Za vredy žalúdka a dvanástnika môže najmä baktéria

Vredové ochorenie žalúdka a dvanástnika je multifaktorové. Tým hlavným "páchateľom" však nie je stres, ako si väčšina z nás myslí, ale baktéria.

15.05.2009 07:22
muž - bolesť - brucho - žalúdok Foto:
Vredy žalúdka a dvanástnika sa častejšie vyskytujú u mužov.
debata

Peptické vredy (t. j. vredy kyslého prostredia tráviacej trubice) patria k najčastejším ochoreniam tráviaceho traktu. Podľa štatistík postihujú asi 10 percent populácie. Žalúdkové a dvanástnikové vredy však nie sú dedičné a vek si nevšímajú, ale uprednostňujú mužov a krvnú skupinu nula. Najčastejšou príčinou ich vzniku je pôsobenie vysoko pohyblivej baktérie Helicobacter pylori. Dobrým základom pre vznik vredov je aj obľúbená ranná káva nalačno a k tomu cigareta, najlepšie v kombinácii so stresom.

Väčšina ľudí počula len o vredoch žalúdka, v skutočnosti sa však oveľa častejšie vyskytujú vredy dvanástnika (najširšej časti tenkého čreva hneď za žalúdkom). Podľa gastroenterológa – internistu MUDr. Jozefa Klucha z Nových Zámkov je to približne desať prípadov vredového ochorenia dvanástnika na jeden prípad žalúdkových vredov. Druhou pomerne rozšírenou, ale mylnou predstavou je, že vredy žalúdka a dvanástnika spôsobuje predovšetkým stres („dostanem z teba žalúdočné vredy!“). No stres je iba jedným z faktorov, ktoré prispievajú k vredovému ochoreniu. „V prvom rade je to baktéria Helicobacter pylori, ktorá sa podieľa na vzniku vyše deväťdesiatich percent dvanástnikových a asi osemdesiatich piatich percent žalúdkových vredov,“ vysvetľuje MUDr. Klucho.

Vznik žalúdkového či dvanástnikového vredu je vyvolaný narušením rovnováhy medzi ochrannými a „útočnými“ činiteľmi v tráviacom trakte – poruchou ochranných mechanizmov sliznice tráviaceho traktu a agresívneho pôsobenia žalúdočných štiav, baktérie Helicobacter pylori (táto baktéria, ktorá sa v „nepriateľskom“ kyslom prostredí žalúdka dokonale adaptovala, kolonizuje žalúdočnú sliznicu u 50 – 90 percent ľudí) alebo dráždivých látok rôzneho druhu vrátane liekov. „V našich končinách prispieva k vzniku vredov nevhodná životospráva, fajčenie, konzumácia korenených jedál a dráždivých nápojov – čiernej kávy a alkoholu,“ upozorňuje MUDr. Klucho. Psychické problémy a stres, ktoré preukázateľne zvyšujú žalúdočnú sekréciu, sa takisto podieľajú na erózii steny žalúdka či dvanástnika a následnom vzniku vredov.

„Vredy tráviaceho traktu sa zvyčajne prejavujú bolesťou v nadbrušku,“ hovorí MUDr. Klucho. „Pri dvanástnikovom vrede sa objavuje bolesť a pocit pálenia nalačno, a to aj v noci. Pri vrede žalúdka sa bolesti objavujú po jedle. Nie je to však pravidlo.“ Žalúdkové alebo pažerákové vredy môže signalizovať aj pálivý pocit v pažeráku, „návrat“ kyslého a dráždivého späť do pažeráka, pretrvávajúce bolesti brucha a nutkanie vracať. „Ak človek vracia a vo vývratkoch je krv, musí ísť urgentne do nemocnice,“ upozorňuje MUDr. Klucho. Ide o vážnu komplikáciu, keď vred prenikne do cievy žalúdočnej steny, pričom môže nastať aj vnútorné vykrvácanie do tráviaceho traktu. Častejšie sa však vyskytujú mierne a opakujúce sa krvácania. Druhou vážnou komplikáciou je perforácia vredu, pri ktorej dochádza k preniknutiu žalúdočnej kyseliny do brušnej dutiny (je sprevádzané silnou bolesťou), a tento stav vyžaduje okamžité chirurgické riešenie.

Vredové ochorenie žalúdka a dvanástnika sa lieči diétou, t. j. vylúčením dráždivých potravín a nápojov z jedálneho lístka; potravinovými doplnkami a liekmi na zníženie tvorby či kyslosti žalúdočnej kyseliny; a liečbou infekcie spôsobenej baktériou Helicobacter pylori. Chirurgická liečba sa v súčasnosti využíva iba výnimočne – v akútnych prípadoch a pri vážnych komplikáciách ako krvácanie, perforácia vredu, nepriechodnosť žalúdka a dvanástnika, ktorá je dôsledkom jaziev po vredoch, alebo pri podozrení na zhubný nádor. „Väčšinu peptických vredov hornej časti tráviacej trubice dokážeme vyliečiť liekmi alebo endoskopicky, a to aj ich komplikácie, napríklad krvácanie z peptického vredu, ktoré sa dá zastaviť pomocou špeciálnych endoskopických techník, bez potreby operácie, čím sa významne skracuje doba pobytu pacienta v nemocnici alebo na lôžku,“ dodáva MUDr. Klucho. 

K prevencii vzniku žalúdkových a dvanástnikových vredov patrí regulovať stres a obmedziť konzumáciu ostrých jedál, alkoholu, kofeínu a sýtených nápojov. Pri náchylnosti na vredové ochorenie sa odporúča popíjať harmančekový a ibištekový čaj a šťavu z aloe vera, ktorá pomáha znižovať vylučovanie žalúdočnej kyseliny.

Podrobné informácie na www.gastroenterolog.com

debata chyba