Brusnice chránia pred infekciou močových ciest

Brusnice sú výdatným zdrojom vitamínu C a silným prírodným antibiotikom. Obsahujú tiež látky, ktoré bránia usadzovaniu baktérií na slizniciach, vďaka čomu sa stali významnou súčasťou prevencie viacerých ochorení.

18.04.2009 15:18
brusnice
Brusnice pomáhajú z tela vyplavovať choroboplodné baktérie.
debata

Brusnice sú nielen vynikajúcou prílohou k mäsu, sú tiež prínosom v prevencii infekcie močových ciest, ochorení žalúdka či vysokej hladiny cholesterolu. Pomáhajú pri hnačkách a pôsobia močopudne. Boli súčasťou kuchyne aj ľudového liečiteľstva už v starom Grécku.

Brusnice sú výdatným zdrojom vitamínu C (v 100 gramoch brusníc je 20 miligramov vitamínu C) a štúdie potvrdili, že sú silným prírodným antibiotikom. Avšak vzhľadom na vysoký obsah sodíka nie sú vhodné pre ľudí s vysokým tlakom a vzhľadom na vysoký obsah kyseliny šťaveľovej ani pre ľudí s chorými obličkami.

K výnimočnosti brusníc prispievajú rastlinné látky, ktoré bránia usadzovaniu baktérií na slizniciach. To spôsobuje, že baktérie sa vyplavia z tela von skôr, ako môžu spôsobiť infekciu. Podľa urológa Milana Bureša z pražskej Polikliniky Budějovická na infekciu močových ciest ochorie minimálne raz v živote polovica žien, pričom takmer polovica z nich trpí opakovanými zápalmi. „Pri opakovaných zápaloch je potrebné najskôr vylúčiť ďalšie príčiny problémov, ako je napríklad nádor. Najjednoduchším a najdostupnejším spôsobom ako predchádzať opakovaným zápalom, je konzumácia brusníc,“ zrhnul odborník.

Schopnosť brusníc zabrániť usadzovaniu baktérií prispieva tiež k tomu, že sa v žalúdku neuchytia baktérie, ktoré spôsobujú vznik vredov v zažívacom trakte. Ako prevencia sa odporúča vypiť dvakrát denne nápoj z brusnicovej šťa­vy.

Brusnice tiež bránia usadzovaniu baktérií v ústnej dutine – žuvačky, zubné pasty a ústne vody s výťažkom týchto plodov znižujú množsvo baktérií v ústach, čím sa spomaľuje tvorba zubného kameňa, ktorý je hlavnou príčinou zápalov ďasien.

Lekári odporúčajú brusnice ako prevenciu alebo podporný (nie však náhradný!) „liek“ počas choroby. Z brusníc sa vyrábajú aj niektoré medikamenty.

debata chyba