Rakovina prostaty je najväčší mužský strašiak

Páni, ak máte po päťdesiatke, alebo "tam" musíte pričasto, dajte si vyšetriť prostatu u urológa.

31.07.2009 00:41
lekár - doktor - zdravotníctvo
Ilustračné foto
debata

Problémy s prostatou sú záležitosťou, ktorá trápi výlučne mužov. Je to orgán veľkosti gaštana, ktorý sa nachádza pod močovým mechúrom. Cez prostatu prechádza močová rúra a priamo v prostate do močovej rúry ústia semenovody. Prostata teda spája mužský močový a pohlavný systém. Jej hlavnou funkciou je tvorba hustej mliečnej tekutiny, ktorá je potrebná pre dobrú pohyblivosť a oplodňovaciu schopnosť spermií.

Starší muži prostatu vnímajú ako orgán, ktorý im vie „osladiť život“ – núti ich v noci behať na toaletu, spôsobuje prerušované či bolestivé močenie, vyvoláva trápne situácie na pisoároch verejných toaliet. Dosiaľ nie je jasné prečo, ale od určitého veku, vo všeobecnosti po päťdesiatke, sa začne táto predstojná žľaza zväčšovať. Práve to so sebou prináša nepríjemné príznaky, ktoré sa niekedy končia až operáciou. Hovorí sa tomu nezhubné zväčšenie prostaty. Bohužiaľ, spomínané príznaky sú často rovnaké aj pri rakovine prostaty, a tak je niekedy veľmi ťažké odlíšiť toto nezhubné a zhubné ochorenie. Rakovina prostaty je mužský strašiak, v Európe je po rakovine pľúc druhým najčastejším onkologickým ochorením. Na Slovensku ročne pribudne okolo 1 200 nových pacientov s touto diagnózou a výskyt stúpa. Najčastejšie sa diagnostikuje v oblasti Bratislavy a Stredoslovenského kraja, bude to však najmä uvedomelosťou pacientov z týchto regiónov, ktorí prídu na vyšetrenie.

Bolesti v chrbtici – znak pokročilej rakoviny

Podľa MUDr. Martina Hrivňáka z urologickej a andrologickej ambulancie Nemocnice Košice-Šaca sú ochorenia prostaty u mužov pomerne časté. Do veku 50 rokov je to predovšetkým zápal prostaty, u starších mužov ide o spomínané zväčšovanie prostaty, ktoré môže byť nezhubné alebo zhubné. Odlíšiť ich prostredníctvom vyšetrení môže len urológ, preto je dobré vyhľadať ho. „Nedá sa hovoriť o jednom bez druhého práve pre podobnosť príznakov, navyše sa môžu vyskytovať naraz,“ povedal pred časom pre Pravdu doc. MUDr. Frederico Goncalves, PhD., urológ z Bratislavy. „Ak pacient príde do urologickej ambulancie s príznakmi, musíme sa pokúsiť odlíšiť zhubné a nezhubné ochorenie. Chronické zväčšenie prostaty je otravné, znižuje kvalitu života, ale v zásade nezabíja. Na karcinóm prostaty môže pacient zomrieť.“

Samozrejme, prognóza je tým lepšia, čím skôr sa chorobu podarí odhaliť. Jediné štádium, keď sa dá rakovina prostaty jednoznačne vyliečiť, je v prípade, že nádor je ohraničený na prostate. Vtedy sa obyčajne odporúča operačné odstránenie celej prostaty, pomerne náročný operačný zákrok, ktorý sa rutinne robí na urologických klinikách a väčších urologických oddeleniach. „Bohužiaľ, ešte stále mnohí pacienti prichádzajú v pokročilých štádiách rakoviny prostaty, čiže s bolesťami v chrbte a krížoch. Až po tom, čo už bezvýsledne absolvovali vyšetrenia u ortopéda či reumatológa,“ hovorí prof. MUDr. Ján Kliment, PhD., prednosta Urologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Martine. Ide však už o pokročilé príznaky metastáz v kostiach.

Po päťdesiatke prevencia u urológa

Možností liečby rakoviny prostaty je niekoľko, ak sa pacient z iných zdravotných dôvodov nemôže operácii podrobiť, alebo s ňou nesúhlasí, ako ďalšia možnosť sa odporúča ožiarenie prostaty. Pred, počas a niekoľko mesiacov po ožarovaní užíva aj hormonálne lieky na zlepšenie výsledkov liečby. U pacientov s pokročilými nádormi operácia ani ožarovanie ochorenie nezastavia. Tu sa odporúča hormonálna liečba, ktorá je väčšinou doživotná. Liečba teda závisí od rozsahu nádorového ochorenia a celkového zdravotného stavu pacienta.

Príznaky rakoviny prostaty sa nielenže podobajú na príznaky jej nezhubného zväčšenia, ale v počiatočných štádiách nemusí postihnutý zaznamenať nijaké ťažkosti. Obe však majú čosi spoločné – postihujú mužov od určitého veku. Aj preto majú svoj význam preventívne prehliadky u urológa, ktoré poisťovňa hradí každému mužovi po 50. roku života raz za tri roky. „Urologické vyšetrenie je jednoduché a nebolestivé,“ tvrdí MUDr. Hrivňák. „Pozostáva z vyšetrenia krvi na nádorový marker rakoviny prostaty, tzv. PSA, z ultrazvukového vyšetrenia prostaty, vyšetrenia moču a vyšetrenia prostaty prstom cez konečník. Práve posledného menovaného sa muži obávajú a chcú sa mu vyhnúť. Po vyšetrení však každý z nich tvrdí, že je možno trochu nepríjemné, ale v žiadnom prípade nebolí a nie je ani inak dehonestujúce. Toto vyšetrenie je však veľmi dôležitou súčasťou prevencie.“ Ak urológ vysloví podozrenie na nádor prostaty, objedná pacienta na biopsiu (odber tkaniva z prostaty). Je to ambulantný výkon, ktorý bolí asi ako pichnutie ihlou pri odbere krvi a trvá 10 minút. Vzorky sa posielajú patológovi, ktorý určí, či ide o zhubný nádor prostaty, alebo nie.

