Aspirín a ibuprofén môžu ochrániť pred rakovinou žalúdka

Užívanie aspirínu alebo protizápalových liekov, ako je ibuprofén, znižuje pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu žalúdka. Čím je branie týchto liekov častejšie, tým je riziko menšie.

01.04.2009 01:33
lieky - tabletky - pilulky - antibiotiká Foto:
Ilustračné foto
debata

Užívanie aspirínu alebo protizápalových liekov, ako je ibuprofén, môže znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu žalúdka. Podľa agentúry AFP sa to uvádza v štúdii, ktorú zverejnilo odborné britské periodikum British Journal of Cancer. Lesley Walker z tlačovej služby britskej inštitúcie Cancer Research UK však varoval, že je priskoro, aby sa ľuďom odporúčalo brať tieto lieky ako prevenciu proti rakovine žalúdka.

Do sedemročnej štúdie bolo zaradených 311-tisíc ľudí. Autori štúdie zistili, že ľuďom, ktorí si v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch vzali aspoň raz aspirín, hrozí o 36 percent menšie nebezpečenstvo, že ochorejú na rakovinu žalúdka, ako ostatným. U tých ľudí, ktorí brali lieky, ako je ibuprofén, sa riziko znížilo o 32 percent. Čím bolo branie týchto liekov častejšie, tým bolo riziko menšie, uvádza sa v materiáli.

Uvedené lieky však podľa autorov štúdie nechránia pred rakovinou kardia, teda vstupu pažeráka do žalúdka, ani rakovinou pažeráka.

debata chyba