UV žiarenie je rizikovým faktorom šedého zákalu a poškodenia makuly

UV žiarenie spôsobuje takzvanú solárnu makulárnu retinitídu a môže viesť až k nezvratnému poškodeniu sietnice...

20.05.2009 06:35
Okuliare Foto:
Ilustračné foto
debata

Slnečné žiarenie, ktoré je s príchodom leta čoraz intenzívnejšie, môže mať negatívny vplyv nielen na pokožku, ale aj na zrak. V našich zemepisných šírkach ide väčšinou o pôsobenie UVA a UVB žiarenia. „Môže vyvolávať kožné rakovinové ochorenia v okolí oka a rôzne spojivkové ochorenia – od mierneho až po väčšie podráždenie spojivky, to sú takzvané solárne zápaly. Dostávajú ich väčšinou horolezci alebo ľudia pri lyžovaní vo väčších nadmorských výškach,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA oftalmológ Pavel Lackovič.

UV žiarenie je na Slovensku rizikovým faktorom najmä šedého zákalu a poškodenia centrálnej oblasti sietnice – makuly. „Vytvára takzvanú solárnu makulárnu retinitídu a na základe toho môže dôjsť až k nezvratnému poškodeniu sietnice. Keď k niečomu takému dôjde, pacient prestáva vidieť kvalitne doblízka a farebné videnie sa mu výrazne zhorší,“ upozornil Lackovič. Dodal však, že slnečné žiarenie je zároveň faktor, voči ktorému sa ľudia vedia brániť. „Napríklad šedému zákalu nevieme inak predchádzať, len elimináciou UV žiarenia. Pretože šedý zákal je multifaktoriálne ochorenie, ale UV žiarenie vieme blokovať cez rôzne filtre v šošovkách,“ dodal oftalmológ.

UV filter nie je jediný spôsob ochrany na okuliaroch. „Každé okuliare musia mať dostatočný UV filter a tiež dostatočný filter proti intenzívnemu svetlu. Ľudia si to často mýlia,“ vysvetlil špecialista spoločnosti Sagitta Vojtech Vizner. Filter, ktorý oči chráni pred UV žiarením, je integrovaný už v čírej šošovke, nezávisí preto od jej sfarbenia. Neplatí tvrdenie, že čím je šošovka tmavšia, tým je UV filter lepší.

Intenzita zafarbenia, ktorá je na okuliaroch označená číslami od jeden do štyri, určuje percentá viditeľného svetla prepusteného šošovkou. „Napríklad jednotky môžeme nosiť po meste, kde nie je veľká intenzita slnečného žiarenia. Akonáhle je tam priame slnko, stupeň ochrany by mal byť dva až tri. Štvorky sú určené na špeciálne prostredie ako napríklad vysokohorské prostredie, vodné plochy, pláže, kde je veľká expanzia slnečného žiarenia. Ale v týchto šošovkách sa zase neodporúča šoférovať, pretože tmavosť je taká silná, že by mohlo dôjsť ku skreslenému odhadu vzdialenosti, alebo pri prechode zo svetlého prostredia do tmavého, tam je chvíľkové oslepenie,“ vysvetlil Vizner. Ako dodal, nezáleží pritom na farbe.

Ďalšou možnosťou ochrany očí je polarizačný filter, ktorý redukuje odrazené svetlo. Iným typom šošoviek sú fotopolarizačné alebo fototropné, ktoré sú číre vo vnútri a po kontakte so slnečným žiarením, pomaly stmavnú podľa intenzity žiarenia.

debata chyba