Na Slovensku pracuje zhruba 270 urológov. Dosť na to, aby mal každý pacient možnosť a šancu na odhalenie prípadného zhubného ochorenia včas – keď je ešte vyliečiteľné.

Prostata a možné diagnózy

Nezhubné zväčšenie prostaty //(benígna hyperplázia prostaty):// Zatiaľ nie je celkom jasné, prečo k nemu dochádza. Vyskytuje sa predovšetkým u mužov po päťdesiatke. Môže a nemusí mať obťažujúce príznaky, pretože medzi veľkosťou prostaty a mierou ťažkostí nejestvuje priama úmernosť. Sú muži s veľkými prostatami, ktorí ťažkosti nemajú. Ochorenie sa lieči konzervatívne (tabletkami), ak takáto liečba nie je úspešná, volí sa chirurgická liečba. Dnes je najčastejšia metóda TURP – nadbytočné tkanivo prostaty sa odstráni cez močovú trubicu bez rezu na bruchu.

Zápal prostaty (prostatitída): najčastejšia urologická diagnóza u mužov do 50 rokov a jej pôvod nie je vždy jasný. Podľa urológa MUDr. Jozefa Dubravického pri 5 – 10 percent prípadov je dokázaný bakteriálny vyvolávateľ, čo sa prelieči antibiotikami. Ak nie je možné príčinu ochorenia identifikovať a vzniká chronická prostatitída, liečba nie je jednoduchá. Potláčajú sa predovšetkým nepríjemné príznaky, aby sa zlepšila kvalita života.

Rakovina prostaty //(karcinóm prostaty):// Patrí k najčastejšie diagnostikovaným nádorom u mužov. Príznaky sa v počiatočných štádiách podobajú na príznaky zväčšenej prostaty, alebo úplne chýbajú, preto sú dôležité preventívne urologické prehliadky. Riziko stúpa s vekom, choroba sa zriedkakedy objaví pred 40. rokom života. Liečba závisí od stupňa pokročilosti ochorenia: chirurgia, rádio- a chemoterapia i hormonálna liečba, ktorej zmyslom je znížiť hladinu testosterónu.

Nové možnosti v hormonálnej liečbe

Hormonálna liečba rakoviny prostaty sa používa u pacientov s pokročilými nádormi prostaty, keď už operácia ani ožarovanie ochorenie nezastavia. Cieľom hormonálnej liečby je zníženie hladiny mužského pohlavného hormónu testosterónu, ktorý podporuje rast karcinómu. Prostata je totiž orgán, ktorý je hormonálne závislý, preto hormonálnymi liekmi vieme ovplyvniť jej činnosť.

Jednou z možností zníženia hladiny testosterónu je chirurgické odstránenie semenníkov, ktoré tento hormón produkujú. Ide, žiaľ, o nezvratné riešenie, ktoré so sebou prináša nielen riziká samotného zákroku, ale aj psychické následky. Ďalšou možnosťou je „medikamentózna kastrácia“, čo znamená zníženie hladiny testosterónu tabletkami alebo injekciami. Pacienti v tomto prípade logicky uprednostňujú liečebné metódy. Dosiaľ najpoužívanejšími sú lieky, ktoré fungujú tak, že ešte pred znížením hladiny hormónu testosterónu na požadovanú úroveň dôjde počas prvých 2 – 3 týždňov k jej dočasnému zvýšeniu. To môže mať za následok zhoršenie príznakov ochorenia, hovorí sa tomu „flare fenomén“. V štádiu registrácie je však na Slovensku nový liek s účinnou látkou degarelix, ktorý by sa k pacientom mal dostať v priebehu najbližších mesiacov. „Je to dôležitý krok v liečbe pokročilého, od hormónu závislého nádoru prostaty,“ hovorí prof. MUDr. Ján Kliment, PhD., hlavný odborník MZ SR pre urológiu. Liečba novou účinnou molekulou nespôsobuje dočasný nežiaduci nárast hladiny testosterónu, ktorý môže byť spojený so zhoršením príznakov ochorenia. Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., primár Urologického oddelenia v Skalici, prirovnáva účinok spomínaných dvoch skupín liekov k situácii v cestnej premávke. „Predstavte si, že sa rútite po diaľnici a odrazu uvidíte nehodu. Šliapnete na brzdu, ale namiesto toho, aby vaše auto okamžite zastavilo, prechodne začne zrýchľovať. Podobne aj známe lieky prechodne zvýšia hladinu testosterónu, ktorú my potrebujeme znížiť. Chceme teda, aby pri šliapnutí na brzdu auto zastavilo čo najskôr. A to práve robí degarelix – takmer okamžite zníži hladinu hormónu a môžeme dúfať, že rast nádoru sa v krátkom čase spomalí.“

Nový liek sa podáva pod kožu a uvoľňuje účinnú látku počas jedného mesiaca. Už na 3. deň po podaní dosiahne až 96 percent pacientov kastračné hladiny testosterónu. Keďže však ide o novú účinnú molekulu a rakovina prostaty je dlhotrvajúce ochorenie, nie je možné povedať, či degarelix pacientom predĺži život.

debata chyba