Aloe vera – podporuje ochranné procesy v organizme, posilňuje vlasy aj pokožku...

Dužinaté listy tejto výnimočnej rastliny pomáhajú udržiavať ľudský organizmus v dobrej kondícii a sú významným spojencom v neúnavnom zápase ľudstva so starnutím.

20.04.2009 23:03
aloe vera
Aloe vera je považovaná za najúčinnejší prírodný detoxikant.
debata

Prvé zápisky o liečivej rastline aloe vera majú tisíce rokov a pochádzajú zo starého Egypta. S aloe vera si pri liečení vypomáhal aj Hippokrates a Krištof Kolumbus hovoril tejto rastline „doktor v kvetináči“.

K účinným látkam Aloe Vera Barbadensis Miller, najvyhľadávanej­šieho druhu z viac ako tristo druhov aloe vera, patria vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzýmy, monosacharidy a polysacharidy, steroly (ktoré znižujú hladinu cholesterolu), „čistiaci“ lignín a sapogenín, kyselina jablčná a ďalšie aktívne látky; pričom šťava z tejto rastliny má adaptogénnu dispozíciu, to znamená, že každá bunka ľudského tela využije len tie látky, ktoré práve potrebuje.

Podporuje trávenie a chráni pred rakovinou
Pravidelné niekoľkotýždňové užívanie šťavy z aloe vera (z certifikovaných surovín od značkových výrobcov, ktoré sú dostupné v lekárňach, a nie sladených nápojov „s prídavkom aloe“) dokáže zlepšiť funkciu čriev a pečene, znížiť výskyt „nepriateľských“ baktérií v tráviacom trakte, zmierniť nebezpečné pálenie záhy a nepríjemné nadúvanie. Užívaním šťavy z aloe vera sa tiež znižuje riziko vzniku vredov a rakoviny hrubého čreva a konečníka. Účinné látky tejto rastliny celkovo stimulujú imunitnú odozvu organizmu proti rakovine a pomáhajú potláčať rôzne vírusové, bakteriálne a kvasinkové infekcie. Upravujú aj hladinu cukru v krvi a zlepšujú stav pohybového aparátu.

Prospieva ústnej dutine
Vďaka svojím antibakteriálnym účinkom aloe vera zlepšuje celkový stav ústnej dutiny. Chráni ďasná pred baktériami, čím redukuje vytváranie zubného kazu a pomáha pri regenerácii poškodeného tkaniva. Šťavu z aloe vera možno využiť aj na čiastočné znecitlivenie bolestivých miest na zuboch a ako prvú pomoc pri popálení ústnej dutiny horúcim nápojom alebo jedlom.

Vyživuje všetky vrstvy kože a podporuje hojenie
Aloe vera svojím obsahom vitamínov, aminokyselín a ďalších dôležitých látok významne posilňuje pokožku, a to zvnútra i zvonka. Dodáva pokožke potrebné stavebné látky a vyživuje všetky jej vrstvy, pomáha odstraňovať odumreté bunky a podporuje vznik nových buniek, vďaka čomu zostáva pokožka hladkou a pevnou. Staršej pleti pomáha viazať vlhkosť a udržiavať tonus. Zvlhčujúci a zmäkčujúci gél z aloe vera urýchľuje hojenie pokožky pri menších popáleninách, zmierňuje bolesť, opuch a svrbenie pri bodnutí hmyzom a pomáha liečiť plesne, bradavice, ekzémy a psoriázu. Keďže gél neobsahuje nijaké olejové substancie, jeho antimikrobiálne a protizápalové účinky sa využívajú aj pri ošetrovaní akné.

Zlepšuje výživu a kvalitu vlasov
Užívaním šťavy z aloe vera možno zlepšiť aj výživu vlasových buniek a vlasových folikúl. Účinné látky aloe vera totiž dokážu stimulovať všetky biochemické procesy zodpovedné za zdravý rast a vzhľad vlasov – podporujú mitotické delenie zárodočných buniek nových vlasov, ako aj keratinizáciu, t. j. tvorbu keratínu, základnej bielkoviny ľudského vlasu. Komplexnú starostlivosť o vlasy možno doplniť napr. prípravkom s názvom Aloe First/Activator, ktorý sa jemnou masážou aplikuje pri korienkoch vlasov, aby sa zvýšila mikrocirkulácia krvi vo vlasových folikulách. Pri poraneniach vlasovej pokožky, ekzémoch a psoriáze sa odporúča vždy pred spaním aplikovať jemnou masážou na postihnuté miesta krém Aloe Vera Gelly, ktorý, okrem toho, že podporuje podkožnú mikrocirkuláciu, zbavuje pokožku baktérií a mazu.

Patrí k najúčinnejším prírodným detoxikačným prostriedkom
Aloe vera obsahuje viac ako dvesto rôznorodých, veľmi účinných prírodných zložiek vo vyvážených pomeroch, ktoré v ľudskom organizme pokrývajú celodennú potrebu najdôležitejších látok vrátane ochranných antioxidantov (vitamínu C, E a beta-karoténu). Zároveň telu pomáhajú, aby sa zbavilo nežiaducich toxických látok. Výťažok z aloe vera sa dnes považuje za najúčinnejší známy prírodný detoxikačný prostriedok – detoxikant 21. storočia. A tak sa zdá, že nielen starí Egypťania a Gréci, neúnavne hľadajúci spôsob, ako si zachovať zdravie, krásu a dlhý život, postavili aloe vera na piedestál výnimočnosti.

debata chyba