Cieľom homeopatickej liečby je neužívať nijaké lieky

Svetoznámy americký homeopat Kim Elia tvrdí, že homeopatia môže pomôcť dokonca aj pri pandémii prasacej chrípky.

05.08.2009 06:05
Kim Elia Foto:
Svetoznámy americký homeopat Kim Elia.
debata

Aký je váš názor na miesto homeopatie v klasickej medicíne, môžu sa navzájom dopĺňať, alebo sú vzájomne zastupiteľné?
Homeopatia nedokáže úplne nahradiť konvenčnú medicínu. Klasická medicína je veľmi dobrá v diagnostike a v rámci akútnej medicíny, keď ide o záchranu života, napr. pri autohavárii a podobne. V tom ju homeopatia nezastúpi. Na druhej strane sa klasická medicína príliš sústreďuje na užívanie veľkého množstva liekov, ktoré väčšinou len zmiernia príznaky, ale skutočnú príčinu ochorenia nevyliečia. To je oblasť, v ktorej môže homeopatia dopĺňať klasickú medicínu. Ideálne je, aby oba tieto systémy spolupracovali.

Pripúšťate teda, aby pacient, ktorý je liečený homeopaticky, užil aj klasický liek?
Niekedy je to nevyhnutné. Obyčajne však dávam prednosť tomu, aby pacient neužíval alopatické lieky, čiže lieky klasickej medicíny. Naším cieľom v homeopatii je to, aby pacient nemusel užívať nijaké lieky vrátane homeopatík.

Princípom homeopatie je nájsť liek najpodobnejší problémom konkrétneho pacienta, teda jemu na mieru, nie na určitú diagnózu. Aký je potom váš názor na viaczložkové lieky, ktoré sa predávajú v lekárňach na konkrétne zdravotné problémy?
Aj zakladateľ homeopatie nemecký lekár Hahnemann experimentoval tým, že podával pacientom viac liekov súčasne. Nakoniec túto myšlienku zavrhol. Ak podáme pacientovi naraz veľa liekov a máme istý pozitívny účinok, nevieme, ktorý z nich to zapríčinil. Ak máme ísť vyššie s potenciou, čiže silou lieku, nevieme, ktorý z nich  vlastne máme meniť, ktorý zaúčinkoval.

A čo ak človek chce niekam odcestovať a so sebou si zobrať homeopatickú lekárničku s preventívnymi liekmi napríklad proti cestovnej nevoľnosti, alebo pre prípad, že ho uštipne včela? Niečo, čo bude mať poruke?
V takomto prípade môže štandardný viaczložkový liek pomôcť. Takéto lieky zložené z viacerých jednozložkových liekov s obchodným názvom sú vhodnejšie na samoliečbu a väčšinou sú v nízkych potenciách. Je to akýsi kompromis pre situácie, keď skúsený homeopat nie je k dispozícii.

Medzi našimi lekármi vládne vo vzťahu k homeopatii skepsa. Aké argumenty používate, aby ste ich presvedčili?
Už v minulosti sa ukázalo, že homeopatia je mimoriadne účinná, a to najmä pri veľkých epidémiách infekčných ochorení. Na začiatku 20. storočia lekár Thomas Bradford vydal analýzu veľkých epidémií, ktorá sa volá Logika čísel. V nej dokumentoval účinnosť homeopatickej liečby a porovnal ju s účinnosťou konvenčnej liečby. V roku 1813 vznikla po prechode Napoleonovej armády cez Nemecko veľká epidémia týfusu. V Lipsku v tom čase praktizoval homeopatiu spomínaný zakladateľ homeopatie Samuel Hahnemann. Liečil 180 prípadov týfusu a zomreli mu len dvaja pacienti. V tom čase bola pri konvenčnej liečbe úmrtnosť 30 percent. Keď v roku 1831 prišla do Európy cholera, úmrtnosť pri konvenčnej liečbe zdokumentovaná tzv. cisárskou radou Ruska bola 40 – 50 percent. Lekár, ktorý v tom čase liečil toto ochorenie v londýnskej homeopatickej nemocnici, zdokumentoval 9 percentnú úmrtnosť pacientov chorých na choleru. V roku 1854 postihla epidémia cholery Londýn. Pri konvenčnej liečbe vtedy zomieralo 59 percent ľudí, pri homeopatickej liečbe to bolo len 9 percent. A tak by sa dalo pokračovať.

