Chyby zraku možno opraviť laserom

Tri najčastejšie dioptrické chyby zraku, teda krátkozrakosť, ďalekozrakosť a nerovnomerné zakrivenie rohovky či šošovky, sa dajú odstrániť...

12.05.2009 07:13
oko - písmená - dioptrie - korekcia
Chyby zraku sa dnes dajú "opraviť" laserom.
debata

Do oka, ktoré dobre vidí, odborníci hovoria, že nemá refrakčnú chybu, vstupujú svetelné lúče prechádzajúce cez rohovku, šošovku a lámu sa tak, aby dopadli na sietnicu do bodu najostrejšieho videnia. Ak sa však lúče prichádzajúce do oka lámu tak, že dopadnú pred alebo za sietnicu, oko nevidí dobre a ostro. Príčiny sú rôzne: zmena dĺžky oka alebo to, že časti oka zodpovedajúce za lom svetelných lúčov, ich lámu viac alebo menej.

V zásade možno trpieť štyrmi najčastejšími dioptrickými chybami zraku: krátkozrakosťou (myopiou), ďalekozrakosťou (hypermetropiou), nerovnomerným zakrivením rohovky či šošovky (astigmatizmom) a napokon stareckým videním (presbyopiou), ktoré prirodzene vzniká po dosiahnutí 40. roku života starnutím oka. Všetky chyby zraku s výnimkou stareckého videnia sa dajú do rozličnej miery „opraviť“ pomocou excimérového lasera. Dokonca aj starecké videnie sa dá odstrániť metódou nazývanou konduktívna keratoplastika, tá však nevyužíva laser, ale rádiofrekvenčné vlny.

Laser odparí povrchovú časť rohovky

„Pri operácii excimérovým laserom dochádza pomocou lasera k odstráneniu tisícin milimetra povrchovej časti rohovky, čím sa zmení jej zakrivenie, a tak sa vyrovná dioptrická chyba oka,“ vysvetľuje MUDr. Tatiana Ďurčová z EXCIMER laserovej ambulancie v bratislavskej Karlovej Vsi. „Hlbšie vrstvy rohovky ostávajú neporušené. Laser odstraňuje časť rohovky odparením pomocou svetla. Počítačový systém preskúma celú povrchovú časť rohovky, vie zistiť najjemnejšie nepravidelnosti v jej zakrivení, individuálne zvláštnosti a upraví ich na ideálne hodnoty. Operácia je tak doslova šitá na mieru.“

Na začiatku musí klient absolvovať predoperačné vyšetrenie, ktoré trvá približne dve hodiny. Očný lekár sa musí do oka pacienta vždy pozrieť (vrátane vyšetrenia očného pozadia), bez toho sa na samotný zákrok objednať nemožno. Nasleduje konzultácia s lekárom. Až po komplexnom posúdení zdravotného stavu a refrakčnej chyby oka možno rozhodnúť, či je klient vhodný na operáciu excimérovým laserom, a ktorá z metód je preňho vhodná. Pre niektorých ľudí totiž zákrok excimérom vhodný nie je, napr. ak majú menej ako 18 rokov, nestabilizovanú krátkozrakosť, závažné zmeny na sietnici, trpia niektorými ochoreniami rohovky, cukrovkou, reumou, majú voperovaný kardiostimulátor alebo sa im zvyknú tvoriť nadmerné (keloidné) jazvy.

Dva týždne pred operáciou neslobodno nosiť kontaktné šošovky a v deň zákroku nijaký očný mejkap. Samotný zákrok je bezbolestný a robí sa v lokálnej anestézii. Pacient leží, operatér mu roztvorí oko pomocou jemného inštrumentu, aby nežmurkal, a v prípravnej fáze pripraví povrch oka pred samotným laserovým zákrokom (v závislosti od typu operácie). Laserová časť zákroku je najrýchlejšia časť operácie, trvá len niekoľko sekúnd, pacient sleduje blikajúce svetielko. „Ak pacient neudrží správny smer pohľadu, kontrolný systém lasera okamžite preruší prácu,“ ubezpečuje MUDr. Ďurčová. Na záver sa oko ošetrí antibiotickými kvapkami a prekryje obväzom alebo kontaktnou šošovkou. Videnie je už po zákroku lepšie ako bez okuliarov, spočiatku však akoby „cez vodu“, rozmazané, neostré. Ide o ambulantný výkon, po ktorom pacient odchádza domov (najlepšie v sprievode inej osoby).

Pol roka okuliare s UV filtrom

Po 3 – 4 hodinách od zákroku treba rátať s tým, že oči môžu začať slziť, objaví sa pocit cudzieho telesa, pálenie, niekedy mierny opuch viečka. Všetky tieto pocity sú prirodzené a prípadná bolesť sa dá tlmiť bežnými liekmi proti bolesti. Prvé tri dni po zákroku je vhodné dodržiavať istý pokojový režim a príliš nenamáhať oči pri počítači, šoférovaní ani pozeraní televízie. Do očí si klient musí kvapkať počas týždňa 5-krát denne antibiotické kvapky a umelé slzy v kvapkách. Po týždni od zákroku ešte dostane recept na kortikoidy v kvapkách – v rámci prevencie nežiaduceho hojenia. Na prvú kontrolu (pri metódach LASEK, epi-LASIK, LASIK) prichádza pacient hneď na druhý deň a dohromady sú kontroly asi štyri v rôznych časových odstupoch. Minimálne dva týždne po zákroku sa neodporúča šoférovať, 5 – 6 dní po operácii by žena nemala používať maskaru ani líčidlá na oči. Keďže operácia nezasahuje do vnútorných štruktúr oka, už po 4 – 5 dňoch možno vykonávať fyzické činnosti ako pred zákrokom. „Dôležitá informácia je, že klient sa sa hneď zbaví dioptrických okuliarov. Zhruba 4 až 6 mesiacov po zákroku však musí v každom počasí nosiť vonku okuliare s UV filtrom,“ zdôrazňuje MUDr. Tatiana Ďurčová. „Nemusia mať tmavé sklá, tónovanie nie je podstatné, ale dôležitý je dobrý UV filter.“

