Nasaďte si neviditeľné okuliare

Kontaktné šošovky majú svoje nepopierateľné výhody, ale aj nevýhody...

23.07.2009 23:59
žena - kontaktné šošovky
Ilustračné foto
debata

Kontaktné šošovky dnes môže nosiť takmer každý bez obmedzenia veku a typu očnej chyby – dokonca aj deti. Používajú sa na korekciu všetkých zrakových chýb alebo ako kozmetické šošovky na zmenu farby očí. Záujemca o šošovky však musí mať bezpodmienečne zdravú rohovku a šošovky dobre znášať.

Pred prvým použitím akýchkoľvek kontaktných šošoviek treba podstúpiť predaplikačné vyšetrenie, ktoré robia vyškolení oční lekári alebo optometristi v očných optikách. Orientovať sa navyše v neprebernom množstve šošoviek je ťažké. Špecialista vyberie vhodný typ s ohľadom na to, ako sa v nich daná osoba cíti a ako ich plánuje používať. Čerstvý majiteľ šošoviek sa naučí, ako šošovky správne nasadzovať a vyberať, ako sa o ne správne starať, aby nedošlo k infekciám. A takisto je nevyhnutné dohodnúť sa na pravidelných kontrolách u očného špecialistu, ktoré pomôžu predísť rizikám z nedodržania správneho režimu nosenia šošoviek.

Vyspať sa so šošovkami

„Zo sto percent tých, čo nosia okuliare, by 75 – 80 percent mohlo nosiť kontaktné šošovky,“ vysvetľuje MUDr. Tomáš Utíkal, očný lekár a kontaktológ z Českého Těšína. V súčasnosti nosia šošovky bežne aj deti, lepšie však je, aby bolo dieťa vo veku, keď je schopné naučiť sa šošovky nasadiť i vybrať si z očí. Samozrejme, pomôcť by mal automaticky vedieť aj rodič. V aplikačnom centre už mali aj prípad, keď k nim pravidelne dochádzal hokejový rozhodca, dospelý muž, ktorému sa pod helmu nevošli okuliare. Keďže sa nevedel naučiť vkladať si šošovky do očí a následne ich vybrať, vždy v piatok mu ich nasadili a po týždni odstránili. Áno, aj to je možné, pretože šošovky s predĺženým nosením z materiálu vysoko priepustného pre kyslík netreba z oka vyberať sedem dní a iný druh na tzv. kontinuálne nosenie dokonca tridsať dní. Majiteľ šošoviek s nimi teda doslova a do písmena aj spáva. Očná lekárka Renáta Handlová ich by ich však odporúčala len v extrémnych situáciách, keď človek nemôže dodržať perfektnú hygienu. Čiže ak nebezpečenstvo nákazy z prstov preváži riziko vzniku infekcie pri dlhodobom, permanentnom nosení.

Šošovky sa podľa typu korekcie očnej chyby delia na sférické (korigujú krátkozrakosť a ďalekozrakosť), torické (na astigmatizmus), bifokálne, multifokálne a progresívne (všetky tri typy pre ľudí, ktorí už v určitom veku potrebujú okuliare na čítanie). Možno sa pre ne rozhodnúť aj výlučne z kozmetických dôvodov – ak chcete zvýrazniť až zmeniť vlastnú farbu očí, chcete obrázok či oči šelmy na párty, ples atď. Niektoré sú zafarbené z dôvodu ľahšej manipulácie. Takisto sa vyrábajú z rôznych materiálov, pričom revolučný je silikónhydrogél, ktorý má šesťnásobne vyššiu priepustnosť pre kyslík ako konvenčné hydrogélové materiály. Výrobcovia sa snažia aj o patentované materiály, ktoré pomáhajú udržiavať zvlhčenie šošovky s povrchom čo najodolnejším proti usadeninám.

Šošovky prestriedať aj s okuliarmi

Z hľadiska subjektívneho rozhodovania sa pre druh šošovky je dôležité ich delenie podľa periódy výmeny. Perióda výmeny je čas, počas ktorého nositeľ používa šošovky a potom ich vyhodí. Jednodenné šošovky sú jednorazové, ráno sa nasadia, večer (max. po 18 hodinách na očiach) vyhodia. Netreba sa teda o ne nijako starať a z hľadiska možnej infekcie sú najbezpečnejšie. Plánovaná výmena znamená, že užívateľ šošovky nosí určitý výrobcom stanovený čas. Zatiaľ čo jednodňové šošovky by vyšli na dlhodobé nosenie pomerne draho, 14-denné, 1-, 3– či 6-mesačné šošovky sú akýmsi cenovým i zdravotným kompromisom. Tieto šošovky sa musia dezinfikovať, resp. povrchovo čistiť. Na ústupe sú konvenčné šošovky, ktoré sa nosia tak dlho, kým sa na nich neprejavia známky poškodenia či starnutia – cca 1 rok. Odborníci šošovky nevnímajú ako každodennú pomôcku na výlučné nosenie, občas by ich človek mal prestriedať s okuliarmi. Každodenné nosenie kontaktných šošoviek bez občasného oddychu so sklíčkami v rámoch na nose je vraj pre oči určitým zdravotným rizikom.

