Lieky na cholesterol chránia pred infarktom a mŕtvicou

Podľa rozsiahlej medzinárodnej štúdie sa u ľudí užívajúcich lieky na cholesterol znižuje riziko infarktu o viac ako polovicu...

27.05.2009 00:19
Doktor, lekárka, nemocnica, choroba, pacient,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdravotný prospech z užívania liekov proti vyššiemu cholesterolu, známych ako statíny, môžu mať milióny ľudí, a to aj vtedy, ak je ich hladina cholesterolu v norme. Statíny totiž môžu výrazne znížiť riziko infarktu, mozgovej príhody a úmrtia. S odvolaním sa na rozsiahlu medzinárodnú štúdiu o tom písal denník The New York Times.

Výskum sledoval 18 000 ľudí v 26 štátoch sveta, ktorí nemali vyššiu hladinu cholesterolu ani neprekonali srdcovú chorobu, ale všetci mali vysokú úroveň C-reaktívneho proteínu (CRP), ktorá v tele indikuje zápal.

Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise The New England Journal od Medicine, u ľudí, ktorí brali statíny, sa riziko infarktu znížilo o viac ako polovicu. Rovnako o polovicu menej boli pacienti náchylní na mozgovú príhodu alebo srdcové ochorenia vyžadujúce chirurgické zákroky, ako je angioplastika či bypass. K výsledkom štúdie patrí aj zistenie, že u ľudí, ktorí užívali statíny, sa v porovnaní s kontrolnou skupinou užívajúcou placebo o 20 percent znížila úmrtnosť.

Statíny boli uznané za natoľko prospešné, že štúdia mohla byť ukončená už po dvoch rokoch namiesto po piatich, uviedol The New York Times. Vedci očakávajú, že výsledky štúdie im pomôžu nájsť návod na riešenie otázky, prečo infarkt a mŕtvica postihujú v polovici prípadov ľudí, ktorí nemajú vysokú hladinu cholesterolu. „Výsledky môžu mať zásadný dopad na kardiologickú prax v Spojených štátoch,“ cituje denník riaditeľku národného ústavu pre choroby srdca, pľúc a krvi Elizabeth Nabelovú. Štúdia je poľa nej „extrémne dôležitá“ a môže sa stať medzníkom v uvedenom odbore.

Medzi odborníkmi už vyvolala táto vedecká správa diskusiu o tom, kto by mal absolvovať krvný test na kontrolu úrovne CRP a za akých okolností má človek s vysokou hladinou proteínov brať statíny. Vzhľadom k tomu, že ochorenie srdca je komplexom chorôb, ktoré sú ovplyvnené mnohými rizikovými faktormi, ako napr. fajčenie, vysoký krvný tlak alebo nadváha, väčšina vedcov je toho názoru, že u ľudí, ktorí nikdy netrpeli srdcovou chorobou, by vysoký CRP sám osebe nemal byť dôvodom na predpísanie statínov, uviedol denník.

Podľa štatistika Harvardovej univerzity Roberta Glynna by sa mohlo v USA za päť rokov predísť štvrť miliónu infarktov, mozgových príhod, hospitalizácií a umrtí, keby statíny užívali aj ľudia s normálnou hladinou cholesterolu, ale vyššou úrovňou CRP.

debata chyba