Keď "ochorie" žltá škvrna

Degenerácia makuly, žltej škvrny v oku ako centra najostrejšieho videnia, je očné ochorenie, ktoré je v Európe najčastejšou príčinou nenávratnej straty zraku.

07.05.2009 11:17
oko - žltá škvrna
Žltá škvrna je oblasť v centre sietnice oka, ktorá zabezpečuje ostré videnie detailov.
debata

Degenerácia makuly, žltej škvrny v oku ako centra najostrejšieho videnia, je závažné očné ochorenie, o ktorom sa so zvyšovaním priemerného veku hovorí čoraz častejšie. Ide o najčastejšiu príčinu nenávratnej straty zraku u ľudí v Európe. Žltá škvrna je oblasť v centre sietnice oka veľkosti špendlíkovej hlavičky s hustým výskytom fotoreceptorov, zrakových buniek, ktorá zaisťuje jasné, ostré videnie detailov. Žlté sfarbenie nazývané aj „pigment škvrny“ je výsledkom nahromadenia luteínu a zeaxantínu, čo sú látky s antioxidačnými účinkami, veľmi dôležité pre výživu oka. Ich koncentrácia je v makule tisíckrát vyššia ako v krvi. Patria do veľkej skupiny rastlinných pigmentov nazývaných aj karotenoidy, vďaka ktorým sa v ovocí a zelenine vyskytujú žlté, červené a oranžové farbivá.

V Európe trpí rôznou formou vekom podmienenej makulárnej degenerácie asi 12 miliónov ľudí. Štúdia kanadskej populácie odhaduje celkový výskyt ochorenia asi na 23 percent ľudí vo veku 43 až 64 rokov a až 56 percent pripadá na ľudí starších ako 65 rokov. „Presná príčina ochorenia nie je presne známa,“ píše v aprílovom vydaní časopisu Medical Practice MUDr. Erika Vodrážková, primárka Očnej kliniky FNsP v Bratislave. „Predpokladá sa, že podiel na vývoji ochorenia majú viaceré faktory. Okrem veku, ktorý je akousi prirodzenou príčinou, môžu vznik ovplyvniť rizikové faktory ako fajčenie, nesprávna životospráva, oxidačný stres, dedičnosť, obezita, cukrovka, srdcovo-cievne rizikové faktory. Ľudia postihnutí týmto ochorením strácajú schopnosť čítať, vidieť detaily, nevedia rozpoznávať tváre, tvary predmetov vnímajú pokrivené, v pokročilých štádiách sa nedokážu samostatne pohybovať.“

Hlavnú úlohu v prevencii vzniku makulárnej degenerácie zohráva vyvážená strava, ochrana očí pred intenzívnym svetlom a vyhýbanie sa už spomenutým rizikovým faktorom. Ľudský organizmus si nedokáže sám vyrobiť pigmenty žltej škvrny, najmä luteín a zeaxantín, je odkázaný na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidov má brokolica, kel, špenát, listový šalát. Ochranu zabezpečujú aj antioxidanty, a to vitamín C a E spolu so stopovými prvkami (zinok a selén). Dôležitý je aj prísun omega-3 a –6 nenasýtených mastných kyselín z morských rýb, vlašských orechov, sóje. Prirodzené obranné mechanizmy možno posilňovať aj doplnkovou liečbou vo forme tabletiek (doplnky výživy obsahujúce luteín, zeaxantín, viaceré obsahujú aj vitamíny C, E, spomínaný zinok, selén, extrakt z čučoriedok).

„Dnes prebieha veľký výskum zameraný na odhalenie príčin a možností liečby vekom podmienenej degenerácie makuly. Jednu formu predstavuje meranie hustoty pigmentu makuly. Na viacerých pracoviskách na Slovensku je zariadenie, ktoré umožňuje stanoviť hustotu pigmentu v makule a podľa toho odporučiť doplnkovú výživu,“ píše primárka Vodrážková. Vekom podmienená degenerácia makuly sa navyše vyskytuje vo dvoch formách: suchá forma (85 percent pacientov) a závažnejšia vlhká forma (15 percent jedincov). Vlhká forma degenerácie makuly (prerastanie abnormálnych krvných ciev do makuly a priľahlej časti sietnice) sa lieči injekciami účinných látok brániacich novotvorbe ciev – podávajú sa priamo do sklovcového priestoru oka. Táto liečba sa na Slovensku uskutočňuje v 10 špeciali­zovaných centrách.

Rizikové faktory makulárnej degenerácie

//Neovplyvniteľné
// – vek vyšší ako 50 rokov
– ženské pohlavie
– biela rasa
– výskyt ochorenia v rodine

//Ovplyvniteľné
//– fajčenie
– nezdravé stravovacie návyky
– nadmerné vystavovanie sa silnému žiareniu
– civilizačné choroby: vysoký krvný tlak, cukrovka, nadváha, vysoká hladina cholesterolu

Desatoro pre zdravé oči

1. //Zdravá výživa:// Dbajte na vyváženú stravu s dostatočným prísunom karotenoidov (červená, oranžová, žltá farba ovocia a zeleniny) a omega-mastných kyselín (v rybách) – aj vo forme doplnkov výživy.

2. //Nefajčenie:// Fajčiari majú dvojnásobne vyššie riziko straty zraku, zafajčené prostredie oči unavuje a vysušuje.

3. //Pravidelný pohyb:// Aeróbne cvičenia zvyšujú prísun kyslíka k očným nervom.

4. //Ochrana očí pri športe:// Rastie počet úrazov najmä pri squashi a golfe – pozor na úder do oka loptičkou!

5. //Dostatočná dĺžka spánku:// Nedostatok spánku a únava môžu viesť ku podráždeným, opuchnutým očiam.

6. //Pitný režim:// Prijímanie dostatku tekutín je jedným z preventívnych prostriedkov syndrómu suchého oka.

7. //Ochrana očí pri práci s počítačom:// Zamedzte zrakovej únave správnym nastavením obrazovky počítača, robte si prestávky, nezabúdajte žmurkať, v prípade pocitu suchosti v očiach používajte „umelé slzy“ v kvapkách.

8. //Ochrana pred UV žiarením:// Povrch oka, najmä rohovka, je dokonca vnímavejší na ultrafialové žiarenie ako koža.

9. //Udržiavanie optimálnej hmotnosti:// Obezita vedie k cukrovke a cukrovka je najčastejšou príčinou zhoršeného videnia a slepoty. Nadváha zvyšuje aj riziko degenerácie žltej škvrny v oku a spája sa aj s vysokým vnútroočným tlakom (glaukómom).

10. //Prehliadky u očného lekára:// Ak máte viac ako 40 rokov, pravidelne navštevujte očného lekára.

 
debata chyba