Mozgovej príhode sa dá predísť zdravou životosprávou

Podľa štúdie amerických vedcov zdravý životný štýl znižuje riziko postihnutia mŕtvicou až o osemdesiat percent.

18.06.2009 23:30
pripomienka - výkričník
Tretina ľudí postihnutých mŕtvicou tomuto ochoreniu podľahne, tretina zostáva invalidná a tretina je bez následkov, ale vystavená vysokému riziku ďalšej mozgovej príhody.
debata

Nebezpečenstvo, že človeka postihne mŕtvica, je možné zredukovať dodržiavaním piatich zásad: nefajčiť, denne cvičiť, zdravo jesť, alkohol piť s mierou a udržiavať si rozumnú hmotnosť. S odvolaním sa na vedeckú štúdiu, ktorá vyšla v odbornom časopise Journal of the American Heart Association, o tom informovala agentura Reuters.

Podľa uvedenej štúdie vedci zaznamenali u ľudí so zdravým životným štýlom až o 80 percent menšie nebezpečenstvo závažného ochorenia v porovnaní s tými, ktorí zásady zdravého životného štýlu nedodržiavali.

Výskum financoval americký Ústav národného zdravia. Zúčastnilo sa ho 43 000 mužov a 71 000 žien s priemerným vekom 50 rokov. Na začiatku výskumu nikto z nich netrpel závažným chronickým ochorením. V rokoch 1984 až 2002 poskytovali odborníkom v dvojročných intervaloch informácie o svojom zdraví a životnom štýle. Výskumníci sa zamerali na sledovanie piatich uvedených zásad, ktoré sú považované za faktory ovplyvňujúce ľudské zdravie. Ukázalo sa, že u žien s ideálnym životným štýlom v porovnaní s tými, ktoré nedodržiavali ani jedno z odporúčaní, bolo riziko akéhokoľvek záchvatu nižšie až o 79 percent. U mužov zdravý životný štýl znížil riziko záchvatu o 69 percent. Riziko mŕtvice spôsobenej upchatím ciev bolo u žien nižšie o 81 percent a u mužov o 80 percent.

Stephanie E. Chiuveová, ktorá výskum viedla, napísala, že v 54 percentách u žien a 52 percentách u mužov sa jasne preukázalo, že mozgovej príhode sa dá predísť správnou životosprávou.

Väčšinu mozgových príhod spôsobuje upchatie niektorej z mozgových ciev a zablokovanie prísunu krvi do mozgu. Na Slovensku je mŕtvica treťou a v Česku druhou najčastejšou príčinou úmrtia. Tretina postihnutých ľudí mŕtvici podľahne, tretina zostáva invalidná a tretina je bez následkov, ale vystavená vysokému riziku ďalšej mozgovej príhody.

debata chyba