Muži zomierajú na rakovinu. Odmietajú zdravo žiť a ísť k lekárovi

Mužom hrozí o 60 percent vyššie riziko ochorenia na rakovinu, ktorá sa vyskytuje u oboch pohlaví, a o 70 percent vyššie riziko úmrtia ako ženám.

16.06.2009 08:48
lekár a pacient - konzultácia
Ilustračné foto
debata

Príčinou smrti britských mužov je skôr ako rakovina neochota zdravo žiť a navštíviť lekára, preto podľahnú onkologickým ochoreniam častejšie ako ženy. Vyplýva to z výskumu organizácií Cancer Research UK, National Cancer Intelligence Network a Men's Health Forum.

„Nepoznáme žiadny biologický dôvod, prečo by malo mužom hroziť väčšie nebezpečenstvo ako ženám, takže nás prekvapili také zásadné rozdiely,“ povedal David Forman z National Cancer Intelligence. „Muži sú známi postojom, že ‚zatnú zuby‘ a neinformujú sa o zdraví tak ako ženy. To, čo vidíme v tejto štúdii, môže byť odrazom tohto postoja. Znamená to, že muži sú menej ochotní zmeniť životný štýl, čo by mohlo znížiť riziko ochorenia, a sú menej ochotní navštíviť lekára so symptómami rakoviny,“ dodal.

Výskum založený na pomere onkologických ochorení a úmrtí na ne v rokoch 2006 a 2007 poukázal na fakt, že mužom hrozí o 16 percent vyššie riziko, že u nich vypukne akékoľvek onkologické ochorenie, ale až o 60 percent vyššie riziko rakoviny, ktorá sa vyskytuje u oboch pohlaví s výnimkou melanómu.

Nebezpečenstvo úmrtia je u mužov o 40 percent vyššie ako u žien, v prípade rakoviny postihujúcej obe pohlavia je vyššie až o 70 percent. Autori štúdie zdôrazňujú, že je potrebné, aby sa muži informovali o súvislosti medzi zdravým životným štýlom a onkologickými chorobami. „Vieme, že zhruba polovici prípadov všetkých onkologických ochorení sa dá predísť zmenami v životnom štýle a je znepokojujúce, že táto správa možno dopadne na hluché uši mužov,“ vyjadrila sa Sara Hiom z Cancer Research UK. Alan White z Men's Health Forum doplnil, že muži vo všeobecnosti nevedia, že fajčenie aj väčší objem pásu, vysoká spotreba alkoholu, zlé stravovanie a rodinná história pris­pievajú k zvýšeniu rizika vypuknutia rakoviny a predčasného úmrtia v dôsledku tohto ochorenia.

„Keď niečim trpíte a neprestáva to, potom to skontrolujte. To je jednoduchý odkaz,“ vyjadril sa Alan White.

//Informácie pochádzajú z agentúry AFP a webovej stránky news.bbc.co.uk.
//

debata chyba