Kontaktné šošovky kontra okuliare

  • umiestnenie na oku zaručuje prirodzené videnie, vzdialenosť medzi okom a okuliarmi niekedy spôsobuje skreslenie obrazu
  • žiadna váha spôsobujúca nepohodlie obyčajne cítite hmotnosť okuliarov na tvári a ušiach
  • nijaký rám, ktorý by skĺzaval z nosa potreba pravidelného priťahovania skrutiek a ďalších úprav
  • zaostrené celé zorné pole, čo je vhodné pri športe, šoférovaní horšie periférne videnie
  • bezpečnosť pri akomkoľvek športe pri športovaní a hrách môžu okuliare spôsobiť vážny úraz
  • nezahmlievajú sa vodnými parami ani na nich nezostávajú kvapky vody, so zmenami teploty sa okuliarové šošovky zahmlievajú a pri daždi a snehu treba sklá okuliarov utierať

Mínusy kontaktných šošoviek

  • pri nesprávnej manipulácii môžu vyvolať zdravotné problémy až poškodenie oka
  • majú zdravotné obmedzenia (napr. chronické zápaly oka, poškodená rohovka, niektoré druhy alergií)
  • niektoré druhy ešte stále vyžadujú pomerne zložitú údržbu (dodržiavanie prísnej hygieny, oplachovanie, dezinfekcia)
  • nasadzujú sa zložitejšie ako okuliare na nos, treba mať čisté ruky a trochu času
  • ich nosenie a údržba v porovnaní s okuliarmi, ktoré sú jednorazovou investíciou, vychádza drahšie (neoplatí sa najmä každodenné nosenie jednorazových šošoviek)

Najčastejšie otázky o kontaktných šošovkách

//Od akého veku možno nosiť kontaktné šošovky?
//Kontaktné šošovky môžu nosiť dospelí, deti aj tínedžeri. Vek nositeľov kontaktných šošoviek v zásade nie je obmedzený smerom nahor ani nadol. V mladšom školskom veku deti používajú kontaktné šošovky najmä pri rôznych športových aktivitách. Štúdie ukázali, že deti sú často schopné starať sa o ne veľmi dobre, dokonca niekedy zodpovednejšie ako dospelí a mládež. Do 15 rokov veku patrí aplikácia šošoviek do rúk skúseného kontaktológa – oftalmológa, čiže vždy lekára. Nie každý kontaktológ je totiž očný lekár.

//Na aké očné chyby sú určené kontaktné šošovky?
//Kontaktné šošovky sú určené na korekciu bežných druhov očných chýb ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť, nerovnomerné zakrivenie rohovky – astigmatizmus, vetchozrakosť (prejavy starnutia oka, strata pružnosti pri zaostrovaní do blízka).

//Pre koho nie sú kontaktné šošovky vhodné?
//Ak človek trpí vážnejšou očnou chorobou, je na zvážení očného lekára, či mu šošovky odporučí, alebo nie. Kontaktné šošovky sa neodporúčajú napr. pri ochoreniach rohovky, zmenách na sietnici, pri nepriechodnosti slzných ciest, pri zhoršovaní zeleného zákalu a podobne. Nie sú vhodné ani pre ľudí pohybujúcich sa v prašnom a zafajčenom prostredí. Z hľadiska schopnosti nasadiť si ich sú zvláštnou skupinou osoby s obmedzenou hybnosťou ruky alebo starší ľudia. Úplný zákaz používania je pri akútnych a chronických bakteriálnych, vírusových a plesňových infekciách oka.

//Aké vyšetrenie treba podstúpiť, aby človek mohol nosiť kontaktné šošovky?
//Pre výber správneho druhu a parametrov šošovky treba navštíviť očnú ambulanciu alebo aplikačné centrum, kde záujemcovi dôkladne vyšetria zrak, tzv. vstupné vyšetrenie. Okrem dioptrie sa zmeria aj zakrivenie rohovky, aby šošovka v oku netlačila či naopak, neplávala. Musí sa vylúčiť aj závažnejšie očné ochorenia. Zrak je potrebné vyšetrovať v pravidelných intervaloch (aspoň raz ročne), pretože má tendencie zhoršovať sa pod vplyvom nezdravého životného štýlu – aj keď zakrivenie rohovky sa nemení. Takisto je treba vylúčiť prípadný rohovkový alebo spojivkový zápal. Tí, čo si šošovky kupujú cez internet či v lekárňach bez potrebných kontrol odborníkom kontaktológom, sú zdravotní hazardéri.

//Môžu kontaktné šošovky nosiť aj alergici?
//Hoci nejestvujú špeciálne antialergické šošovky, neznamená to, že alergici kontaktné šošovky nemôžu nosiť. Najlepšie je, ak sú s čo najkratším časom výmeny. Počas sezóny silnej alergie, keď je potrebné viackrát denne do očí kvapkať protialergické kvapky, odporúča sa kontaktné šošovky nenosiť. Kto používa preventívne kvapky len ráno a večer, môže si ich do oka dávať pred nasadením a po vysadení šošoviek. Najlepšie je, ak neobsahujú konzervačné látky, stabilizátory totiž kontaktné šošovky poškodzujú.

debata chyba