekmi, uvoľňovačmi, nie je potrebná, pretože astmatik je bez príznakov. Najnovšie prípravky obsahujú dokonca fixnú kombináciu oboch skupín liekov – kontrolórov aj uvoľňovačov – ktoré sa navzájom vo svojom účinku podporujú. Zabráni sa tak situácii, keď pacienti dôsledne neužívajú protizápalové lieky na úkor uvoľňovačov, ktorých účinok je v krátkom čase zrejmý, nie je to však riešenie podstaty astmy. Možno to prirovnať ku spomínaným kvapkám na uvoľnenie nosa, ktoré tiež pôsobia rýchlo, ale alergický zápal na nosovej sliznici nepotlačia (to urobia len kortikoidy v spreji).

„Niektoré moderné lieky účinkujú naraz proti prejavom astmy i alergickej nádchy, v tabletách obsahujú aktívnu látku s protizápalovými vlastnosťami. Tlmia teda zápal spoločný pre astmu aj alergickú nádchu a znižujú množstvo liekov, ktoré by inak musel alergik s astmou užívať každý deň. Pri ich užívaní možno postupne znížiť dávku inhalačného kortikosteroidu, u niektorých pacientov ho aj vysadiť,“ dodáva Radovan Košturiak. Na Slovensku žije 180-tisíc astmatikov, najviac v okrese Prešov, najmenej na Kysuciach. Ak má vyše polovica z nich aj alergickú nádchu, odhadom 100-tisíc Slovákov sužuje diagnóza „dva v jednom“. Mali by poznať spôsob, ako zvládať svoje príznaky a tešiť sa z každého dňa.

Čo na to strelec Jozef Gönci, olympionik s astmou

Na tlačovej konferencii k prvému Slovenskému dňu astmy a alergickej nádchy pred rokom sa zúčastnil aj strelec Jozef Gönci. Priznal, že hoci sa z hľadiska príznakov cíti ako zdravý človek, má diagnostikovanú prieduškovú astmu. „Veľa toho, čo iní pacienti pociťujú na začiatku ochorenia, som prekryl kvalitnou kondičnou prípravou,“ povedal. Vedel o tom, že je alergikom, o astme netušil. Neskôr sa mu pri tenisovom zápase s kamarátmi, ktorí boli o dve desiatky rokov starší, stalo, že im nestačil. Mal 26 rokov. „Nevedel som dýchať, nemal som ďaleko od kolapsu. Požiadal som o time out,“ spomínal. Rozhodol sa, že bude liečiť svoju alergickú nádchu, ale diagnostikovali mu aj astmu. Tvrdí však, že astma ho neobmedzuje vo vrcholovom športe. „Môj šport je pri mierení o zadržiavaní dychu. Pri každej rane 10 – 15 sekúnd nedýcham,“ tvrdil úspešný strelec. V auguste minulého roka sa zúčastnil aj na olympijských hrách v Pekingu.

Medzi úspešných športovcov s astmou patrí aj lyžiarka Veronika Zuzulová a z hereckej brandže Jana Hubinská. Astmatikom je napríklad aj fenomenálny plavec Mark Spitz, 11-násobný olympijský medailista.

Objednajte si informačnú brožúrku

Ak patríte medzi astmatikov s alergickou nádchou, môžete sa o svojich ochoreniach a zvládaní ich príznakov počas rôznych období roka dozvedieť v informačnej brožúre Štyri ročné obdobia. Snahou autora MUDr. Radovana Košturiaka bolo pripraviť astmatikom a alergikom praktického sprievodcu všetkými ročnými obdobiami, aby sa dozvedeli viac o tom, čo a kedy im môže spôsobovať problémy a ako je možné tieto ťažkosti liečiť. Súčasťou brožúry je aj Denník príznakov zvlášť pre astmu i alergickú nádchu, pričom pravidelné vypĺňanie takýchto záznamov umožní monitorovať ťažkosti a na základe získaného prehľadu predpokladať obdobia zhoršenia stavu. Je to cenný pomocník aj pre lekára, keďže umožňuje sledovať, ktorá liečba či opatrenia majú najlepší efekt. Pri príležitosti Slovenského dňa astmy a alergickej nádchy si spomínanú brožúrku môžete objednať na bezplatnej infolinke 0800 800 888. Zašlú vám ju zadarmo.

7 + 7 príznakov alergickej nádchy a astmy

Alergická nádcha
záchvaty kýchania
vodnatý výtok z nosa
upchatý nos
svrbenie, sčervenanie a slzenie očí (zápal spojiviek)
svrbenie v ústach, hrdle, ušiach
dočasná strata chuti, čuchu
môžu sa vyskytnúť príznaky astmy
Astma
kašeľ (najmä suchý v noci a nadránom, často jediný príznak)
sipľavé a piskľavé dýchanie
pocit prekážky pri dýchaní
pocit krátkeho dychu, problém vydýchnuť nahromadený vzduch
tlak, napätie v hrudi (nie bolesť)
problémy s dýchaním alebo kašeľ po fyzickej námahe
nepokoj, nespavosť
debata chyba