A nejaký novší príklad?
Hoci známa španielska chrípka v rokoch 1918 – 1919. Doktor McCann z Ohia uvádza 24-tisíc prípadov chrípky liečenej konvenčnou medicínou s úmrtnosťou 28,2 percenta. Na druhej strane píše o 26-tisíc prípadoch chrípky liečenej homeopaticky, pri ktorej bola len 1-percentná úmrtnosť. Čiže aj v 20. storočí vidíme účinnosť homeopatických liekov – v tomto prípade konkrétne pri infekčných ochoreniach na veľkých súboroch pacientov. My máme veľa dôkazov účinnosti homeopatie. Ale poviem vám, ak sa už niekto rozhodol pre určitý názor a verí v to, že homeopatia nefunguje, nijaký dôkaz, práca či štúdia ho nepresvedčia.

Ako ste sa vy konkrétne dostali k homeopatickej liečbe?
V Kalifornii som viedol nutričný program. Liečba výživou je veľmi dobrá vec v prípade, že zdravotné problémy sú spôsobené stravou. Ale mnohým pacientom nepomôže ani zmena stravovania, a tak som hľadal ešte iné možnosti liečenia. Raz som v obchode so zdravou výživou objavil knihu o homeopatii a na jej obálke bol citát od Mahátmu Gándhího: „Homeopatia je najúčinnejšia a najbezpečnejšia metóda liečby na svete.“ Prekvapilo ma to, pretože viem, že Gándhí odmietal všetko, čo pochádzalo zo Západu. Navyše India má vlastný, 6-tisíc rokov starý systém liečby, ktorý sa nazýva ajurvéda. Ak však on oproti ajurvéde uprednostňoval homeopatiu, musel mať na to veľmi dobrý dôvod. Prečítal som si tú knihu a odvtedy sa zaoberám homeopatiou.

Pri ktorých diagnózach má homeopatia evidentne väčšie úspechy oproti konvenčnej medicíne?
My nerozmýšľame v termínoch ako je diagnóza. Liečime chorého človeka, nie jeho chorobu. Napríklad, ak si zoberiete sennú nádchu, máme štyritisíc možných homeopatických liečiv a snažíme sa vybrať to, ktoré je najpodobnejšie príznakom duševného i telesného stavu konkrétneho pacienta. Princíp homeopatie totiž spočíva v tom, že podobné sa lieči podobným. Pomerne jednoducho sa homeopatiou liečia chronické civilizačné ochorenia, napríklad toľko rozšírené alergie, astma, ale aj bežné prechladnutia či chrípka. Za 23 rokov mojej praxe mám však len jediné vyliečenie Parkinsonovej choroby v prípade, že pacient mal túto chorobu dlhšie ako 5 rokov. Dokážeme im skvalitniť život, ale ich stav je už veľmi ťažké zvrátiť. Podobne je to s roztrúsenou sklerózou, vieme zastaviť postup ochorenia, ale zdravotný stav už nevieme vrátiť do obdobia pred vypuknutím choroby.

