Homeopatia: Keď sa podobné lieči podobným

Hoci je homeopatia po čínskej medicíne druhou najrozšírenejšou liečebnou metódou na svete, mnohí odborníci k nej ešte aj dnes majú skeptický postoj. Možno je to dané aj tým, že na Slovensku bola homeopatia počas 40 rokov zakázaná.

05.08.2009 06:00
homeopatia Foto:
Pri homeopatii neplatí zásada, že to, čo pomohlo inému s tou istou diagnózou, pomôže aj vám.
debata

Vo farmaceutickom múzeu v Bratislave pod Michalskou bránou sa pritom nachádzajú staré homeopatické lieky v pôvodnom balení a tiež drevené dvere s nápisom „homeopatická lekáreň“ pochádzajúce z bratislavskej lekárne na Kozej ulici. V Bratislave pôsobil známy doktor Wurm, ku ktorému sa chodili liečiť aj pacienti z Viedne.

Nejestvuje diagnóza, lieči sa pacient
„Podľa mňa tí, ktorí homeopatiu jednoznačne odmietajú, nikdy ju nevyskúšali,“ myslí si MUDr. Vladimír Petroci z Popradu. Sám má atestácie z internej a pľúcnej medicíny a je podpredsedom Slovenskej homeopatickej asociácie. „Moji kolegovia, ktorí sa rozhodnú absolvovať homeopatický seminár, sú často prekvapení, že obrazy liekov, ktoré tam učíme, zodpovedajú reálnej praxi, sami v nich spoznávajú pacientov.“ Pri homeopatii totiž klasická diagnóza nejestvuje. Samotný pojem senná nádcha znamená napríklad stovky rozličných liečiv, pre ktoré sa možno rozhodnúť na základe dôsledného homeopatického vyšetrenia pacienta. Mnohé zdanlivo nepodstatné informácie pomáhajú určiť správny liek pre konkrétneho jednotlivca. Neplatí tu zásada, že to, čo pomohlo inému s tou istou diagnózou, pomôže aj vám.

„Vyšetrenie spočíva v rozhovore a pozorovaní pacienta lekárom, nepoužívame prístroje,“ hovorí MUDr. Petroci. „Pýtame sa na množstvo detailov, napr. okolnosti, pri ktorých ochorenie vzniklo, či je pacient teplokrvný, zimomravý, aké má sny, v akej polohe spáva.“ Nestačí teda stručná informácia o zdravotnom probléme, homeopatické vyšetrenie najmä pri chronickom ochorení trvá pomerne dlho.

Treba nájsť ten správny liek
„Nikdy nezasahujem do klasickej liečby pacientov, len im poviem, že ak by sa po homeopatickej liečbe cítili lepšie, nech to svojmu lekárovi oznámia a on zváži zníženie dávky alebo vysadenie klasického lieku. Nikto predsa nechce brať lieky zbytočne,“ tvrdí homeopat z Popradu. Okrem chronických ochorení podľa neho homeopatia dokáže riešiť aj viaceré akútne stavy, hoci opatrnosť je vždy namieste. „Pacientovi so všetkými príznakmi zápalu slepého čreva som podal liek v sanitke na ceste do nemocnice. Pri takomto obraze ochorenia sa najčastejšie používa Phosphor a Bryonia. Na chirurgii sa potom čudovali, prečo tam prišiel. Všetky príznaky sa stratili. Ak sa pre konkrétneho pacienta použije správny liek, možno za noc vyliečiť hoci aj angínu. Kolegyňa mojej manželky mala ľavostranný zápal krčnej mandle s pozitívnym výterom na streptokoky. Stav zlepšovalo pitie teplých nápojov, čo je typické pre liek Lycopodium. O hodinu po užití granuliek pocítila úľavu a o 6 hodín nemala nijaké príznaky. Povedala mi, že vtedy uverila homeopatii.“ Podmienkou takejto liečby je však skúsený homeopat lekár, pretože neliečená streptokoková angína môže byť veľmi nebezpečná, môže poškodiť napríklad srdcový sval. Podobne aj akútny zápal slepého čreva, ktorý môže byť smrteľný.

