Problém inkontinencie môže vyriešiť precvičovanie svalov

Až v sedemdesiatich percentách prípadov môžu problémy s únikom moču vyriešiť cviky zamerané na posilňovanie svalstva panvového dna.

26.05.2009 03:06
telo - žena
Svalstvo panvového dna by mali ženy precvičovať aj preventívne.
debata

Približne každá štvrtá žena sa stretáva s problémom úniku moču. Väčšinou ide o stresovú inkontinenciu, ktorá sa objavuje pri kašľaní, kýchaní, smiechu, poskočení… Avšak skôr ako ženy pristúpia k užívaniu liekov alebo operačnému zákroku, mali by vyskúšať cvičebný program, povedala novinárom nórska fyzioterapeutka Kari Bo, ktorá je autorkou cvikov pomáhajúcich udržiavať kontrolu nad týmto problémom.

Cviky zamerané na posilňovanie svalstva panvového dna (svalová skupina, ktorá siaha od kostrče až po kosť ohanbia) môžu podľa štúdií vyriešiť uvedený problém až v 70-tich percentách prípadov. Cviky zamerané na posilnenie panvového svalstva, chrbtice a brucha však nielen zmierňujú či úplne odstraňujú problém s inkontinenciou, ale aj zintenzívňujú sexuálny zážitok oboch partnerov.

„Svalstvo panvového dna u žien lemuje tri telesné otvory (ústie močovej trubice, vagínu a konečník), u mužov dva,“ povedal sexuolog a psycholog Ondřej Trojan. Pokles panvového dna býva u žien dôsledkom viacpočetných pôrodov alebo gynekologických operácií, u mužov sa objavuje po operácii prostaty. Posilňovanie svalstva u žien zdokonaľuje prežívanie orgazmu a môže tiež odstrániť bolesť, ktorá sa objavuje pri pohlavnom styku; u mužov zmierňuje problém predčasného vyvrcholenia, ako aj neschopnosť ejakulácie.

„Problémy s inkontinenciou môžu začať pomerne skoro,“ povedala fyzioterapeutka Eva Nováková, ktorá sa zameriava na tehotné ženy. „Počas tehotenstva sa svalstvo panvového dna veľmi namáha, preto by ženy mali cvičiť aj preventívne. Ak sa svalstvo neprecvičuje, v menopauze môžu vzniknúť problémy, ktoré sa riešia podstatne ťažšie.“

Pomôcť môže cvičebný program pre ženy každého veku a kondície. Cvikov je niekoľko, ale dôležitý je jediný pohyb – intenzívne zovretie svalstva okolo otvorov a vtiahnutie do brušnej dutiny. Cvičenie zároveň posilňuje vnútornú časť brušných svalov. V nijakom prípade sa však nesmie zapájať vonkajšie svalstvo. „Problémom je, že tieto svaly nevidieť, preto ich treba cítiť,“ vysvetlila Kari Bo. Cvičiť sa dá kedykoľvek a kdekoľvek, ale podľa výskumov je najúčinnejšie cvičenie v skupine pod vedením trénera.

debata chyba