Môžete povedať niečo bližšie o tom jedinom vyliečenom pacientovi s parkinsonizmom?
Bolo to asi pred 15-timi rokmi. Išlo o 50-ročnú pacientku. Užívala na toto ochorenie konvenčný liek, ktorý zmierňoval príznaky, napr. tras rúk, ale nedokázal ju vyliečiť. Urobili sme dôkladné homeopatické vyšetrenie, predpísal som jej liek a o mesiac prišla na kontrolu. Opýtal som sa jej, ako sa má a ona hovorí: „Všetky moje príznaky zmizli.“ Fantastické, povedal som. Teraz by sme mohli znížiť dávku vášho klasického lieku, ktorý užívate. A ona mi prezradila, že už po týždni sa cítila tak dobre, že liek od klasického lekára si sama vysadila. Sledoval som ju ešte dva a pol roka. Príznaky Parkinsonovej choroby sa jej nielenže nevrátili, ale keďže homeopatia funguje na viacerých úrovniach, zlepšila sa jej úroveň energie a aj duševne sa cítila omnoho lepšie.

Radíte pacientom vysadiť klasickú liečbu, ak sa im stav po homeopatickej liečbe zlepší?
Už som spomenul, že cieľom našej liečby je, aby pacient nebral nijaké lieky – ani konvenčné, ani homeopatické. To sa pri konvenčnej liečbe nedá dosiahnuť, pretože pri takejto terapii chronický pacient v priebehu rokov berie stále viac a viac liekov – a nikdy sa nevylieči. Uvedomme si, že schválenie jedného klasického lieku, výskum, všetky tie štúdie, to stojí desiatky miliónov dolárov. Farmaceutická firma, ktorá to zaplatila, má patent na tento liek na isté obmedzené obdobie. Preto je v jej záujme zabezpečiť si návratnosť peňazí, ktoré do liečiva investovala. My nemáme na ochranu homeopatických liekov nijaké patenty a naše lieky sú mimoriadne lacné. Aj to je jeden z dôvodov, prečo medzi homeopatiou a klasickou medicínou vládne isté napätie.

Sú v Amerike homeopat a klasický lekár na jednej úrovni?
Nie. Americká lekárska asociácia, ktorá združuje konvenčných lekárov, je veľmi silná. Vznikla ako reakcia na existenciu Americkej homeopatickej spoločnosti, dva roky po vzniku našej organizácie, pretože konvenční lekári sa veľmi obávali úspechov homeopatických lekárov. V Amerike je však v porovnaní s Veľkou Britániou homeopatia menej na očiach, preto zažívame aj menej útokov. V Británii je viac dôvodov na homeopatiu útočiť, pretože celá anglická kráľovská rodina sa lieči homeopaticky.

Vy tvrdíte, že homeopatiou možno liečiť aj pandémiu prasacej chrípky. Ako je však niečo také v reáli možné, ak homeopatické vyšetrenie jedného pacienta trvá niekoľko hodín, pretože nájsť preňho liek „šitý na mieru“ je veľmi ťažké? Času na diagnostiku nie je veľa, ak máme počas pandémie desaťtisíce chorých a skúsených homeopatov je na Slovensku len niekoľko.
Ak liečime chronické ochorenia, musíme každý prípad individualizovať. Ale ak počas epidémie objavíme liek, ktorý na ňu účinkuje, nepotrebujeme tisíce homeopatov. Stačí rozdistribuovať daný účinný liek medzi ľudí. Keď bola v roku 1799 v Európe epidémia šarlachu, doktor Hahnemann zistil, že liek Belladonna dokáže všetkých pacientov postihnutých touto epidémiou vyliečiť. Tento liek zároveň fungoval aj preventívne, t.j. tí ktorí ho dostali ešte pred vypuknutím ochorenia, boli pred ním chránení. Takýto liek sa v rámci homeopatie nazýva „genus epidemicus“. Hlavnou myšlienkou tohto postupu je vytvoriť obraz epidémie z príznakov, ktoré majú rôzni pacienti. Keď sa spoja do jedného obrazu, ako by išlo len o jednu osobu, sme schopní určiť niekoľko homeopatík, ktoré vyliečia pri danej epidémii takmer každého. V prípade infekčných epidémií na Slovensku nájdete vhodné lieky (genus epidemicus) na slovenskej stránke www.homeopaticka-asociacia.sk.

debata chyba