Vďaka homeopatii narástli aj vlasy
„Mal som 24-ročného pacienta, ktorý rok chodil po všetkých nemocniciach, pretože mu z neznámeho dôvodu vypadali všetky vlasy. Ostal úplne holohlavý a povedali mu, že mu vlasy už nikdy nenarastú. Najprv som mu určil nesprávny liek. Po zmene za ďalší, ktorý presnejšie vystihoval jeho duševný a telesný stav, mu do pol roka narástli vlasy,“ spomína Dr. Petroci.

Vo Francúzsku hradia homeopatickú liečbu zdravotné poisťovne. U nás si musí návštevy u homeopata plne hradiť pacient a takisto aj lieky, hoci tie sú pomerne lacné. Vo Francúzsku robili aj porovnanie nákladov na liečbu u klasického lekára a homeopata a zatiaľ čo priemerne predpisovaný a preplácaný klasický liek stojí 4,25 eura, homeopatický liek stojí podľa tejto analýzy štyrikrát menej. Homeopatické lieky nie sú toxické, nemajú nežiaduce účinky, nevzniká od nich závislosť, sú vhodné pre deti aj tehotné ženy a dajú sa kombinovať so všetkými liekmi klasickej medicíny. To, ako môžu fungovať homeopatické lieky, ktoré sú z chemického hľadiska natoľko rozriedené, že vlastne nič neobsahujú, však ešte stále nie je uspokojivo vysvetlené.

Čo je to homeopatia?

Je to viac ako 200-ročná liečebná metóda. V európskej legislatíve sa zaraďuje do oblasti tzv. alternatívnej medicíny spolu s akupunktúrou, fytoterapiou, chiropraktikou a podobne. Je založená na tzv. princípe podobnosti. Znamená to, že látka, ktorá u zdravého človeka vyvoláva určité príznaky, dokáže liečiť chorého s podobnými príznakmi (vyvolanými však z inej príčiny), pričom jej koncentrácia je omnoho nižšia. Pri krájaní cibule napríklad slzia a pália oči, z nosa tečie vodnatý sekrét. Z hľadiska homeopatie teda liek z cibule v homeopatickej dávke (známy Allium cepa) pomáha pri podobných príznakoch, teda vodnatej nádche, slzením a pálením očí, ktoré sa zlepšuje pobytom na čerstvom vzduchu.

Ide o spôsob liečby, ktorý by mal byť schopný podporiť imunitný systém tela, aby sa zbavil choroby vlastnými silami. Pri liečbe všetkých ochorení je pre homeopatiu typická individuálnosť liečby. Homeopatická liečba má na jednu chorobu viacero liekov a ich výber sa uskutočňuje na základe objektívnych príznakov ochorenia a osobných reakcií jednotlivých pacientov. Homeopati tvrdia, že touto liečebnou metódou je možné liečiť všetky ochorenia, keď ešte organizmus vládze svojimi obrannými schopnosťami čeliť chorobe. V niektorých prípadoch sa dá homeopatia použiť len ako doplnková terapia k základnej klasickej liečbe.

(Podľa príručky Homeopatia do vrecka)

Druhy homeopatických liekov

Jednozložkové: sú vyrobené len z jednej suroviny a vyrábajú sa v rôznych riedeniach. Vyberá ich lekár homeopat podľa toho, aké ochorenie lieči a aký účinok sa od nich očakáva. Rôzne riedenia toho istého lieku môžu mať rozdielne účinky. Vyrábajú sa v podobe granúl, malých bielych guľôčok, ktoré sa nechávajú rozpustiť v ústach.
Viaczložkové: sú zložené z viacerých jednozložkových liekov a nazývajú sa aj homeopatické špeciality. Majú obchodný názov (napr. Paragrippe, Gripp-Heel so zložkami na teplotu, triašku, bolesť svalov). Sú vhodnejšie na samoliečbu alebo v prípadoch, ak je pacient v takom štádiu príznakov, že nie je celkom jasné, aký jednozložkový liek potrebuje. Jestvujú vo forme tabliet, kvapiek, mastí, sirupov, čapíkov a pod.

debata chyba