Operácie excimérovým laserom sa hodnotia ako kozmetický zákrok, poisťovne ich preto nehradia. S niektorými sa dá na príspevku dohodnúť jedine v prípade, ak má pacient rozdiel medzi dioptriami jedného a druhého oka viac ako 3,5 (tzv. anizometropia). Aj domáce liečenie po laserovej korekcii očnej chyby sa nepočíta ako pracovná neschopnosť. Preto treba počítať s niekoľkými dňami dovolenky.

Druhy zákrokov excimérovým laserom

PRK – pomocou lasera sa odstránia tisíciny milimetra povrchovej časti rohovky, čím sa zmení jej zakrivenie, a tak sa vyrovná dioptrická chyba oka. Je to základná metóda, najlacnejšia, ale aj najstaršia, s vyšším rizikom komplikácií a dlhším obdobím pooperačnej bolesti (do 48 hodín), použiteľného videnia (po 3 – 5 dňoch), zrak sa stabilizuje v období od 3 týždňov až do niekoľko mesiacov. Vhodnejšia pre nízke rozpätie dioptrií.

LASEK – pôsobením alkoholu sa uvoľní epitel rohovky, odklopí sa pomocou chirurgických nástrojov. V obnaženej časti sa excimérom odparí potrebná vrstvička a povrch rohovky sa následne priloží na pôvodné miesto. Ide o najčastejšiu metódu. Pooperačná citlivosť trvá 12 až 24 hodín, použiteľné videnie klient dosiahne po 3 – 5 dňoch) a zrak sa stabilizuje v priebehu 3 týždňov až 2 mesiacov. Výhodou tejto metódy je rýchlejšie hojenie rohovky s nižšou tvorbou pooperačných jazvičiek.

LASIK – hornú vrstvu rohovky oddelí špeciálny rezný systém prisatý k rohovke pomocou vákua. Keď excimérový laser pod odklopenou lamelou vykoná laserový zákrok, horná vrstva rohovky sa opätovne rozvinie na pôvodné miesto. Táto metóda je určená najmä pre vysoké rozpätie dioptrií, pooperačná bolesť je minimálna, trvá 12 – 24 hodín, použiteľné videnie pacient získa po 1 – 2 dňoch a úplná stabilizácia zraku trvá 1 až 2 mesiace.

epi-LASIK – spája výhody LASEK-u a LASIK-u.

Najčastejšie otázky

//Dajú sa operovať obe oči naraz?
//Áno, v 98 percentách prípadov operujeme obe oči naraz. Záleží však na klientovi, ako sa rozhodne a ako mu to najlepšie vyhovuje.

Ktorá metóda je pre mňa vhodná?
Lekár sa na nej dohodne so záujemcom o zákrok po kompletnom očnom vyšetrení, záleží na výške dioptrií, nerovnostiach rohovky i na jej hrúbke.

Aký je rozdiel medzi jednotlivými metódami PRK, LASEK, epi-LASIK, LASIK?
Rozdiel je v príprave oka (rohovky) na zákrok a v pooperačnej starostlivosti. Samotný zákrok sa vykonáva tým istým laserovým prístrojom.

Ako sa pred operáciou znecitliví oko?
Pomocou anestetických očných kvapiek. Operácia je bezbolestná, klient môže na jej začiatku cítiť jemný tlak, dotyky.

Ako dlho zákrok trvá?
Laserová operácia trvá zhruba 5 až 8 minút na jednom oku, pričom dĺžka pôsobenia samotného laserového lúča sa počíta na sekundy podľa výšky dioptrií.

Je bolestivý pooperačný stav?
Pooperačný priebeh pri operačnej metóde LASEK je väčšinou bezbolestný. Krátkodobo však môže pretrvávať pocit cudzieho telesa alebo akoby piesku v oku. Oči môžu slziť, opuchnúť, sčervenieť, ale tento stav ustúpi v priebehu 2 – 3 dní.

Môžem po zákroku oslepnúť?
Nie, zákrok prebieha len na povrchu oka (rohovky), čiže sa vôbec nezasahuje do vnútorných štruktúr oka.

Je možné všetky dioptrie odstrániť už pri prvej operácii?
V prípade mnohých klientov áno. V niektorých prípadoch je však nutné výsledok prvého zákroku upraviť opakovanou operáciou (dokorekciou), ktorá je zadarmo a je možné urobiť ju približne po pol až roku od prvého zákroku (napr. u veľmi mladých ľudí, pri vysokej krátkozrakosti alebo pri vysokom astigmatizme).

Viac na www.excimer.sk.

debata chyba