Vitamín D môže prispieť k tomu, aby si ľudia zachovali duševnú sviežosť aj vo vyššom veku; uvádza sa v štúdii lekárov z univerzity v Manchesteru, o ktorej informovala agentúra Reuters.
Vitamín D sa vytvára v koži vplyvom slnečných lúčov a obsahujú ho tiež niektoré potraviny, napr. rybí tuk, mlieko, pečeňové výrobky. Je dôležitý na zachovanie pevných kostí a posledné štúdie naznačily, že dokáže chrániť aj pred rakovinou, cievnymi chorobami a tuberkulózou.
David Lee a jeho kolegovia z Manchesteru porovnávali poznávacie schopnosti viac ako 3 000 európskych mužov vo veku 40 až 79 rokov a zistili, že muži s nízkou hladinou vitamínu D dosiahli pri testoch zameraných na duševnú čulosť slabšie výsledky. Vzhľadom na rozsah štúdie a množstvo faktorov schopných ovplyvnit mentálnu kapacitu starších ľudí, ktoré brala štúdia do úvahy, ide o jeden z doteraz najvýznamnejších dôkazov spojitosti medzi hladinou vitamínu D a duševnou sviežosťou, povedal Lee. Ako však vitamín D ovplyvňuje duševnú čulosť, výskumníci presne nevedia. Je možné, že zohráva úlohu pri zvyšovaní určitej hormonálnej aktivity alebo ochrane neurónov v mozgu.
Vitamín D môže tiež spomaliť proces celkového starnutia a chrániť pred niektorými chorobami prichádzajúcimi s vekom. K tomuto záveru dospeli britskí vedci z londýnskej King's College, ako informoval časopis American Journal of Clinical Nutrition.
Vedci skúmali 2 160 žien vo veku 18 až 79 rokov a zistili, že ženy, ktoré mali nižšiu hladinu vitamínu D vykazovali viac príznakov biologického starnutia. Pre potvrdenie týchto záverov je však podľa nich potrebný výskum v širšom rozsahu. V prípade, že by sa uvedená téza potvrdila, malo by to značný dopad na svetovú medicínu.
Pokiaľ ide o vek, najpreukázateľnejšie sú telomery, koncové úseky chromozómov, ktoré zabezpečujú stabilitu chromozómov a chránia ich konce pre poškodením a spojením s inými chromozómami. S pribúdajúcim vekom sa telomery postupne skracujú a DNA bunky sa stáva menej stabilnou až odumrie. Ženy, ktoré sa zúčastnily experimentu, boli rozdelené do troch skupín podľa hladiny vitamínu D. Ženy, ktoré mali viac vitamínu D, mali dlhšie telomery. Rozdiel podľa expertov zodpovedal piatim rokom ľudského života. Ženy s vyšším podielom vitamínu D boli teda o päť rokov mladšie. Šéf tímu vedcov z King's College, endokrinológ Brent Richards uviedol, že štúdia prispieva k vysvetleniu, prečo má vitamín D ochranný účinok pred chorobami spojenými s vekom, ako sú srdcovo-cievne choroby a rakovina.
V letnom období si ľudské telo vytvára potrebný vitamín D predovšetkým s pomocou slnečných lúčov, v zime ho získava hlavne konzumáciou rýb a rybieho tuku. Takže slnečné žiarenie, ktoré zvyšuje riziko ochorenia rakovinou kože, môže tiež spomaľovať celkový proces starnutia. Vedci však zároveň varovali pred „opekaním sa“ na slnku.